Războiul, văzut dintre ruine şi de la conferinţe

Data publicării:
Life After ISIS Inside Syrian Town Of Jerablus
Foto: GettyImages

Drama din Siria se vede diferit din ţara distrusă de bombardamente şi de la conferinţe internaţionale despre migraţie. În vreme ce în Alep, cel mai vechi oraş locuit al lumii, evacuarea civililor a fost blocată, nu se ştie de ce, un diplomat de la Ambasada Siriei în România crede că ţara lui este nedreptăţită. Presa exagerează când spune că cei mai mulţi refugiaţi din Europa sunt sirieni, a spus oficialul la o conferinţă despre migraţie organizată la Sibiu, transmite Digi24.

La Alep, cel mai mare oraş al Siriei care a fost transformat într-o imensă ruină de bombardamentele guvernamentale şi rebele, civilii trebuie evacuaţi. Dar autobuzele care erau în drum spre ei au fost întoarse din drum, fără ca nimeni să ştie de ce.

Ne-au ucis, au tras în noi din avioane şi ne-au rănit. Ne-au masacrat. Am ieşit direct de sub dărâmături”, spune un localnic.

Anas Elfaham, student: „Nimănui nu îi mai place să locuiască în Siria, acum. Sirienii, acum, unii încearcă să supravieţuiască în Siria, dar cei mai mulţi pleacă.”

Europa se confruntă cu cel mai mare val de refugiaţi de după Al Doilea Război Mondial. Aproape 700.000 de oameni au ajuns pe continent, din alte părţi ale lumii, doar anul, trecut a estimat Organizaţia Naţiunilor Unite. Reprezentantul ambasadei Siriei la Bucureşti spune că mai puţin de un sfert dintre aceştia vin din ţara sa.

Ali Jawdat, ministrul plenipotenţiar al Ambasadei Siriei la Bucureşti: „Statisticile arată că 20 de procente dintre ei sunt sirieni. Dar media s-a focusat pe sirieni, doar ca să creeze mai multă presiune pe guvernul sirian.”

Dincolo de dileme şi contradicţii, o conferinţa internaţională despre migraţie organizată la Sibiu îşi propune să traseze pentru autorităţile de la Bruxelles un ghid de politici publice în această privinţă. Acolo se pun şi bazele unui curs academic despre refugiaţi, într-un context mondial greu de anticipat. Norvegia, de pildă, va fi peste 12 ani prima ţară preponderent musulmană din Europa, spun cercetătorii de acolo. Iar lucrurile care nu se pot schimba trebuie întoarse în folosul nostru, cred sociologii.

Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale al ULBS: „Nu trebuie să privim neapărat ca pe o ameninţare, ci să transferăm zona de ameninţare către o zonă de oportunitate.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...