Provincia Quebec din Canada urmează să supună votului un proiect de lege care le va permite aleșilor să nu mai fie obligați să depună jurământul de credință față de monarhul Regatului Unit, în prezent Regele Charles al III-lea, a anunțat un oficial guvernamental, miercuri, conform Reuters.
Regiunea Quebec este populată în majoritate covârșitoare de canadieni vorbitori de limbă franceză, iar provincia are o istorie a separatismului, iar în 1995 a avut loc inclusiv un referendum pentru independență, în cadrul căruia independența a fost respinsă la limită.
Simon Jolin-Barrette, liderul Coaliției Avenir Quebec, principala formațiune naționalistă din provincie, a declarat că este pregătit să introducă proiectul de lege prin care va fi eliminată această obligativitate.
În loc, jurământul de credință față de monarh ar putea să devină doar opțional, a spus un purtător de cuvânt al guvernului regional.
„Cred că locuitorii din Quebec ne susțin. Putem să rezolvăm acest lucru rapid, împreună”, a spus Jolin-Barrette.
Marți, președintele Adunării Naționale din Quebec a spus că toți membrii aleși vor trebui să rostească jurământul de credință față de Regele Charles pentru a putea să-și preia mandatele.
Aleșii celor două partide politice separatiste din Quebec au spus că ei nu vor depune jurământul.
„Să comit sperjur în primul meu act ca oficial ales și să jur credință unui imperiu colonial străin care a făcut rău Quebec-ului, asta este respingător”, a spus liderul Parti Quebecois, Paul St. Pierre Plamondon într-un comunicat.
Colonizarea Canadei a început la sfârșitul secolului al XVI-lea, însă regiunile din vest au aparținut inițial imperiului colonial al Franței. Ulterior, coloniile franceze din Quebec au fost incorporate la Canada britanică.
Canada a devenit independentă semi-formal din 1867. În 1931 a obținut suveranitatea ca dominion parte a Imperiului Britanic, iar din 1982 s-a încheiat complet influența britanică în Canada, ca urmare a actului care a eliminat capacitatea parlamentului de la Londra de a amenda constituția țării.
Editor : Adrian Dumitru