Rezervele de oxigen de pe submarinul dispărut s-ar fi terminat. Robotul Victor a ajuns pe fundul oceanului și a început căutările

Data actualizării: Data publicării:
submarinul titan
Submersibilul Titan, dispărut în Atlantic. Foto: Profimedia Images

Victor 6000, un robot de producție franceză ce se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri, „a ajuns pe fundul oceanului” și a început să caute submarinul dispărut în Atlantic, la bordul căruia se află cinci pasageri care mergeau să viziteze epava Titanicului. Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă, rezervele de oxigen ar fi epuizate în prezent, transmite The Guardian.

Nava care transportă robotul a ajuns în zona de căutare a Titanului, potrivit Ifremer, institutul francez de stat pentru cercetări oceanice care operează robotul. Nava de cercetare Atalante folosește va cartografia cu precizie fundul mării.

Potrivit estimărilor Gărzii americane de Coastă rezervele de oxigen de pe Titan sunt epuizate, deși acestea sunt doar estimări și totul depinde de măsurile pe care pasagerii le-au luat pentru a conserva oxigenul.

Ryan Ramsey, un fost căpitan de submarin al Marinei Regale, a descris situația actuală ca fiind „sumbră”, în timp ce operațiunea de căutare și salvare a Titanului continuă.

Robotul se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri și are brațe care pot fi controlate de la distanță

Robotul fără echipaj uman se poate scufunda la o adâncime mai mare decât alte echipamente existente pentru operațiune și are brațe care pot fi controlate de la distanță pentru a tăia cabluri sau pentru a efectua alte manevre pentru a elibera o navă blocată, a declarat operatorul mașinii.

robotul victor
Robotul se poate scufunda până la adâncimi de 6.000 de metri. FOTO: Profimedia Images

„Victor nu este capabil să ridice submarinul de unul singur”, a declarat Olivier Lefort, șeful operațiunilor navale de la Ifremer, institutul francez de stat de cercetare oceanică care operează robotul, dar el a declarat pentru Reuters că robotul ar putea ajuta la agățarea Titanului de o navă care are capacitatea de a-l ridica la suprafață.

„Victor este capabil să facă explorări cu tot echipamentul video pe care îl are. De asemenea, este echipat cu brațe de manipulare care ar putea fi folosite pentru a scoate submarinul, cum ar fi secționarea cablurilor sau a lucrurilor care l-ar bloca pe fund”, a spus el.

Ifremer a trimis nava Atalante cu robotul său la cererea marinei americane.

„Aceasta este logica marinarilor. Atitudinea noastră a fost: Suntem aproape, trebuie să mergem”, a declarat Lefort.

Robotul este operat de un echipaj format din 25 de persoane.

„Putem lucra non-stop timp de până la 72 de ore, nu trebuie să ne oprim noaptea”, a spus el.

Încă un robot va ajunge în zonă pentru a ajuta la căutări

Și robotul Magellan, Juliet, se află în prezent pe aeroportul Jersey din Insulele Anglo-Normande și se va îndrepta în curând spre locul de căutare. Totuși, acest lucru va dura ceva timp. Magellan estimează că vor fi necesare între 50 și 60 de ore pentru a duce acolo tot echipamentul lor, ceea ce ne-ar duce în weekend.

Submarinul este gata încă de luni, așteptând transportul din partea autorităților americane. 

Miercuri, Explorer's Club - o societate profesională dedicată cercetării și explorării - a scris pe Twitter că a lucrat la obținerea aprobării pentru ca robotul Magellan să poată fi trimis la fața locului, deoarece consideră că ar putea oferi un ajutor valoros.

De asemenea, și marina britanică a trimis ajutor, iar o firmă britanică va duce echipamente care vor ajuta la căutarea submarinului dispărut.

Totodată, contraamiralul John Mauger, de la Paza de Coastă a SUA, a declarat că misiunea de căutare a submarinului dispărut este „încă o operațiune activă de căutare și salvare”.

„Aceasta este încă o operațiune activă de căutare și salvare în acest moment și folosim echipamentele pe care le avem, vehiculele operate de la distanță pentru a ne extinde capacitatea de căutare și apoi pentru a oferi, de asemenea, capacitatea de salvare”, a mai spus el, potrivit BBC.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri