Războiul din Ucraina scoate la iveală defectele și slăbiciunile unora dintre cele mai sofisticate arme americane

Data publicării:
Baterie Patriot
Baterie Patriot.Foto: Profimedia Images

Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari, aprobat în aprilie, a fost o gură de aer pentru forțele ucrainene care își apără teritoriul de ruși. Dar Ucraina nu este singurul beneficiar al acordului. Analiștii spun că SUA obțin informații neprețuite privind problemele unora dintre cele mai importante sisteme militare, relatează Busineess Insider.

De la începutul războiului din Ucraina, în 2022, SUA au fost cel mai important aliat al Ucrainei, oferind în total ajutoare de de 107 miliarde de dolari.
De la sisteme antiaeriene la drone și artilerie, SUA câștigă informații valoroase despre slăbiciunile armelor sale trimise pe câmpurile de luptă din estul și sudul Ucrainei.

Un domeniu în care au ieșit la iveală slăbiciunile SUA este războiul electronic. Sistemele de bruiaj ale Rusiei au creat probleme majore pentru armamentul de precizie occidental, inclusiv rachetele GMLRS și obuzele de artilerie Excalibur.

Unitățile de luptă electronică ale Rusiei au devenit din ce în ce mai experte la bruierea sistemelor de navigație GPS folosite pentru a ghida rachetele și obuzele către ținte, deturnându-le de la cursul lor și făcându-le inutile.

„Războiul a dezvăluit că unele dintre rachetele ghidate eșuează într-un mediu electromagnetic”, a spus Stacie Pettyjohn, analist militar la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

În schimb, dronele ieftine au jucat un rol extrem de important în Ucraina. Armata ucraineană a folosit drone pentru a compensa lipsa de personal și de muniție cu care s-a confruntat în lupta împotriva Rusiei. Le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice, pentru a ghida loviturile de artilerie și le-a echipat cu grenade sau explozibili pentru a ataca pozițiile inamice.

Dar războiul din Ucraina a scos la iveală probleme nu doar în ceea ce privește calitatea armelor, ci și în privința capacității SUA de a le produce în cantitatea de care are nevoie Ucraina.

Timp de zeci de ani, SUA s-au pregătit pentru războiul împotriva grupărilor militante, cum ar fi talibanii din Afganistan. Dar războiul din Ucraina seamănă mai mult cu Primul Război Mondial, cu două armate aflate pe poziții bine apărate, care trag zeci de mii de obuze de artilerie pe zi pentru a-și epuiza adversarul.

În schimb, Rusia și-a plasat economia pe picior de război, crescând cantitatea de echipamente militare pe care o poate produce.

Cea mai mare problemă pe care războiul din Ucraina a scos-o la iveală este aceea că Pentagonul pur și simplu nu cumpără suficientă muniție pentru un conflict prelungit la scară largă”, spune Pettyjohn.

Pe de altă parte, războiul din Ucraina arată, de asemenea, că multe dintre sistemele americane de armament sunt mult mai bune decât cele ale adversarilor săi.

Sistemele Patriot au protejat orașele ucrainene de atacurile masive cu drone și rachete ale Moscovei. Și, deși câteva au fost interceptate, rachetele cu rază lungă de acțiune HIMARS continuă să producă pagube devastatoare în spatele liniilor de front ale Rusiei. De asemenea, drona explozivă Switchblade 600 a fost o armă importantă pentru Ucraina în ceea ce privește țintirea bateriilor de artilerie și a trupelor ruse.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...