„Putin va amâna o nouă mobilizare până în ultimul moment.” De ce se teme dictatorul rus să mai trimită recruți pe frontul din Ucraina
Președintele Vladimir Putin „va amâna până în ultimul moment” o nouă mobilizare, deși incursiunea ucraineană în Kursk din 6 august a scos la iveală un deficit al forțelor ruse, relatează Kyiv Independent. Dictatorul rus crede că mai poate obține câștiguri pe front fără o mobilizare a recruților, susțin analiștii, care nu doar că ar afecta politic și economic Rusia, ci ar putea declanșa și proteste.
Aproximativ 120.000 de soldați ruși au fost uciși de la debutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, au raportat pe 5 iulie publicațiile ruse Meduza și Mediazona. Statul Major al Ucrainei a declarat miercuri că Rusia a pierdut în realitate 628.930 de soldați, inclusiv morți și răniți, de la începutul războiului. Cifra nu a putut fi verificată independent.
Deși ofensiva din Kursk a arătat un deficit al forțelor militare rusești, potrivit analiștilor, Putin crede că mai poate obține câștiguri pe front fără a recurge la mobilizare, care ar fi dureroasă din punct de vedere politic și economic pentru Rusia. Acesta este motivul pentru care el ar putea amâna și mai mult mobilizarea, rămânând la o politică care urmărește să îi facă pe civilii ruși să simtă că războiul se desfășoară conform planului și nu îi afectează.
De ce „o mobilizare e puțin probabilă”
„Cred că o mobilizare a recruților este puțin probabilă”, a declarat expertul militar american Michael Kofman pentru Kyiv Independent. „Nu există nicio dovadă a unei alte mobilizări”, adaugă el.
Putin a tras de timp și înainte de a anunța prima mobilizare a recruților în septembrie 2022, după ce armata nu a putut să cucerească Kievul, dar au fost capturate porțiuni de teritoriu în sudul și estul Ucrainei. Această mobilizare a fost efectuată în urma eșecului Rusiei de a menține linia în regiunea Harkov, în contextul unei contraofensive ucrainene fulgerătoare.
Potrivit experților, unul dintre motivele întârzierii unei noi mobilizări este teama Kremlinului de nemulțumirea socială, atât din partea celor care susțin războiul, cât și a celor care se opun.
„Cu cât cifrele din sondaje sunt mai proaste, cu atât mai des elita va crede că Putin nu își face față îndatoririlor sale”, a declarat analistul politic rus Dmitri Oreshkin pentru Kyiv Independent.
Proteste
Însă din cauza lipsei de trupe în regiunea Kursk, Rusia e nevoită să utilizeze în masă tineri recruți în regiune, potrivit analiștilor militari și presei ruse independente.
Dar folosirea acestora în război este o problemă politică sensibilă, deoarece serviciul lor în război nu este voluntar și poate declanșa proteste din partea părinților.
Moartea soldaților care au contract cu armata nu provoacă reacții negative din partea societății ruse, deoarece aceștia servesc voluntar, însă recruții sunt trimiși pe front cu forța, a declarat analistul politic rus Ekaterina Shulman pentru Deutsche Welle la 5 septembrie.
„Recruții sunt materiale riscante din punct de vedere politic”, a adăugat ea. „Ei sunt văzuți ca niște copii pe care mamele lor i-au încredințat statului. Dacă unul dintre ei este ucis, acest lucru este perceput ca o nedreptate”.
Cu toate acestea, Kremlinul calculează probabil că își poate permite să folosească tineri recruți în regiunea Kursk, deoarece amploarea desfășurării lor nu este suficient de mare, potrivit analistului politic rus Andrei Kolesnikov și unui analist politic stabilit în Rusia, care au vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor.
„Puțini oameni știu despre acest lucru, nu a devenit un subiect la nivel național din cauza condițiilor de blocaj informațional și represiune”, a declarat Kolesnikov.
Analistul stabilit în Rusia a declarat că aceasta nu este o problemă majoră pentru Kremlin, deoarece „există doar câteva mii de astfel de recruți (în regiunea Kursk) cel mult”.
Nemulțumirea publică
Rata de aprobare a lui Putin a scăzut de la 83% în august 2022 la 77% în septembrie 2022 pe fondul primei mobilizări, potrivit Centrului Levada, iar 47% dintre respondenți au simțit „anxietate, frică și teroare”. Acesta este un alt motiv pentru care o nouă mobilizarea este probabil să fie amânată.
Oreshkin a declarat că Putin „va evita mobilizarea până în ultimul moment”, deoarece ar provoca nemulțumire socială și o scădere a ratei sale de aprobare.
Mobilizarea ar „afecta întreaga țară” și ar însemna că „războiul a intrat în fiecare casă”, a declarat Oreshkin pentru Kyiv Independent.
„Putin crede că întreaga națiune îl susține. Este important ca sondajele să arate că face totul corect”, adaugă el.
O revoltă este puțin probabilă din cauza regimului autoritar dur din Rusia, dar o astfel de nemulțumire ar putea declanșa o lovitură de stat, a adăugat Oreshkin.
Kolesnikov a fost de acord că mobilizarea ar fi extrem de nepopulară.
„Mobilizarea ar distruge un contract nescris conform căruia pacea socială este menținută deoarece majoritatea populației masculine nu este trimisă în tranșee și, în principiu, populația Rusiei are posibilitatea de a avea o viață privată și de a se distanța de război”, a declarat el. „Acest lucru convine atât majorității populației, cât și autorităților”.
Impactul economic
Un alt factor care împiedică mobilizarea este impactul său economic. „Mobilizarea va lovi în mod obiectiv puternic economia, nu mai este doar o problemă politică”, a declarat analistul politic stabilit în Rusia.
Potrivit unui sondaj realizat în august de Centrul Levada, 24% dintre respondenți se așteaptă la un al doilea val de mobilizare în lunile următoare, în creștere față de 18% în februarie.
Iar 46% dintre aceștia erau îngrijorați de posibilitatea unei noi mobilizări.
„Rusia nu vrea o nouă mobilizare”
Nevoia de refacere a rezervelor militare ruse a devenit mai acută pe fondul incursiunii ucrainene în regiunea Kursk. Situația ar putea forța Rusia să anunțe o nouă mobilizare a recruților până la sfârșitul acestui an, a raportat Bloomberg, citând două surse care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Ministerul rus al Apărării a afirmat în decembrie 2023 că a recrutat 640.000 de soldați contractuali din toamna anului 2022. IStories și Conflict Intelligence Team au contestat această estimare în august 2024, afirmând că doar 426.000 de soldați au primit prime de angajare pentru contracte cu armata.
Analistul militar polonez Konrad Muzyka a declarat pentru Kyiv Independent că „atât timp cât Rusia este capabilă să recruteze minim 30.000 de luptători voluntari pe lună, nu cred că dorește să efectueze al doilea val de mobilizare”.
„(Dar) dacă vom vedea o scădere mare a numărului de recrutări, atunci probabil că al doilea val de mobilizare va fi posibil”, a adăugat el.
Vadym Skibitsky, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare din Ucraina, a declarat în ianuarie că aproximativ 30.000 de luptători voluntari semnau contracte cu armata rusă pe lună.
Kyiv Independent nu a putut verifica independent această cifră și nu este clar dacă s-a schimbat de atunci.
Editor : C.L.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News