Reacția SUA la propunerea Phenianului de a restabili „telefonul roșu” cu Seulul

Data publicării:
difuzoare

Coreea de Nord a anunţat miercuri că ar redeschide canalul de comunicare intercoreean la 06:30 GMT, la o zi după oferta de dialog la nivel înalt făcută de Seul, ca răspuns la apelurile pentru o ameliorare a relaţiilor lansate de Kim Jong-Un, potrivit autorităţilor sud-coreene, citate de AFP.



Televiziunea oficială "KCTV a Coreei de Nord a declarat că Nordul va redeschide canalul de comunicare cu Sudul miercuri, la ora locală 15:30 (06:30 GMT)", a declarat pentru France Presse un purtător de cuvânt al Ministerului pentru Unificare sud-coreean, relatează Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a dat ordin pentru a redeschide o linie telefonică directă, închisă de mult timp, cu Coreea de Sud miercuri la ora 06:30 GMT pentru discuţii intercoreene, a anunţat un oficial nord-coreean într-o declaraţie la televiziunea oficială a Phenianului, potrivit Reuters.

Discuţiile vor avea ca scop stabilirea unui dialog oficial despre trimiterea unei delegaţii nord-coreene la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang de luna viitoare, a indicat acelaşi oficial.

Conducătorul nord-coreean a „salutat" sprijinul acordat de Seul propunerii sale de pace, a declarat la rândul său Ri Son-Gwon, şeful Comitetului nord-coreean pentru reunificarea paşnică a Coreei (CRPC) pentru televiziunea oficială nord-coreeană.

Kim Jong-Un a profitat luni de discursul său adresat naţiunii cu ocazia Anului Nou pentru a avertiza că are în permanenţă la îndemână „butonul" atomic, întinzând totodată mâna Coreei de Sud. El a evocat posibilitatea unor discuţii şi a explicat că Phenianul ar putea participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Pyeongchang, în Coreea de Sud.

Drept răspuns, Seulul a propus organizarea unor convorbiri la nivel înalt la 9 ianuarie la Panmunjom, localitate de frontieră unde a fost semnată încetarea focului în timpul Războiului Coreei (1950-1953).

Este vorba, a precizat ministrul sud-coreean al unificării, Cho Myoung-Gyon, despre participarea Coreei de Nord la Jocurile de la Pyeongchang şi despre „alte probleme de interes reciproc pentru ameliorarea relaţiilor intercoreene", potrivit AFP.

Presa oficială nord-coreeană a anunţat că „Nordul ar redeschide canalul de comunicare cu Sudul miercuri, la ora locală 15:30 (06:30 GMT)", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Unificării sud-coreean.

„Conform unei decizii a conducerii, noi vom stabili un contact apropiat cu Coreea de Sud în mod sincer şi fidel", a spus la rândul său oficialul nord-coreean Ri, citat de agenţia sud-coreeană Yonhap. 

Reacția SUA

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a respins perspectiva unor negocieri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud ca fiind o simplă „cârpeală" şi a avertizat că Washingtonul nu va accepta niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară, informează AFP.

Comentând oferta Seulului privind întrevederi la nivel înalt cu Phenianul, Nikki Haley a declarat că SUA „nu vor lua în serios nicio întrevedere dacă ea nu se referă la interzicerea armelor nucleare în Coreea de Nord".

„Noi considerăm acest regim drept foarte periculos. Nu credem că avem nevoie de o cârpeală", a spus ea.

Puţin mai devreme, în cursul zilei, ambasadoarea americană - care are rang de ministru în cabinetul lui Donald Trump - se declarase gata să obţină adoptarea a noi sancţiuni internaţionale împotriva Coreei de Nord dacă această ţară recurge la noi testări de armament.

„Primim informaţii potrivit cărora Coreea de Nord se pregăteşte pentru un nou test de rachetă, sper că aceasta nu se va produce", a declarat ea într-o alocuţiune în faţa presei la ONU.

„Dacă aceasta se produce, va trebui să adăugăm noi măsuri împotriva regimului nord-coreean", a adăugat ea. „Lumea civilizată trebuie să rămână unită şi vigilentă faţă de dezvoltarea unui arsenal nuclear de către un stat scandalagiu", a mai spus Nikki Haley.

„Nu vom accepta niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară", a insistat ea, considerând că se mai poate face încă destul pentru a se aplica sancţiunile deja aprobate de Consiliul de securitate.

În 2007, ONU a adoptat în trei rânduri, la iniţiativa SUA, serii de sancţiuni economice aspre împotriva Phenianului, vizând în special domeniile petrolier, industriei fierului, cărbunelui, pescuitului şi cel textil.

Prin aceste sancţiuni, Consiliul de securitate speră să poată face să vină Coreea de Nord la masa negocierilor pentru a discuta despre programele sale de armament nuclear şi convenţional, considerate ameninţătoare pentru planetă.

Phenianul, care se revendică drept stat dotat cu bomba atomică, asigură că programele sale au o vocaţie defensivă şi descurajatoare. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...