Rusia a încercat să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina cu o rachetă hipersonică

Data publicării:
sistem patriot în spatele unui gard de sârmă ghimpată
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: Profimedia Images

Săptămâna trecută, Rusia a încercat să distrugă în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană Patriot, de producţie americană, cu o rachetă hipersonică, au declarat doi oficiali americani pentru CNN, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că sistemele Patriot ar fi „cu siguranţă” o ţintă legitimă pentru forţele ruseşti.

Oficialii americani cred că ruşii au recepţionat semnalele emise de Patriot, ceea ce le-a permis să ţintească sistemul cu ajutorul rachetei hipersonice, cunoscută sub numele de Kinjal sau Killjoy şi despre care Vladimir Putin spunea că este de neoprit.

Sistemul de rachete Patriot are un radar puternic pentru a detecta ţintele care se apropie la distanţă mare, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice şi nu numai. Dar emisia radarului, necesară pentru a repera ameninţările la distanţă, dă totodată posibilitatea ca inamicul să detecteze bateria Patriot şi să-şi dea seama unde se află. Şi, spre deosebire de unele sisteme de apărare antiaeriană cu rază de acţiune mai scurtă furnizate Ucrainei, care sunt mobile şi mai greu de ţintit, masiva baterie Patriot este un sistem staţionar, ceea ce face posibil ca ruşii să o poată localiza în timp.

Există modalităţi de a camufla aceste semnale într-o anumită măsură, au declarat oficialii cu care a vorbit CNN, dar armata rusă a fost în mod evident capabilă să îşi dea seama de locaţia aproximativă a Patriot-ului, staţionat în afara Kievului.

Cu toate acestea, atacul a eşuat, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta chiar cu ajutorul sistemului Patriot, au declarat oficialii. A fost prima dată, din câte se ştie, când ucrainenii au utilizat cu succes sistemul avansat de apărare antiaeriană, la doar câteva săptămâni după ce acesta a ajuns în ţară.

Interceptarea a avut loc în noaptea de 4 mai, a declarat Mikola Oleşciuk, comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, la sfârşitul săptămânii trecute. Apărătorii aerieni ucraineni au tras mai multe rachete de pe sistemul Patriot, din unghiuri diferite, pentru a intercepta racheta rusă, demonstrând cât de repede au devenit experţi în utilizarea puternicului sistem, a declarat una dintre sursele CNN.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a confirmat la începutul acestei săptămâni că ucrainenii au folosit sistemul Patriot pentru a intercepta racheta Kinjal, care poate atinge viteze hipersonice.

Ucraina a primit cel puţin două sisteme Patriot, unul din Statele Unite şi unul din Germania, pentru a-şi îmbunătăţi apărarea antiaeriană, care până acum nu a reuşit să intercepteze rachete ruseşti mai moderne, precum Kinjal.

Când SUA au anunţat pentru prima dată că vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina, termenul de livrare era de luni de zile, având în vedere complexitatea sistemului şi necesitatea de a instrui zeci de soldaţi ucraineni cu privire la modul de operare a bateriei, care are multiple componente. Însă ucrainenii erau deja versaţi în utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană, ceea ce a permis SUA să comprime programul standard de instruire - de aproximativ un an - în câteva luni.

Verificarea finală a sistemelor Patriot a avut loc la jumătatea lunii aprilie, când instructori americani, germani şi olandezi s-au alăturat membrilor serviciilor ucrainene pentru o ultimă inspecţie a sistemelor înainte ca acestea să fie trimise în Ucraina la scurt timp după aceea.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 7 mari promisiuni ale lui Donald Trump către poporul american: de la pacea în Ucraina la tăieri de...
Digi FM
O melodie misterioasă, identificată după 17 ani de căutări pe internet. Membrii trupei, „absolut bulversaţi”
Pro FM
CRBL nu-și mai ține ascunsă relația făcută după divorț. Iubita cu 23 de ani mai tânără, star în noul clip al...
Film Now
Christina Applegate, apariție rară în public, în baston, sprijinită de o prietenă. Actrița din Familia Bundy...
Adevarul
Analiza româncei care l-a avut profesor pe șeful CIA la Harvard. Ce schimbă Trump și cum va influența...
Newsweek
OFICIAL Pensionarii își pot alege tipul de pensie! Alegi suma cea mai convenabilă la Casa de Pensii
Digi FM
Cine e "Doamna de Gheață", cea pe care se bazează acum Donald Trump. Ce va face diferit față de primul mandat
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
A lăsat geamul mașinii deschis peste noapte, iar când s-a trezit a găsit animalul atârnat de volan: „Noroc că...
Film Now
Chris Evans, de nerecunoscut la premiera filmului „Red One” din Londra. Actorul, cu părul lung și barbă...
UTV
Andreea Antonescu face noi dezvlauiri despre relatia cu Andreea Balan, dupa ce nu a fost invitata la...