Reacțiile liderilor lumii după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială

Data publicării:
Biden de mână cu Harris cu un telefon cu mesajul de retragere pe fundal
Joe Biden s-a retras, duminică, din cursa prezidențială și i-a oferit sprijinul vicepreședintei sale, Kamala Harris. Foto: Profimedia Images

Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială pentru un al doilea mandat a cutremurat nu doar scena politică americană ci și comunitatea internațională – duminică seară, la puțin timp după anunț, o mulțime de mesaje de mulțumire și de sprijin pentru președintele american au fost transmise de liderii lumii.

Retragerea lui Biden este al doilea eveniment „seismic” în politica americană într-o singură săptămână, la puțin timp după tentativa de asasinat împotriva contracandidatului său, fostul președinte Trump, scrie CNN.

Presiunea la adresa lui Biden pentru a se retrage nu este ceva nou, însă. Încă de după dezbaterea cu Donald Trump, când președintele Biden a avut o prestație foarte slabă, democrații au început să contempleze ideea înlocuirii acestuia cu un candidat care să fie mai bine poziționat pentru a-l învinge pe Trump.

Până duminică, o mulțime de democrați de rang înalt – reprezentanți, senatori, aleși locali sau lideri importanți ai partidului îi ceruseră președintelui american să se retragă.

Reacții din Europa

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, de curând intrat în funcție și care l-a întâlnit pe Biden pentru prima oară în iulie, la Washington, a lăudat „cariera remarcabilă” a președintelui american și i-a transmis că-i respectă decizia și că dorește să lucreze bine împreună cu acesta pentru restul de mandat al liderului american.

„Știu tot ce a reușit de-a lungul carierei sale remarcabile și că a luat decizia cu gândul la ce crede că este mai bine pentru poporul american”, a scris Starmer pe Twitter.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit lui Biden pentru „sprijinul neclintit” pentru țara sa în războiul de anihilare pe care Rusia l-a pornit împotriva acesteia.

Statele Unite au sprijinit Ucraina, pe parcursul mandatului lui Biden, cu armament, alte ajutoare militare și diplomatice, dar și cu bani, în ciuda opoziției și blocajelor republicanilor neofasciști controlați de Trump.

„Multe decizii ferme au fost luate în ultimii ani, iar ele vor rămâne în memorie drept pași hotărâți făcuți de președintele Biden în vremuri complicate. Vom fi mereu recunoscători președintelui Biden pentru conduita sa de lider”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Prim-ministrul guvernului Irlandei, Simon Harris, l-a numit pe Biden un „american mândru cu suflet irlandez” și i-a mulțumit pentru prietenie și pentru conduita de lider la nivel global.

Donald Tusk, șeful guvernului polonez, i-a transmis lui Biden mulțumiri pentru deciziile sale care au făcut „Polonia, America și lumea mai sigură și democrația mai puternică”.

„Știm că ați fost mânat de aceleași motivații precum cele care au dus la decizia dvs. finală. Probabil și cea mai dificilă”, a transmis Tusk.

Reacții din lume

Prim-ministrul guvernului Canadei, Justin Trudeau, i-a mulțumit lui Biden pentru faptul că a fost un „adevărat prieten” al țării sale,

„E un mare om, tot ce a făcut a fost în ghidat de iubirea pentru țara sa”, a scris Trudeau pe Twitter.

Și liderul australian, Anthony Albanese, i-a transmis un mesaj cald lui Biden. El a spus despre președintele american că merită să fie recunoscut „din nou pentru fapul că nu s-a pus pe sine mai întâi, și că a luat o decizie gândindu-se la care este interesul SUA, așa cum a făcut de-a lungul întregii sale vieți publice”.

Din Israel, președintele Isaac Herzog l-a descris pe Biden drept „un veritabil aliat al poporului evreu”, în timp ce ministrul apărării, Yoav Gallant, a salutat „ajutorul neprețuit, mai ales în timpul războiului, dat țării sale”.

Deși a fost unul dintre cei mai implicați susținători ai Israelului în războiului acestuia împotriva Hamas, Biden nu a fost sunat de Netanyahu și nici nu a primit vreun mesaj de la acesta. Liderul israelian urmează să vină la Washington în această săptămână.

La un miting de duminică, dictatorul venezuelean, Nicolas Maduro, a spus că Biden a luat decizia „corectă” de a-și pune mai întâi sănătatea și familia și i-a urat acestuia „viață lungă și sănătoasă”.

Absent dintre liderii care i-au transmis mesaje președintelui Biden a fost dictatorul chinez, Xi Jinping, care până acum nu a transmis niciun mesaj.

Totuși, subiectul retragerii lui Biden a fost de mare interes pe rețelele sociale chineze, acolo unde utilizatorii s-au angajat în discuții lungi despre viitorul guvernului american, inclusiv în contextul posibilității unei președinții Harris.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Alfred Bulai a făcut infarct în închisoare. Fostul profesor a fost...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Suma uriașă pe care Adele ar fi trebuit să o primească dacă și-ar fi prelungit turneul. De ce a preferat să...
Film Now
Noul Johnny Depp. Anul trecut apărea cu dinții îngălbeniți și pătați la Cannes, acum are un zâmbet impecabil...
Adevarul
O țară NATO își întărește granițele: „dinți de dragon” și „arici” vor bloca eventualele invazii rusești
Newsweek
VIDEO De ce au aterizat două avioane F-35 de 110.000.000$ pe o autostradă în coasta Rusiei?
Digi FM
Dezvăluiri despre cei doi fii „secreți” ai lui Vladimir Putin. Au doar cinci și nouă ani, trăiesc în lux, dar...
Digi World
Dieta populară care ar putea crește riscul de demență. Oamenii care o urmează "se joacă cu focul"...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale