Raiduri aeriene în Gaza. Israelienii au lovit o școală ONU și două case: cel puțin 34 de morți

Data actualizării: Data publicării:
Israeli armoured vehicles drive on a destroyed street during a raid in Tulkarem, Tulkarem, West Bank, Palestinian Territory - 10 Sep 2024
Vehicule blindate israeliene circulă pe o stradă distrusă în timpul unui raid în Tulkarem Cisiordania Foto: Profimedia

Raidurile aeriene israeliene din Gaza au lovit în cursul nopții și miercuri o școală ONU care adăpostește familii palestiniene strămutate, precum și două case, omorând cel puțin 34 de persoane, inclusiv 19 femei și copii, au declarat oficiali din spitale. Un oficial al ONU a declarat că șase membri ai personalului său se numără printre morți, transmite The Associated Press.

Războiul din Gaza a intrat în cea de-a 11-a lună, cu zeci de mii de morți, iar eforturile internaționale de a media o încetare a focului între Israel și gruparea militantă Hamas au stagnat în mod repetat, deoarece cele două părți se acuză reciproc că au făcut cereri suplimentare și inacceptabile.

În Cisiordania ocupată, trupele israeliene au lansat raiduri în mai multe orașe, susținute de raiduri aeriene, continuând o represiune pe întreg teritoriul care, potrivit armatei, vizează militanții, dar care a distrus cartiere și a ucis civili. Un raid aerian a ucis cinci persoane despre care armata a spus că erau militanți care amenințau trupele sale. O a doua lovitură asupra unei mașini a ucis cel puțin trei persoane, a declarat Ministerul Sănătății palestinian.

Un atacator a condus un camion cu combustibil într-o stație de autobuz din Cisiordania, în apropierea așezării israeliene GIvat Assaf, ucigând un soldat israelian, a declarat armata. Oficialii au declarat că soldații și un civil înarmat l-au „neutralizat” pe atacator.

Doi copii și o femeie printre victimele unei lovituri asupra unei școli ONU

Atacul asupra Școlii de băieți pregătitoare al-Jaouni a ONU din tabăra de refugiați Nuseirat a ucis cel puțin 14 persoane, inclusiv doi copii și o femeie, au declarat oficialii spitalelor Awda și al-Aqsa Martyrs. Cel puțin alte 18 persoane au fost rănite, au spus aceștia.

Armata israeliană a declarat că a vizat militanți Hamas care plănuiau atacuri din interiorul școlii. Afirmația nu a putut fi confirmată în mod independent.

Unul dintre copiii uciși era fiica lui Momin Selmi, un membru al agenției de apărare civilă din Gaza, care salvează răniții și recuperează cadavrele după lovituri, a declarat agenția.

Școlile din Gaza sunt pline cu zeci de mii de palestinieni alungați din casele lor de ofensivele israeliene și de ordinele de evacuare. Școala al-Jaouni, una dintre multele școli din Gaza administrate de agenția ONU pentru palestinieni, sau UNWRA, a fost lovită de mai multe lovituri în timpul războiului.

UNRWA a declarat că șase angajați care ajutau persoanele strămutate, inclusiv managerul adăpostului, au fost uciși. „Personalul umanitar, sediile și operațiunile au fost ignorate în mod flagrant și neîncetat de la începutul războiului”, a scris directorul agenției, Philippe Lazzarini, pe X.

Israelul bombardează frecvent școli, susținând că acestea sunt folosite de militanții Hamas. Israelul învinuiește Hamas pentru victimele civile provocate de loviturile sale, afirmând că luptătorii săi își au baza și operează în cartiere rezidențiale dense.

Vasta majoritate a școlilor din Gaza, avariate total sau parțial

Mai mult de 90% din clădirile școlare din Gaza au fost grav sau parțial avariate de lovituri, iar mai mult de jumătate din școlile care adăpostesc persoane strămutate au fost lovite, potrivit unui studiu realizat în iulie de Grupul pentru educație, un grup de grupuri de ajutorare condus de UNICEF și Save the Children.

Ofensiva Israelului în Gaza a ucis cel puțin 41.084 de palestinieni și a rănit alți 95.029, a declarat Ministerul Sănătății controlat de Hamas. Numărătoarea ministerului nu face distincție între civili și militanți. Israelul și-a lansat campania promițând să distrugă Hamas după atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit alte 250.

Mai devreme miercuri, un atac a lovit o casă din apropierea orașului Khan Younis din sudul Gazei, omorând 11 persoane, inclusiv șase frați și surori cu vârste cuprinse între 21 de luni și 21 de ani, potrivit Spitalului European, care a primit victimele.

Un atac la sfârșitul zilei de marți asupra unei case din tabăra urbană de refugiați Jabaliya din nordul Gaza a ucis nouă persoane, inclusiv șase femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății și apărării civile. Apărarea civilă a declarat că locuința aparținea lui Akram al-Najjar, profesor la Universitatea deschisă al-Quds, care a supraviețuit.

Armata israeliană a declarat că doi soldați au murit și șapte au fost răniți când elicopterul lor s-a prăbușit în sudul Gazei, în timp ce evacuau trupe rănite. IDF a precizat că prăbușirea din timpul nopții nu a fost rezultatul focului inamic și că este în curs de investigare. Au fost uciși 340 de soldați israelieni de la începutul operațiunii terestre în Gaza, la sfârșitul lunii octombrie, dintre care cel puțin 50 au murit în accidente, potrivit armatei.

Și în Cisiordania a avut loc o creștere a violenței. Israelul și-a intensificat raidurile militare în această regiune, afirmând că încearcă să dezmembreze grupurile militante și să prevină creșterea numărului de atacuri ale militanților împotriva israelienilor. Palestinienii spun că astfel de operațiuni sunt menite să consolideze dominația militară aparent nelimitată a Israelului asupra teritoriului. În același timp, coloniștii evrei au accelerat atacurile asupra palestinienilor.

Miercuri, armata a declarat că a lansat atacuri în jurul orașului Tulkarem din Cisiordania și în două orașe din nord. Aceasta a declarat că a dezmembrat un laborator de explozibili, un atelier de fabricare a armelor și un vehicul echipat cu explozibili. Armata a declarat că o lovitură aeriană de sprijinire a trupelor care operează în orașul Tubas a ucis cinci militanți. Ministerul palestinian al Sănătății a confirmat că cinci persoane au fost ucise, dar nu a precizat dacă acestea erau militanți sau civili.

Semiluna Roșie a declarat că trei persoane au fost ucise într-un atac asupra unei mașini într-un sat de lângă Tulkarem. Armata a confirmat că a efectuat o lovitură acolo, dar nu a oferit detalii imediate.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...