Epidemia de coronavirus nu a avut un pacient zero în Regatul Unit, ci 1300. Aceasta este cea mai nouă concluzie a unui studiu care a încercat să afle dacă niște măsuri mai timpurii ar fi putut preveni răspândirea rapidă a virusului în comunitățile britanice.
Conform cercetătorilor, virusul a fost introdus în comunitate cu cel puțin 1300 de ocazii. Descoperirea a dus la noi critici pentru guvernul britanic care a ratat mai multe oportunități de a opri răspândirea infecției în februarie și martie, scrie The Guardian.
Studiul, realizat pentru descoperirea secvenței genetice a virusului, arată că intrarea sa în țară a avut un vârf în luna martie, atunci când ratele infectărilor creșteau în restul Europei, dar înainte ca guvernul să pună interdicții asupra călătoriilor internaționale non-esențiale. Criticii spun că dacă guvernul ar fi luat măsuri cu o săptămână mai devreme, atunci numărul cazurilor ar fi fost mult mai mic.
Cercetătorii spun că și foarte puține cazuri au venit din China, epicentrul inițial al pandemiei, virusul fiind adus în Regat din Spania, Franța și Italia.
Studiul a analizat eșantioane virale de la peste 20.000 de oameni care au suferit de COVID-19 în Regatul Unit și a examinat codul său viral. Cu aceste informații a fost realizat arborele genealogic al virusului. Combinând aceste informații cu cele legate de călătoriile internaționale, cercetătorii au putut să reconstruiască felul în care a avut loc răspândirea epidemică în țară. Analiza nu a trecut încă prin procesul academic de peer-review.
Astfel, concluzia este că virusul nu a fost adus de un singur pacient 0 ci de cel puțin 1356 de ori și s-a răspândit din fiecare dintre aceste puncte mai departe. 34% dintre cazuri au ajuns din Spania, 29% din Franța și 14% din Italia. Doar 0.1% au avut ca sursă China.
Editor: Adrian Dumitru