Risc de contaminare radioactivă în Coreea din cauza testelor nucleare repetate ale regimului Kim

Data publicării:
Kim și fiica pozați împreună cu soldați în fața unei rachete intercontinentale
Foto: Profimedia Images

Coreea de Sud va începe testarea de radiații pe 881 de nord-coreeni care au fugit din țara condusă de Kim Jong-un după ce au apărut temeri că aceștia au fost expuși la radiație ionizantă generată de testele nucleare efectuate de regimul din Nord, relatează BBC.

Decizia guvernului de la Seul vine după un raport științific a avertizat că locuitorii din apropiere de Punggye-ri, principalul sit nuclear al Coreei de Nord, ar fi putut fi expuși la apă contaminată nuclear.

Conform unui ONG local, Transitional, Justice Working Group, până la o jumătate de milion de locuitori sunt la risc. Problema ar putea să afecteze inclusiv oameni din China, Coreea de Sud sau Japonia.

Organizația, fondată în 2014, la Seul, de activiști și cercetători sud-coreeni, nord-coreeni, americani, britanici și canadieni, a analizat datele existente și informații din surse deschise pentru acest raport.

Coreea de Nord a testat o bombă nucleară în 2017 – cea mai puternică dintre cele șase testate la Punggye-ri. Regimul Kim susține, însă, că a efectuat testele în siguranță.

Cercetătorii se tem, însă, că material radioactiv ar fi putut să ajungă în sol și în apă. Nord-coreenii care au fugit din orașele și zonele din apropiere au spus că au văzut boli „ciudate” apărând în comunitățile în care locuiau, însă cercetătorii nu au reușit, deocamdată să stabilească o legătură clară.

Autoritățile de la Seul oferă opțiunea tuturor celor care au fugit din zone din apropierea sitului nuclear să se testeze pentru semne de radiație.

Fugarii nord-coreeni aveau „niveluri îngrijorătoare” de anomalii genetice

În funcție de nivelul de expunere, radiația poate să provoace moartea rapidă a celui afectat sau poate să afecteze celulele pe termen lung, provocând apariția cancerului.

Ministerul Unificării nu a mai testat fugari din Coreea de Nord pentru radioactivitate din 2019. Nouă dintre cei 40 de fugari testați în 2017 și 2018 au fost diagnosticați cu „niveluri îngrijorătoare” de anomalii genetice, conform organizației citate.

Ministerul sud-coreean a precizat că va lua în calcul să reia testele dacă oamenii în cauză raportează probleme de sănătate sau cer sprijin medical.

În particular, ONG-ul a spus că principala îngrijorare e reprezentată de contaminarea radioactivă a apei din sol, în condițiile în care în Coreea de Nord este o normalitatea consumul apei din fântâni.

Conform recensământului nord-coreean din 2008, una din șase gospodării din provincia Hamgyong Nord, acolo unde se află Punggye-ri, folosesc apa de fântână pentru consum și pentru agricultură.

Cel mai probabil, acest număr a crescut de atunci, ca urmare a penelor frecvente de curent. Furnizarea de energie electrică în Coreea de Nord se face doar parțial în toată țara – chiar și la Phenian, care este prioritizat, energia nu este alocată constant.

Coreea de Nord încearcă de ani buni să se profileze ca amenințare nucleară 

Programul nuclear al Coreei de Nord s-a accelerat dramatic de când Kim Jong-un a preluat fotoliul de dictator la Phenian. Kim a declarat, în septembrie 2022, că armele nucleare ale țării sale nu mai sunt menite doar să prevină războiul, ci pot fi folosite și preventiv sau ofensiv, pentru a câștiga un război.

„Conducătorii Coreei de Nord au căutat să maximizeze atenția internațională în capacitățile nucleare ale țării și să evite atenția pe problemele de respectare a drepturilor omului. Există o tendință de a vedea problema nucleară nord-coreeană ca fiind doar una de securitate”, spun autorii raportului.

„Cel mai bizar lucru este că regimul nord-coreean continuă să crească intensitatea testelor pentru a reaminti lumii că are tehnologia necesară, e un gest politic mai degrabă decât un tehnic. Restul lumii a renunțat la testele nucleare pentru că știe cum funcționează aceste bombe”, spune Chris Gragg, jurnalist independent din domeniul energiei.

Mark Diesendorf, cercetător în domeniul politicilor din energie la Universitatea din New South Wales Sydney, spune că dozele mari de radiație detectate în fugarii nord-coreeni – de 100 de ori mai mari decât media globală a radiației obișnuite – va provoca creșterea riscului apariției cancerului la cei expuși. Totuși, el a ridicat semne de întrebare cu privire la felul în care a fost măsurată sau estimată radiația.

Scott Snyder, de la Consiliul pentru Relații Internaționale, spune că există o legătură consistentă între expunerea la radiație și impactul din punctul de vedere al sănătății al populațiilor care trăiesc în apropiere de situri nucleare.

Și țările din jur ar putea să fie la risc de contaminare nucleară

ONG-ul citat precizează și că țările vecine – Coreea de Sud, China și Japonia – ar putea să fie la risc din cauza contrabandei și distribuției de produse agricole sau marine, dar și a specialităților nord-coreene locale, precum ciupercile de pin, din zone apropiate de Punggye-ri.

A criticat, de asemenea, guvernele țărilor menționate pentru că nu au acționat suficient pentru a-și proteja populațiile de aceste riscuri.

A menționat, printre altele, că guvernul sud-coreean a fost criticat dur pentru că în 2018 a oferit ciuperci de pin unor 4.000 de familii în vârstă, primite de la Kim Jong-un, deși nu le testase pentru radiație.

Autoritățile chineze ar fi eșuat, de asemenea, în a preveni contrabanda cu produse nord-coreene.

Organizația a îndemnat guvernul de la Seul să reia testele pentru radiație și să facă publice rezultatele și a cerut o investigație internaționale în ce privește riscurile de radiație pentru comunitățile din apropiere de Punggye-ri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...