Reuters: Alianța extremei drepte din Austria cu premierul ungar Viktor Orban va da bătăi serioase de cap la Bruxelles

Data publicării:
- Wien 30.06.2024 - Heute empfing der FPÖ-Chef im Wiener Intercontinental Hotel den ungarischen Ministerpräsidenten den
Foto: Viktor Orban, premierul Ungariei, și Herbert Kickl, șeful FPO , Partidul Libertății de extremă dreaptă din Austria / Sursa foto: Profimedia Images

Extrema dreaptă condusă de Herbert Kickl, favorită la următoarele alegeri din Austria, a încheiat o alianță cu premierul ungar Viktor Orban, care ar putea da bătăi serioase de cap la Bruxelles și ar putea amenința un consens deja fragil asupra războiului din Ucraina, dacă Partidul Libertății va prelua puterea.

Orban, premierul vechiului partener imperial al Austriei și aliat al candidatului la președinția SUA Donald Trump, a blocat sau amânat adesea decizii importante ale Uniunii Europene, cum ar fi sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul pentru Ucraina, adunând în schimb tot felul de concesii de la blocul european în acest proces.

În timp ce alți naționaliști de linie dură care conduc acum guvernele europene au virat spre o cale mai moderată, liderul Partidului Austriac pentru Libertăți (FPO), Herbert Kickl, și-a aliniat partidul cu Orban, autoproclamatul campion al „democrației iliberale”, notează Reuters.

Intrăm în ceea ce aș dori să numesc o nouă eră în politica europeană”, a spus Kickl, când a anunțat alianța cu Orban în iunie, într-un hotel din Viena, alături de Andrej Babis, șeful celui mai mare partid din Camera inferioară a Republicii Cehe, și un fost prim-ministru al acelei ţări.

Alte partide, inclusiv Adunarea Națională a lui Marine Le Pen din Franța, s-au alăturat acestei alianțe în câteva zile, devenind al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European.

Un guvern condus de FPO ar exacerba dificultățile unor chestiuni pe care Europa a rămas unită, cum ar fi furnizarea de arme și asistență Kievului, ori turneul de pace al lui Orban, criticat de liderii europeni.

Kickl, care a spus despre șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că „ațâță la război”, a declarat luna trecută că el și Orban au sprijinit o „soluție pașnică a războiului dintre Ucraina și Rusia” și a subliniat observația Papei Francis că Kievul ar trebui să aibă „curajul steagului alb” pentru a negocia pacea. Vaticanul a spus ulterior că oprirea agresiunii de către Rusia ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru orice negocieri.

Dar presiunea asupra Ucrainei pentru a o conciliere cu Rusia emană și din Slovacia, care, la fel ca Republica Cehă, a făcut parte cândva din imperiul austro-ungar care a dominat Europa centrală înainte de Primul Război Mondial.

Premierul slovac Robert Fico are legături de prietenie cu Moscova, a pus capăt ajutorului militar pentru Ucraina și se opune aderării Kievului la NATO. Cu toate acestea, el nu s-a alăturat alianței făcute de Kickl și Orban, deși extrema dreaptă austriacă îl curtează de mult timp.

Originar din stânga politică, Fico a spus că partidul său va rămâne în afara grupului principal de centru-stânga din Parlamentul European după suspendarea acestuia în octombrie pentru formarea unei coaliții cu un partid de extremă dreaptă din Slovacia.

Austria neutră nu trimite arme în Ucraina, iar legăturile de afaceri persistente dintre una dintre cele mai mari bănci ale sale, Raiffeisen, și Rusia au alarmat Washingtonul. Și încă importă cea mai mare parte a gazelor naturale din Rusia, în ciuda declarațiilor că va renunța.

UE a convenit 14 runde de sancțiuni de la invazia Rusiei, iar în februarie a aprobat un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.

Amenințarea frecventă a unui veto al Ungariei a forțat blocul european cu 27 de membri să devină creativ și să recurgă la tactici neortodoxe.

La un summit din decembrie, lui Orban i sa cerut să părăsească sala pentru ca liderii UE să poată fi de acord să deschidă discuții de aderare cu Kiev.

Cred că va fi din ce în ce mai dificil să adoptăm noi sancțiuni”, a declarat Paul Schmidt, șeful think-tank-ului Societății Austriace pentru Politică Europeană. „Dacă există un guvern FPO, atunci nu va fi doar Orban singur. Și Austria va fi una dintre țările care ar putea apela la dreptul de veto”.

La fel ca și colegii europeni, FPO combină retorica dură asupra imigrației și islamului cu promisiunile de a reduce ceea ce consideră că este interferența Bruxelles-ului în afacerile naționale.

Înalți oficiali ai partidului au refuzat sau nu au răspuns solicitărilor de interviu pentru acest articol publicat de Reuters. „Ca partid austriac, ne concentrăm exclusiv pe mass-media și agențiile interne în activitatea noastră de comunicare”, a spus un purtător de cuvânt al FPO. Nici Guvernul Ungariei nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Consiliului European a declarat că nu va specula cu privire la rezultatul alegerilor, ci va lucra cu oricine va alege Austria. Comisia a refuzat să comenteze.

La fel ca Orban, care spune că Trump intenționează să negocieze rapid pacea în Ucraina dacă va fi reales în noiembrie, FPO critică sprijinul UE pentru Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei.

Sondajele arată de mult timp FPO pe primul loc înaintea Partidului Popular conservator al cancelarului Karl Nehammer (OVP). Dar chiar dacă câștigă alegerile generale din septembrie, se confruntă pentru prima dată cu obstacole serioase în conducerea guvernului. În prezent, sondajele arată un procent de 27%, iar FPO ar avea nevoie de un partener de coaliție pentru a guverna. Singura sa opțiune realistă este OVP, dar Nehammer a exclus să lucreze cu Kickl - deși nu și cu FPO.

Președintele Alexander Van der Bellen, un fost lider al Verzilor Austriei, dornic să susțină unitatea UE cu privire la Ucraina, a dat de înțeles că ar putea să nu-și dea acceptul ca Kickl să devină cancelar.

Adversarii lui Kickl acuză FPO, care în 2016 a semnat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unită a președintelui Vladimir Putin, că face jocurile Moscovei.

FPO spune că este singurul partid serios în privința neutralității austriece, consacrată în constituție, pe care îl folosește pentru a ataca politicile care vizează Rusia, cum ar fi un sistem de apărare antirachetă planificat care s-ar extinde din Marea Britanie până în Turcia.

Mulți austrieci consideră că a nu provoca marile puteri precum Rusia le oferă siguranță, iar sondajele arată că o majoritate clară a alegătorilor doresc ca țara să rămână neutră.

Prin urmare, Kickl este, în general, atent să susțină că politica sa din Ucraina se referă la amenințări la adresa neutralității austriece, mai degrabă decât să-l laude direct pe Putin, a spus analistul politic Thomas Hofer. „Explicația este una puternic domestică”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto