Putin amenință că Moscova va „răspunde”, dacă Occidentul ajută Ucraina să lovească adânc în interiorul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin
Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică, în cadrul televiziunii ruse de stat, că Ministerul rus al Apărării lucrează la diferite modalități de a răspunde dacă Statele Unite și aliații săi NATO ajută Ucraina să lovească adânc în Rusia cu rachete occidentale cu rază lungă, scrie Reuters

Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani și jumătate, a declanșat cea mai mare confruntare între Rusia și Occident de la Războiul Rece, iar oficialii ruși spun că războiul intră acum în cea mai periculoasă fază.

Rusia le-a semnalat de săptămâni întregi Statelor Unite și aliaților săi că, dacă vor acorda Ucrainei permisiunea de a lovi adânc în teritoriul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, atunci Moscova va considera o escaladare majoră.

Putin a declarat pe 12 septembrie că aprobarea occidentală pentru un astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura și personalul militar NATO ar trebui să fie implicat în țintire și tragerea rachetelor.

Președintele rus a spus că este prea devreme pentru a spune exact cum va reacționa Rusia la o astfel de mișcare, dar că Moscova va trebui să răspundă în consecință și că sunt examinate diferite opțiuni.

„(Ministerul rus al Apărării) se gândește la modul de răspuns la posibilele lovituri cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus”. Putin a mai adăugat și că  „va da o serie de răspunsuri”, în cadrul televiziunii ruse de stat, la Kremlin. 

Cu Rusia avansând cu cel mai rapid ritm în estul Ucrainei din primele luni ale invaziei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să permită Kievului să tragă adânc în interiorul Rusiei cu rachete occidentale.

Lovituri în Rusia 

Statele Unite nu au spus public dacă vor permite Ucrainei să lovească Rusia, dar unii oficiali americani sunt sceptici că acest lucru ar face o diferență semnificativă în război.

Forțele ucrainene lovesc deja adânc în Rusia în mod regulat cu drone cu rază lungă de acțiune. Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului minier de cărbune Selydove din regiunea Donețk din Ucraina la puțin peste o săptămână după ce au luat cu asalt orașul, potrivit bloggerilor pro-ruși.

Putin, care a ordonat să intre în Ucraina mii de trupe în 2022, consideră războiul drept o bătălie între Rusia și Occidentul în declin, despre care spune că a ignorat interesele Rusiei după colapsul sovietic din 1991.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că Putin a declanșat un război în stil imperial împotriva vecinului său mai mic și au spus în repetate rânduri că dacă Rusia câștigă războiul, atunci țările autocratice din întreaga lume vor fi încurajate.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Putin a schimbat doctrina nucleară a Rusiei în ceea ce Kremlinul a spus că este o încercare de a semnala îngrijorarea Rusiei față de discuțiile occidentale cu privire la loviturile cu rachete din Ucraina.

Întrebat dacă Occidentul a auzit avertismentele Rusiei, Putin i-a spus lui Zarubin, reporterul de la televiziunea rusă: „Sper că au auzit. Pentru că, desigur, va trebui să luăm niște decizii și pentru noi înșine".

Președintele rus a spus că numai ofițerii NATO ar putea să tragă cu astfel de arme în Rusia și că ar trebui să folosească datele satelitului occidental pentru a ținti, așa că întrebarea adevărată este „dacă își vor permite să lovească adânc în teritoriul Rusiei sau nu.”

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care această femeie a fost părăsită de soț. Tu îți dai seama ce a văzut în poză și l-a făcut...
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Pro FM
Mama Selenei Gomez avea doar 16 ani când a născut-o pe celebra artistă: „Am crescut împreună”. Ce relație au...
Film Now
Fiul lui Goldie Hawn, dezvăluiri despre furia pe care o simțea în copilărie din cauza faimei mamei sale...
Adevarul
Cum ne-au păcălit sovieticii când au ocupat România: „În ’44 a fost un entuziasm general, lumea a înțeles că...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care iau pensie crescută la MICA RECALCULARE? Șeful Casei de Pensii anunță
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Un veterinar a dezvăluit ce rase de pisici nu ar deține niciodată. A fost taxat imediat: „Cer să se facă...
Film Now
Hugh Jackman e îndrăgostit și are deja "o relație solidă"? Cine e colega de breaslă recent despărțită de...
UTV
CRBL a postat primele imagini dupa operatia de blefaroplastie. „Sper ca recuperarea sa fie usoara”