Putin se întâlnește cu premierul indian Narendra Modi. Ce înseamnă vizita președintelui rus în India pentru politica mondială

Data publicării:
președintele rus și premierul indian
India a transmis că o cooperare în domeniul apărării cu Rusia nu este îndreptată împotriva altor țări. Sursă foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin călătorește astăzi în India pentru a se întâlni cu prim-ministrul Narendra Modi. Cei doi vor avea o întâlnire despre care experții internaționali cred că va fi dominată de subiecte privind energia și armele. BBC News notează că vizitele președinților ruși în India invocă întotdeauna un sentiment de nostalgie de ambele părți, pentru că relația Moscova-New Delhi datează încă din epoca Războiului Rece. 

Acest parteneriat „peste vremuri” este una dintre poveștile de succes ale diplomației globale și le conferă președintelui rus Vladimir Putin și prim-ministrului indian Narendra Modi un statut puternic în discuția de luni din capitala indiană New Delhi. 

Însă, dincolo de acordurile privind sistemele de apărare, anunțurile comerciale, strângerile de mână și îmbrățișările marcă înregistrată ale premierului Modi, cele două țări vor trebui, de asemenea, să depășească anumite provocări serioase care se află pe agenda discuțiilor. 

În ultimii ani și chiar ultimele luni, cele două țări au făcut alegeri geopolitice diferite. Analiștii spun că modul în care vor ajunge la un numitor comun va influența politica regională și globală.

Cât de afectată este Rusia de relația India-SUA și factorul numit China

Creșterea relațiilor dintre India și SUA a făcut să se deterioreze relațiile dintre New Delhi și Moscova în ultimul deceniu. În 2020, când fostul președinte american Donald Trump a vizitat India, premierul Modi a organizat un mare miting pentru sprijinul acestuia. 

Moscova a trecut în mare măsură cu vederea astfel de aspecte, chiar dacă propriile sale relații cu Washington s-au deteriorat constant în ultimii ani. Însă ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ales să vorbească deschis când India s-a alăturat Quad - o alianță care implică SUA, Japonia și Australia. Grupul a spus că Quad este o alianță non-militară și nu vizează o anumită țară, dar ministrul Lavrov nu a părut să fie de acord. 

Acesta a spus că Occidentul „încearcă să implice India în jocuri anti-China prin promovarea strategiilor Indo-Pacific”. Fostul diplomat indian Anil Trigunayat, care a servit ca ambasador la Moscova, a declarat că QUAD este o linie roșie pentru Rusia și că aceasta va fi cu siguranță parte din discuțiile dintre cei doi lideri politici care se întâlnesc luni. 

Îngrijorările Moscovei cu privire la QUAD pot fi înțelese prin prisma relațiilor tot mai mari pe care le-a avut Kremlinul în ultimii ani cu regimul de la Beijing. 

Diplomatul Trigunayat le-a mai spus jurnaliștilor de la BBC că Rusia a fost obligată să creeze legături mai strânse cu China pentru a-și asigura interesele economice și geopolitice în Asia, deoarece Occidentul condus de SUA încearcă să domine regiunea. Totodată, deteriorarea relațiilor dintre China și SUA pare să fi consolidat apropierea dintre Beijingul și Moscova.

Ceea ce complică și mai mult problema este că relațiile dintre India și China au fost recent tensionate, după ce trupele din cele două țări s-au luptat anul trecut într-o desfășurare de forțe în Valea Galwan din Ladakh, cu bâte și pietre, care au condus la uciderea a 20 de soldați indieni. China a raportat ulterior că unii dintre soldații săi au murit și ei în ciocnirile violente. 

Michael Kugelman, director adjunct al grupului de studii Wilson Center din Washington, spune că noile realități geopolitice reprezintă o „potențială amenințare pentru relația India-Rusia”.

În acest context, vizita președintelui Putin este importantă pentru a menține relația specială cu regimul de la New Delhi. „Cred că pentru Rusia, obiectivul în acest caz este de a consolida importanța relațiilor Moscovei cu New Delhi, chiar dacă indicatoarele geopolitice sugerează contrariul”, adaugă Kugelman.

Însă atât Kugleman, cât și Trigunayat, consideră că bazele relației dintre cele două țări sunt suficient de puternice pentru a răspunde preocupărilor reciproce. 

