Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are unde să se retragă în cazul confruntării cu Statele Unite asupra Ucrainei și că va fi forțată să dea un răspuns dur dacă Occidentul nu renunță la „linia lui agresivă”, potrivit Reuters.
Vladimir Putin a făcut aceste remarci marți, în fața liderilor militari ai țării, în contextul în care Rusia presează SUA și NATO să vină cu un răspuns la propunerea de săptămâna trecută a Moscovei privind un set de garanții de securitate din partea Occidentului.
„Ce fac Statele Unite în Ucraina se întâmplă la ușa noastră... Ar trebui să înțeleagă că nu avem unde să ne mai retragem. Au senzația că o să ne uităm cu mâinile-n sân?”, a spus Putin, potrivit Reuters.
„Dacă colegii noștri occidentali continuă linia agresivă, vom lua măsuri tehnico-militare adecvate de răspuns și vom reacționa aspru la demersuri neprietenoase.”
Putin nu a detaliat natura acestor măsuri, însă discursul său a fost în oglindă cu cel al ministrului adjunct de Externe, Serghei Riabkov, care a avertizat că Rusia ar putea desfășura rachete nucleare cu rază medie de acțiune în Europa, ca răspuns la acțiunile NATO, care, în opinia Moscovei, plănuiește același lucru.
Rusia respinge acuzațiile Ucrainei și ale SUA că ar pregăti o invazie a Ucrainei luna viitoare, cu ajutorul zecilor de mii de militari masați în apropierea graniței.
Rusia cere garanții de securitate
Rusia spune că are nevoie de angajamente din partea Occidentului - inclusiv promisiunea de a nu desfășura activități militare NATO în estul Europei - pentru că securitatea ei este amenințată de legăturile tot mai strânse ale Ucrainei cu alianța vestică și de posibilitatea ca rachete NATO să fie amplasate pe teritoriul ucrainean.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că este gata să se întâlnească cu Rusia pentru „dicuții directe, tête-à-tête, nu contează în ce format”. Moscova a spus însă în repetate rânduri că că nu vede sensul acestei întâlniri fără o agendă clară a discuțiilor.
Vladimir Putin a discutat, marți, cu președintele francez și cu cancelarul german cu privire la revendicările pe care Rusia le-a prezentat NATO și SUA, săptămâna trecută, și de îndeplinirea cărora Kremlinul susține că depinde detensionarea situației din Ucraina.
Potrivit Kremlinului, Putin şi Macron au discutat despre „situaţia problematică” provocată de „lipsa de voinţă a Kievului de a respecta” acordurile de pace de la Minsk din 2015. Un nou summit în formatul Normandia (ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa) asupra situaţiei din Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) depinde de „măsuri concrete” din partea Ucrainei, i-a transmis Putin lui Macron.
SUA: „Există lucruri despre care ruşii ştiu că vor fi inacceptabile”
Pe de altă parte, Statele Unite se aşteaptă să înceapă dialogul cu Rusia, în special despre Ucraina, dar şi despre securitatea în Europa, în luna ianuarie. Washingtonul atenţionează Moscova că unele dintre cerinţele sale sunt „inacceptabile”.
Administraţia americană a spus deja că este pregătită să discute solicitările Rusiei la nivel bilateral, dar şi în cadrul Consiliului NATO-Rusia, sau chiar în interiorul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
„Suntem pregătiţi să discutăm despre propunerile Rusiei. Există lucruri asupra cărora suntem dispuşi să lucrăm şi despre care considerăm că merită o discuţie”, însă „există alte lucruri în aceste documente despre care ruşii ştiu că vor fi inacceptabile”, a spus secretarul de stat american adjunct pentru Europa, Karen Donfried.
Editor : B.P.