Raport desecretizat: Prinţul saudit Muhammad bin Salman ar fi ordonat capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
printul mostenitor al arabiei saudite
Prinţul saudit Muhammad bin Salman ar fi ordonat capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Foto: Profimedia Images

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, ar fi aprobat o operaţiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului disident, Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, susțin serviciile de informaţii americane, citate de Reuters

"Analiza arată că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operaţiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Evaluarea noastră are ca baze controlul exercitat de prinţul moştenitor în procesul decizional din regatul saudit, implicarea directă în operaţiune a unui consilier principal şi a membrilor dispozitivului de protecţie al lui Muhammad bin Salman şi susţinerea prinţului moştenitor pentru utilizarea mijloacelor violente în scopul reducerii la tăcere a disidenţilor din străinătate, inclusiv a lui Khashoggi", arată raportul elaborat de Biroul directorului Comunităţii Serviciilor de Informaţii din SUA, care a fost declasificat.

"Începând din 2017, prinţul moştenitor a avut control total asupra organizaţiilor de securitate şi informaţii din Arabia Saudită, ceea ce face foarte improbabil ca oficiali saudiţi să fi comis o operaţiune de acest fel fără autorizarea prinţului moştenitor", se mai arată în raport. 

Documentul, care conține patru pagini, arată că prințul saudit îl considera pe jurnalistul ucis în 2018 o adevărată amenințare la adresa regatului. Muhammad bin Salman ar fi susținut orice mijloc pentru a-l reduce la tăcere pe Jamal Khashoggi.

"Prinţul moştenitor îl percepea pe Khashoggi drept o ameninţare la adresa regatului saudit şi susţinea folosirea de mijloace violente, în cazul în care ar fi fost necesar, pentru a-l reduce la tăcere. Deşi oficiali saudiţi plănuiseră în avans o operaţiune nespecificată împotriva lui Khashoggi, nu ştim cu cât de mult timp în avans hotărâseră oficialii saudiţi să îi facă rău", subliniază raportul Comunităţii serviciilor de informaţii americane.

Jamal Khashoggi a fost ucis în 2018 în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, a fost ucis în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăți. Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai ieșit de acolo, a generat o criză internaţională la acel moment.

După ce iniţial a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a recunoscut în cele din urmă că acesta a fost comis de agenţi saudiţi despre care spune că ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine.

"Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al Serviciului britanic de informaţii externe (MI6).

Raportul SUA: Mai multe persoane, suspectate că au participat la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Documentul menţionează și că mai mulţi indivizi sunt suspectaţi de participare sau de altă formă de complicitate în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Şi Naţiunile Unite au indicat că Arabia Saudită este responsabilă de asasinarea disidentului.

"Dovezile colectate din Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui asasinat brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali de stat din Arabia Saudită", a declarat, în 2019, Agnès Callamard, raportorul special ONU care anchetează execuţii extrajudiciare, potrivit sursei citate de Mediafax.

Cazul jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul, a generat critici vehemente la nivel internaţional. Canada, Franţa, Statele Unite şi Germania au introdus sancţiuni punctuale contra Arabiei Saudite după moartea jurnalistului.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...