Zeci de mii de civili reținuți în ultimii 10 ani, în timpul războiului civil din Siria, sunt încă dați dispăruți, arată anchetatorii ONU citați de BBC.
Alte câteva mii de oameni au fost torturați sau uciși în custodia autorităților, potrivit unui nou raport ONU care detaliază presupuse crime de război și crime împotriva umanității.
Victimele și martorii descriu "suferințe inimaginabile", inclusiv violuri asupra copiilor. Această problemă este "o traumă națională" care trebuie conștientizată, se mai arată în raport.
Războiul civil din Siria a început în 2011
Siria a fost devastată de un război civil care a izbucnit după ce guvernul președintelui Bashar al-Assad a răspuns cu violență protestelor anti-guvernamentale din martie 2011.
Luptele au dus la moartea a 380.000 de oameni și au obligat jumătate din populația Siriei să-și abandoneze locuințele, iar șase milioane de oameni au devenit refugiați.
Raportul realizat de anchetatorii ONU se bazează pe 2.650 de interviuri și anchete în peste 100 de facilități de detenție. Investigația dezvăluie abuzuri ale tuturor părților importante implicate în conflict, abuzuri menite să-i intimideze și să-i pedepsească pe cei percepuți drept adversari.
"Forțele guvernamentare au reținut în mod arbitrar adversari politici, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și protestatari, aceste acțiuni reprezentând motiv și declanșator al conflictului", arată Paulo Pinheiro, președintele Comisiei de anchetă pentru Siria a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. "Grupări armate și organizații considerate teroriste de către ONU, precum Hayat Tahrir al-Sham și Statul Islamic, au început și ele să-i priveze pe oameni de libertăți, comițând abuzuri grave la adresa lor".
"Putem să te ucidem aici și acum și nimeni nu va știi niciodată"
Foștii deținuți au povestit cum nu vedeau lumina soarelui luni întregi, erau obligați să bea apă murdară și să mănânce mâncare cu mucegai, stăteau în celule supraaglomerate de sute de oameni fără toalete și nu primeau îngrijiri medicale.
Cei care ar fi fost torturați sau supuși la tratamente inumane în închisorile guvernamentale le-au descris anchetatorilor cel puțin 20 de metode diferite folosite de personalul de securitate pentru a extrage de la acuzați mărturii false. Acestea includ șocuri electrice, arderea unor membre, smulgerea unghiilor și dinților sau atârnarea de un membru sau două pe perioade îndelungate.
"M-au torturat ...., apoi anchetatorul mi-a spus: <Putem să te ucidem aici și acum și nimeni nu va știi niciodată>", își aduce aminte un bărbat reținut de guvern în orașul Homs.
Supraviețuitorii torturii au spus că au rămas cu dureri cronice, stres post-traumatic și suferință emoțională în urma experiențelor trăite. Deținuții, bărbați și femei, erau amenințați cu violul sau violați. Anchetatorii ONU au aflat și de deținuți uciși fără a fi judecați sau după procese nedrepte petrecute în tribunalele militare sau în instanțele improvizate ale grupărilor armate.
Zeci de mii de oameni uciși - un bilanț conservator
Numărul exact al deținuților morți în detenție rămâne necunoscut, însă o estimare conservatoare menționează zeci de mii de oameni uciși în timp ce se aflau în custodia forțelor guvernamentale, se mai arată în raportul ONU.
Multiple surse au indicat că deținuții morți erau înregistrați la spitalele militare, apoi îngropați în diverse gropi comune, inclusiv în două aflate la periferia capitalei Damasc. Atât guvernul din Siria, cât și gruparea Hayat Tahrir al-Sham, au negat torturarea prizonierilor.
Comisia de anchetă a ONU cere tuturor țărilor să îi tragă la răspundere pe cei vinovați, făcând referire la verdictul dat săptămâna trecută în Germania, unde un fost oficial al guvernului sirian a fost găsit vinovat de complicitate la crime împotriva umanității.
Editor : V.M.