Președintele rus Vladimir Putin a vorbit din nou despre scuturile anti-rachetă din România și Polonia, despre care spune că pot opera rachete Tomahawk, care ar putea fi lansate împotriva Rusiei. Aceasta, deși oficialii români și ai NATO au spus în repetate rânduri că scutul de la Deveselu are scop pur defensiv și chiar au lansat o propunere rușilor pentru a veni să vadă acest lucru.
„În România și Polonia sunt dislocate scuturile, iar acestea pot ține rachete Tomahawk. În scenariul acesta amenințările cresc exponențial și există riscul unui atac spontan împotriva noastră, cu rachete îndreptate către dușmanul NATO”, a spus Putin, într-un lung discurs televizat, în care a criticat Ucraina și a anunțat că recunoaște independența teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk.
„În 2000, în vizită din Moscova, pe Bill Clinton l-am întrebat cum se uită America la primirea Rusiei în NATO. Spun asta pentru prima dată. Nu spun care a fost răspunsul, dar a fost respingere. Nu vreți să vedeți în noi un prieten și partener, dar de ce ne faceți dușman? Pentru că ei nu vor să vadă o țară așa mare și puternică ca Rusia”, a continuat președintele rus.
„Alianța a ajuns la granițele Rusiei. Este motivul crizei de securitate, s-a ajuns la epuizarea încrederii.
Dușmanul este Rusia, iar platforma de lansare va fi Ucraina. Strămoșii noștri n-ar crede dacă ar auzi asta. NATO în Ucraina ar putea controla spațiul nostru până la Urali. Dacă vor fi rachete balistice în Ucraina, pot distruge toată Rusia europeană. În 4-5 minute rachetele hipersonice ar ajunge în Moscova”, a continuat Putin.
„Și-au pus baze și armament scuipând pe îngrijorările nostre, pe ideea de „câinii latră și caravana trece”. Noi nu putem fi de acord cu asta”, a adăugat el.
Scutul de la Deveselu a fost unul din punctele de discuție dintre Rusia și Occident, în actuala criză.
Scutul de la Deveselu nu este negociabil, dar NATO este deschisă la dialog, la transparență, la măsuri utile pentru climatul de securitate din Europa, iar dacă Federația Rusă dorește să se încredințeze cu propriii ochi - pe bază de reciprocitate - că elementele apărării antirachetă de la baza din județul Olt sunt pur devensive, noi nu avem nimic de ascuns, a spus adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană.
„Dacă Federația Rusă dorește să vadă cu propriii ochi - înțeleg că și partea română, și partea americană nu ar avea o dificultate în a permite inspecții reciproce a acestor facilități - n-avem nimic de ascuns, este pur defensiv, dar nu este negociabil, pentru că el nu are de-a face cu Federația Rusă”, a precizat nr.2 din NATO. „Ceea ce nu este negociabil este libera decizie a statelor europene să-și aleagă direcția pe care vor să o urmeze și sub nicio formă ideea de a ne reîntoarce în trecut, înainte de 1997, acestea sunt lucruri care nu sunt de negociat, în timp ce altele sunt de negociat”, a adăugat Mircea Geoană.
Editor : M.B.