Țările au mai multe domenii în care pot și vor căuta să coopereze. Spre exemplu, Afganistanul este unul dintre ele și cu siguranță va fi parte din discuție, deoarece regimul de la New Delhi încearcă să rămână relevant în Afganistan. Pakistanul, vecinul și rivalul Indiei, are acum o mai bună prezență strategică în Afganistan, deoarece pare să-și fi format o alianță informală cu Rusia, Iran și China.

Din acest unghi, Moscova poate ajuta guvernul indian să recupereze terenul pierdut în Afganistan, pentru că cele două state au împărtășit preocupările cu privire la viitorul țării în repetate rânduri. 

„Atât Rusia, cât și India se feresc de talibani și de rețeaua Haqqani, cât și de potențialul terorismului care iese din Afganistan și le-ar putea afecta țările. Prin urmare, Afganistanul este într-adevăr o zonă care poate întări cooperarea între New Delhi și Moscova”, spune Derek Grossman. analist în științele apărării la think-tank-ul RAND Corporation din SUA.

Russia's President Putin and India's PM Modi meet in Vladivostok
Întrevederea oficială dintre președintele rus și premierul indian la Vladivostok, în 2019. Sursă foto: Profimedia Images

India și Rusia sunt deja parteneri în mai multe forumuri multinaționale precum:

  • BRICS - o organizație internațională privind relațiile economice și diplomatice dintre state, din care face parte Brazilia, Rusia, China, India și Africa de Sud. 
  • Organizația de Cooperare de la Shanghai - o organizație internațională care implică China, Pakistan și alte țări din Asia Centrală. 
  • RIC - o organizație de cooperare internațională între Rusia, India și China. 

Aceste forumuri oferă Moscovei și guvernului indian oportunitatea de a lucra împreună îndeaproape pe probleme bilaterale și globale. Și, având în vedere faptul că China este membră în aceste forumuri, Moscova își poate folosi influența, chiar dacă nu o face public, pentru a se asigura că atât Beijingul, cât și New Delhi continuă să se angajeze unul față de celălalt pentru a menține pacea la granița lor.

Comerțul și apărarea, principalele subiecte de pe masa lui Putin și Modi

Subiectul „vedetă” al întâlnirii dintre Vladimir Putin și Narendra Modi va fi, probabil, livrarea sistemului de apărare antirachetă S-400 fabricat de Rusia și care urmează să fie vândut Indiei. Acordul pentru achiziția sistemului are valoarea de 5,4 miliarde de dolari. O achiziție asemănătoare a fost realizată de Turcia și a dus la sancțiuni aplicate Ankarei de către SUA. Măsuri similare ar putea fi impuse și împotriva Indiei.

Sistemul de apărare anti-aeriană S-400 este unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare sol-aer din lume. Are o rază de acțiune de 400 km și poate doborî până la 80 de ținte simultan, țintind două rachete către fiecare.

Sistemul oferă Indiei o descurajare strategică crucială împotriva Chinei și Pakistanului și acesta este motivul pentru care demersurile pentru a-l cumpăra au ordinul în ciuda amenințărilor cu sancțiunile SUA. 

Washingtonul a supus sancțiunilor mai multe firme rusești ,iar printr-un act oficial parafat în 2017, care vizează Rusia, Iranul și Coreea de Nord cu sancțiuni economice și politice, Casa Albă interzice oricărei țări să semneze acorduri de apărare cu aceste națiuni. În timp ce acordul poate crea tensiuni între SUA și India, Moscova pare să fie mulțumită de poziția guvernului indian, subliniează Radio Free Europe

Analiștii susține că va fi interesant de văzut cum India echilibrează legăturile cu cele două superputeri sub umbra acordului S-400. Diplomații indieni consideră că decizia de a cumpăra S-400 susține și faimoasa practică a Indiei de „autonomie strategică”, adăugând că SUA ar trebui să respecte acest aspect. 

Turkey Tests Russian S-400 Missile System
Imagine cu sistemul de apărare aeriană S-400 din Rusia, care este activat pentru testare la Baza Aeriană Murdet a Forțelor Aeriene Turce din Ankara. Sursă foto: Getty Images

Diplomatul Trigunayat adaugă că bugetul mare de apărare al Indiei îi oferă, de asemenea, un avantaj strategic. „Majoritatea relațiilor globale sunt tranzacționale. Acesta este un adevăr atât pentru Moscova, cât și New Delhi”.

India este al doilea cel mai mare importator de arme la nivel mondial, reprezentând aproximativ 10% din comerțul global de apărare, potrivit unui raport al think-tank-ului SIPRI. Moscova continuă să fie cel mai mare furnizor de arme din India, deși cota sa a scăzut la 49% de la 70% din cauza deciziei Indiei de a-și diversifica portofoliul și de a stimula producția internă de apărare.

