Răspunsul Ungariei pentru UE după ce l-a criticat pe Viktor Orban că s-a întâlnit cu Putin: „Ignorăm. Suntem o țară suverană”

Data publicării:
viktor orban si vladimir putin
Viktor Orban s-a întâlnit cu Putin, după ce a vizitat Kievul. FOTO: Profimedia Images

Ungaria, ca ţară suverană, va ignora criticile UE în urma vizitei premierului ungar, Viktor Orban, la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus, Vladimir Putin, despre soluţionarea paşnică a războiului în Ucraina, a declarat vineri ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care l-a însoţit pe şeful guvernului de la Budapesta în vizita de lucru a acestuia în capitala rusă, potrivit EFE, citată de Agerpres.

„Suntem o ţară suverană, aşa că nu cred că ar trebui să acordăm atenţie criticilor de acest gen”, a declarat el presei la Kremlin după întâlnirea dintre şeful guvernului ungar şi preşedintele rus.

Orban a sosit în capitala rusă vineri dimineaţa într-o vizită oficială surpriză, la trei zile după ce s-a întâlnit la Kiev cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a „accelera” negocierile de pace.

Cu puţin timp înainte de sosirea premierului ungar la Moscova, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat că Orban „nu reprezintă UE în niciun fel” în această vizită controversată.

Deşi Ungaria este în prezent statul membru al UE care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului până la 31 decembrie, „aceasta nu implică nicio reprezentare externă a Uniunii”, a subliniat şeful diplomaţiei europene într-un comunicat.

Val de indignare în UE după întâlnirea Orban-Putin

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat, de asemenea, că Ungaria „nu are un mandat pentru a se angaja într-un dialog cu Rusia” în numele UE.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat la rândul său că Viktor Orban nu reprezintă Alianţa în dialogul său cu Putin, deşi a recunoscut că Budapesta l-a informat în prealabil despre această vizită.

De asemenea, Kievul s-a distanţat, declarând că premierul ungar nu a convenit sau coordonat cu autorităţile ucrainene şi a respins „orice acord privind Ucraina fără Ucraina”.

După discuţiile cu Putin, Orban intenţionează să plece în Azerbaidjan pentru a participa la un summit informal al Organizaţiei Statelor Turcice (OTS).

În conferinţa de presă comună cu Vladimir Putin, Viktor Orban, care şi-a calificat vizita drept o „misiune de pace”, a afirmat că întâlnirea de vineri cu şeful statului rus a fost a 14-a la număr din 2009, subliniind că vizita de vineri a fost „mai specială decât cele anterioare”, remarcă MTI.

El a spus că Ungaria „devine încet-încet singura ţară din Europa” care poate vorbi cu ambele părţi beligerante.

Premierul a afirmat că doreşte să discute chestiuni importante cu preşedintele rus şi să evalueze poziţia acestuia cu privire la probleme importante pentru Europa.

Peter Szijjarto, ministrul de Externe, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au participat, de asemenea, la reuniunea de la Kremlin.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai rare nume de familie în România după regiuni. Aparțin unor români uitați, au o semnificație specială
Digi FM
George Simion, ținta glumelor după ce și-a prezentat programul politic pentru alegerile prezidențiale: „Facem...
Pro FM
Justin Bieber, onorariu fabulos pentru a cânta la petrecerea unor miliardari din India. A luat mai mulți bani...
Film Now
Ce ar trebui să facă Will Smith pentru a putea participa din nou la Oscaruri. Actorul a primit o interdicție...
Adevarul
Traficantul de droguri în casa căruia a murit drogată o elevă de 16 ani, din nou în arest. Care e motivul
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Philipp Plein a devenit tată din nou. Iubita româncă i-a dăruit un băiețel care va purta un nume neobișnuit...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Cum arată astăzi Justin Chambers și Chyler Leigh, Alex și Lexie din „Grey’s Anatomy”. Selfie surpriză din...
UTV
Andreea Sasu a nascut. Philipp Plein a devenit tata pentru a patra oara: “Imi iubesc toti copiii in mod egal”