Republica Moldova ridică interdicţia de export pentru grâu şi făină
Guvernul Republicii Moldova a anunţat, luni, ridicarea interdicţiei de export pentru grâu şi făină, pe fondul presiunilor legate de viitoarea recoltă şi al protestelor fermierilor, care vor să-şi poată muta recolta precedentă, pentru a elibera facilităţile de stocare, transmite Reuters.
La 1 martie, Chişinăul a impus restricţii pentru a se asigura că aprovizionarea pe plan intern este suficientă, după ce războiul a afectat rutele obişnuite de export de la Marea Neagră ale Republicii Moldova.
Excedentul exportabil al Republicii Moldova în sezonul iulie-iunie 2022/2023 va totaliza 720.000 tone de grâu, inclusiv noua recoltă şi stocurile rămase, a anunţat, pentru Reuters, Asociaţia Exportatorilor Locali de Cereale.
Republica Moldova a exportat 1,1 milioane tone de grâu în perioada august 2021-februarie 2022 în Orientul Mijlociu şi Africa. Dar nivelul livrărilor Republicii Moldova în actualul sezon depinde de disponibilitatea rutelor de export.
Săptămâna trecută, fermierii din câteva regiuni s-au alăturat protestelor în care se solicita deblocarea exporturilor înainte de începerea recoltării, în următoarele zile. Ei au cerut Guvernului să-i ajute să sporească livrările pe calea ferată spre porturile de la Marea Neagră în ţările vecine, România şi Bulgaria.
Recolta de grâu a Republicii Moldova în acest an ar urma să se situeze la 900.000 tone, faţă de nivelul record recoltat în 2021, de 1,7 milioane de tone, din cauza secetei din toamnă şi din primăvară. Aproximativ 380.000 de tone de grâu pentru morărit din noua recoltă sunt necesare pentru consumul intern în acest sezon, a informat Ministerul Agriculturii.
Capacitatea de depozitare a cerealelor este aproape completă în prezent, cu 720,000 tone de grâu, porumb şi seminţe de floarea soarelui.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro