Marea Britanie a acuzat Kremlinul că vrea să instaleze un lider pro-rus la conducerea Ucrainei, spunând că serviciile de informații rusești au contactat politicieni ucraineni ca parte a planului pentru o ofensivă militară. Potrivit Londrei, unul dintre numele luate în considerare de Rusia este Evgheni Muraev, lucru negat de Moscova. Reuters a întocmit un portret al politicianului ucrainean.
Născut în 1976 în orașul Harkov, lângă granița cu Rusia, Evgheni Muraev este unul dintre politicienii care fac opoziție conducerii pro-occidentale care a preluat puterea după protestele Euromaidan din 2014.
El și-a început cariera politică în Harkov, ca aliat al fostului președinte Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia după Euromaidan.
Între 2014 și 2019 a fost parlamentar. Mai întâi în formațiunea Blocul Opoziției, partid format din rămășițele Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, susținut de Moscova. În iunie 2016 s-a distanțat însă de Blocul Opoziției și și-a format propriul său partid Pentru Viață, cu o ideologie similară.
În 2018 a lansat un nou partid, Nashi (Al Nostru - n.r.). Muraev s-a înscris la alegerile prezidențiale din 2019, dar s-a retras din cursă înainte de vot.
Care este ideologia lui Muraev
Muraev promovează idei apropiate de discursul Rusiei în privința Ucrainei, scrie Reuters. El consideră că protestele Euromaidan au fost o lovitură de stat sprijinită de Occident.
Anul trecut, s-a referit la războiul din Donbas, din estul Ucrainei, ca la un conflict intern între guvern și rebeli, spre deosebire de Ucraina și Occident, care îl văd ca un conflict între Ucraina și forțe sprijinite de Rusia.
Tot anul trecut, Muraev a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este controlat de Occident și a sugerat, le fel ca Rusia, că Ucraina ar putea încerca să recucerească prin forță teritoriile ocupate de separatiștii sprijiniți de Rusia. Kievul a respins un asemenea plan.
„Zelenski este ținut ostatic și este șantajat de MI6, CIA, oricine. Mâine l-ar putea obliga să lanseze o ofensivă în Donbas, ceea ce ar duce la un război pe scară largă”, a declarat Muraev.
Atragerea Rusiei într-un conflict „ar însemna moartea amii de ucraineni de o parte și de alta a liniei de demarcație.”
Câtă influență are Muraev?
Evgheni Muraev este o figură mai puțin proeminentă decât Viktor Medveciuc, afacerist și parlamentar pro-Moscova, care spune că Vladimir Putin este nașul fiicei sale și care a fost pus sub arest la domiciliu anul trecut într-un dosar de trădare.
Totuși, Muraev deține controlul canalului său tv, Nash, care a început să emită în noiembrie 2018 și care este deținut oficial de tatăl său, Volodimir.
Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3%. Un alt sondaj făcut de institutul Rating îl plasează pe locul cinci.
În 2017, în declarația de avere depusă ca parlamentar, Muraev a declarat că deține 2 milioane de dolari, 1 milion de euro și 1 milion de hrivne (moneda ucraineană), care valorează circa 460.000 de dolari.
Cum comentează Muraev acuzațiile Marii Britanii
Muraev a respins afirmațiile ministrului britanic de externe, care a spus că Rusia încearcă să-l impună ca posibil viitor conducător al Ucrainei. Muraev susține că acuzațiile Marii Britanii „nu au logică”.
Ulterior, el a scris într-o postare pe Facebook că ţara sa are nevoie de lideri noi și a chemat la încetarea divizării Ucrainei în pro-Occident și pro-Rusia.
Și Rusia a respins acuzațiile Marii Britanii, calificându-le drept absurde. Guvernul de la Kiev nu a făcut deocamdată niciun comentariu.
Volodimir Fesenko, analist politic din Ucraina, îl consideră pe Muraev drept un candidat ciudat. „Pentru cât de pro-rus este, Muraev nu este foarte apropiat de Kremlin, mai ales în comparație cu Medveciuc”, a notat Fesenko.
Muraev susține că are „interzis” în Rusia
De altfel, Evgheni Muraev a solicitat duminică Ministerului de Externe britanic să-și ceară scuze pentru că l-a descris drept un lider pro-rus pe care Moscova ar dori să-l instaleze la conducerea Ucrainei, transmite agenţia EFE, preluată de Agerpres.
„Este o prostie. De patru ani nu mi se permite nici măcar să intru în Rusia”, a argumentat Muraev într-un interviu acordat cotidianului Ukrainskaia Pravda. „Este greu de imaginat că aş putea comunica în vreun fel cu ruşii. Aşa că nu prea este o informaţie profesionistă”, a încercat el să convingă, adăugând că doreşte o Ucraină „puternică şi suverană”, ceea ce, mai spune Muraev, este contrar viziunii Moscovei.
Ambasada Rusia la Londra a descris drept „comice” declaraţiile MAE britanic despre o încercare de a instala la putere în Ucraina o persoană care „este sub sancţiuni în Rusia”, iar MAE de la Moscova a acuzat provocări din partea Londrei. „Dezinformarea răspândită de Foreign Office este o altă dovadă că acestea sunt statele NATO, conduse de anglo-saxoni, care escaladează tensiunile din jurul Ucrainei. Solicităm Foreign Office să înceteze activităţile provocatoare, să oprească răspândirea de nonsensuri”, a afirmat MAE rus într-un comunicat citat de agenţia TASS.
Admiţând că Muraev nu este un politician de anvergură, Ministerul de Externe britanic a atras totuşi atenţia că Moscova a mai apelat în trecut la persoane cu profil aparent îndoielnic pentru a-şi atinge scopurile, aşadar informaţia trebuie luată în serios. Foreign Office a menţionat că deţine informaţii conform cărora serviciile secrete ruse menţin legături cu numeroşi politicieni ucraineni, numind, pe lângă Muraev, încă patru dintre aceştia, printre care şi Mikola Azarov, vicepremier al fostului preşedinte pro-rus Viktor Ianukovici.
Editor : Bogdan Păcurar