Regimul Lukașenko cere Lituaniei să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia

Data actualizării: Data publicării:
Svetlana Tihanovskaia stă pe scaun, cu steagul Uniunii Europene în spate
Fosta candidată la prezidențialele din Belarus și opozantă a regimului Lukashenko, Svetlana Tihanovskaia, în timpul unei discuții cu lideri europeni la Berlin. Foto: Getty Images.

Autoritățile din Belarus au anunțat că au cerut Lituaniei să o extrădeze pe lidera în exil a opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, fugită din țară după alegerile prezidențiale și după campania de represiune dură începută de regimul Lukașenko la adresa opozanților săi.

„Parchetul general a cerut Parchetului general al Lituaniei să o extrădeze pe Svetlana Tihanovskaia pentru ca ea să poată fi urmărită pentru infracţiuni împotriva ordinii şi securităţii publice”, informează autoritățile judiciare de la Minsk într-un comunicat, citat de Agerpres. Parchetul general din Belarus precizează că acţionează în conformitate cu un acord bilateral de asistenţă juridică din 1992.

Aleksandr Lukașenko, poreclit ultimul dictator al Europei, a început o campanie de represiune dură împotriva opozanților săi, protestatarii care au ieșit în stradă pentru a contesta alegerile prezidențiale din august 2020 fiind reprimați cu brutalitate de poliție. 

Contracandidată a lui Lukaşenko în alegerile prezidenţiale, Tihanovskaia, lideră a opoziţiei belaruse, a fost constrânsă să se refugieze în Lituania imediat după scrutin, după ce a fost ameninţată de poliția politică din Belarus. Lukașenko o acuză, în schimb, că a organizat anul trecut „revolte în masă”, referindu-se la manifestaţiile împotriva regimului.

Tihanovskaia este de asemenea urmărită în justiţie din toamna lui 2020 pentru „apeluri la acţiuni ce aduc atingere securităţii naţionale”, infracţiune pasibilă de o pedeapsă de trei până la cinci ani de închisoare în Belarus.

Anchetatorii au publicat marţi o înregistrare video, afirmând că aceasta o arată pe Svetlana Tihanovskaia discutând planuri prin care să preia controlul asupra unor clădiri guvernamentale din Gomel, al doilea oraş ca mărime din Belarus, după alegerile prezidenţiale din august. Opozanta a insistat mereu asupra caracterului paşnic al manifestaţiilor şi a denunţat recurgerea la forţă şi represaliile orchestrate de autorităţi.

Confruntat cu manifestaţii la care au participat zeci de mii de persoane, regimul Lukașenko a înăbuşit puţin câte puţin mişcarea de contestare prin arestări în masă marcate de violenţe ale poliţiei, în timp ce principalii opozanţi au fost plasaţi în detenţie sau forţaţi să se refugieze din ţară.

Reprimarea mişcării de contestare în Belarus a fost condamnată de ţările occidentale, UE şi SUA adoptând sancţiuni împotriva unor persoane din cercul apropiat al lui Lukașenko, care, susţinut de Moscova, a ignorat aceste presiuni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri