Loviturile aeriene împotriva opoziţiei în Siria au crescut cu 150% după intervenţia Rusiei în septembrie 2015, în timp ce doar 14% au vizat gruparea Stat Islamic (SI), permiţând regimului să recapete controlul asupra a jumătate din ţară, potrivit unui raport al companiei Jane's IHS Markit, citat marţi de France Presse, transmite Agerpres.
Potrivit analizei Centrului asupra Terorismului şi Insurecţiei al Jane's IHS Markit, publicată marţi, statul sirian a triplat suprafaţa pe care o controlează, de la 16% din teritoriu la jumătatea lunii septembrie 2015 ajungând la 47% la sfârşitul lunii martie 2018.
Intervenţia Rusiei nu numai că a asigurat supravieţuirea regimului Assad, dar a inversat în mod decisiv cursul conflictului împotriva unei game largi de forţe de opoziţie în ţară, se arată în raport.
„Intervenţia rusă a oferit regimului sirian spaţiul şi timpul pentru a-şi concentra forţele asupra poziţiilor strategice şi a folosi masiv forţa pentru a recăpăta teritoriile deţinute de rebeli", a subliniat Matthew Henman, directorul JTIC.
„Datele colectate arată rolul loviturilor aeriene în această strategie, cu forţe de opoziţie în mare măsură în imposibilitatea de a se apăra sau chiar de a răspunde la ameninţarea reprezentată de dominaţia aeriană", a declarat el.
Regimul sirian a recăpătat o mare parte din centrul ţării şi totodată a securizat centre urbane vitale şi poziţii strategice cheie precum oraşele Alep, Hama şi Homs, sau Deir ez-Zor, în apropiere de graniţa irakiană. El a securizat de asemenea graniţa cu Libanul, adaugă Jane's.
Din septembrie 2015 până la sfârşitul lunii martie 2018, în cei doi ani şi jumătate de intervenţie rusă, loviturile aeriene ruso-siriene au crescut la 6.833, de la 2.735. În acelaşi timp, numărul victimelor civile a scăzut uşor, de la 6.899 la 6.254 în aceeaşi perioadă, datorită intervenţiilor mai bine direcţionate, potrivit raportului.
Dintre aceste lovituri, 960 au vizat SI, adică 14%, în timp ce Rusia a susţinut că intervenţia sa viza această grupare precum şi alte mişcări islamiste radicale.
Majoritatea loviturilor au fost concentrate pe alte grupuri de opoziţie, arată studiul geografic: două treimi au vizat guvernoratele Alep, Idlib şi Rif Dimachq şi s-au axat pe zonele unde gruparea SI are o prezenţă operaţională scăzută, relevă raportul.