Statele Unite ale Americii au fost al doilea cel mai mare furnizor al Indiei între 2011 și 2015, după Rusia, dar au rămas în urma Franței și a Israelului în perioada 2016-2021. Washingtonul ar dori să recupereze decalajul, iar analiștii spun că asta oferă Indiei o linie de negociere. 

Rusia va încerca, de asemenea, să-și intensifice exportul de apărare către India și unele acorduri majore ar putea fi anunțate luni. Cu toate acestea, schimburile comerciale dintre cele două țări a rămas cu mult sub potențialul lor. Comerțul bilateral în 2019 (nivel de dinainte de pandemie) a fost de 11 miliarde de dolari și a fost în favoarea Rusiei, deoarece a exportat bunuri și servicii în valoare de 7,24 miliarde de dolari, potrivit unui raport al guvernului indian. În comparație, comerțul bilateral cu bunuri și servicii dintre India și SUA s-a situat la 146 de miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Rusia și India și-au stabilit acum obiectivul de a ajunge la 30 de miliarde de dolari în comerțul bilateral până la sfârșitul anului 2025. Mai multe voci susțin că în cadrul întâlnirii dintre liderul regimului de la Kremlin și șeful guvernului indian se va căuta diversificarea portofoliului privind schimburile comerciale. Energia regenerabilă și resursele minerale sunt subiecte care se găsesc pe agenda discuțiilor, precum și educația, securitatea cibernetică, agricultura, căile ferate și produsele farmaceutice sunt câteva dintre celelalte domenii asupra cărora se vor concentra probabil liderii celor două state. 

Decizia Indiei de a acorda o linie de credit de un miliard de dolari întreprinderilor pentru a investi în regiunea Orientului îndepărtat al Rusiei va contribui, de asemenea, la stimularea comerțului dintre cele două țări. De asemenea, sunt așteptate discuții cu privire la coridorul maritim propus Chennai-Vladivostok. Traseul va deschide calea către mai multe posibilități de relaționare comercială. 

Discuțiile despre un acord de liber schimb între India și Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Rusia sunt, totodată, programate să progreseze în cadrul acestei întrevederi. Dacă înțelegerea va avea loc, acesta va ajuta companiile să mute cu ușurință mărfurile între cele două regiuni.

„Atâta timp cât acordurile comerciale și de apărare rămân relevante, cele două națiuni vor găsi o modalitate de a-și rezolva diferențele geopolitice”, adaugă Kugelman.

Cooperarea în domeniul apărării între Rusia și India nu este îndreptate împotriva altor țări 

Colaborarea în domeniul apărării cu Rusia  „nu este îndreptată împotriva altor ţări”, a declarat ministrul apărării indian Rajnath Singh luni, în ziua în care liderii celor două naţiuni urmează să se reunească la New Delhi.

„Apreciem sprijinul puternic al Rusiei la adresa Indiei. Cooperarea noastră strânsă nu este îndreptată împotriva altor ţări (şi) sperăm ca colaborarea noastră să aducă pace şi prosperitate întregii regiuni”, a afirmat Singh în timpul unei întrevederi cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

Șoigu a aterizat duminică la New Delhi împreună cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, iar preşedintele Vladimir Putin ar urma să sosească luni.

„Imediat după această întrevedere, vom avea primul dialog ministerial 2+2 între India şi Rusia pe teme de politică şi de apărare. Este vorba despre o iniţiativă specială luată de liderii celor două ţări, care demonstrează caracterul relevant al relaţiilor bilaterale”, a subliniat Singh.

Putin urmează să aibă luni după-amiază o întrevedere cu premierul indian Narendra Modi, în timpul unei vizite oficiale prilejuite de cel de-al XXI-lea summit anual bilateral între cele două ţări care are ca scop menţinerea discuţiilor pe teme strategice şi de apărare la nivel înalt, transmite Agerpres. 

Totodată, este de aşteptat ca cele două ţări să semneze peste 10 acorduri bilaterale în diverse domenii, în special în apărare şi comerţ.

Înainte de sosirea preşedintelui rus, India a aprobat săptămâna trecută un plan pentru fabricarea pe plan local a 500.000 de puşti ruseşti de tip AK-203 şi o investiţie estimată la 700 de milioane de dolari.

Citește și: Summitul online Biden-Putin va avea loc marţi, în mijlocul tensiunilor legate de Ucraina

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...