”Putin a promis că nu vom lupta în niciun fel. Ceva a mers prost". Mărturiile soldaților ruși luați prizonieri de ucraineni în Kursk
În subsolul unei închisori din nord-estul Ucrainei, zeci de soldați ruși - unii răniți, majoritatea abia adulți - stăteau înghesuiți vineri pe paturi suprapuse de metal, îmbrăcați în tricouri și purtând șlapi. Prizonierii de război nu sunt luptători experimentați care au fost prinși în luptă în Ucraina, ci soldați ruși capturați acasă, după o incursiune ucraineană surpriză în Rusia, săptămâna trecută. Mulți sunt printre cei mai tineri bărbați din Rusia: recruți care își îndeplinesc serviciul militar obligatoriu de un an și care nu ar fi trebuit să vadă niciodată o luptă, cu atât mai puțin să intre în Ucraina. Capturarea unui număr atât de mare de tineri în incursiunea ucraineană reprezintă o provocare semnificativă pentru Kremlin. The Washington Post a vorbit cu câțiva dintre ei.
Capturarea atât de multor tineri nepregătiți reprezintă o provocare semnificativă pentru Kremlin. Aceasta servește, de asemenea, drept test pentru Ucraina cu privire la modul de gestionare a unui număr atât de mare de prizonieri de război ruși, care ar putea fi considerați monede de schimb deosebit de valoroase în viitoarele negocieri sau schimburi.
Recrutarea, subiect fierbinte în Rusia
Serviciul de recrutare este un subiect exploziv din punct de vedere politic în Rusia, unde toți bărbații trebuie să servească în armată odată ce împlinesc 18 ani.
După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, președintele rus Vladimir Putin a promis mamelor îngrijorate că recruții nu vor fi implicați în nicio luptă. Putin s-a ținut în mare parte de această promisiune, deși unii au ajuns totuși în Ucraina în haosul din primul an al invaziei sau au fost presați de ofițerii lor să semneze contracte.
Cu toate acestea, cei mai mulți au fost staționați de-a lungul extinsei frontiere de vest a Rusiei pentru a suplini lipsa de personal și cu speranța că nu se vor confrunta niciodată cu un atac. În interiorul Ucrainei, Rusia s-a bazat pe o forță dezordonată formată din condamnați, mercenari, soldați mobilizați și sub contract pentru a duce greul războiului, statul majorându-le continuu salariile.
Când ucrainenii au lansat incursiunea, tinerii recruți s-au trezit pe linia frontului, nepregătiți
Dar când Ucraina a lansat o incursiune surpriză în Kursk săptămâna trecută, acești tineri recruți neantrenați din orașe și sate din toată Rusia s-au trezit pe noua linie a frontului - și nepregătiți să o apere. Bărbații din închisoarea ucraineană proveneau de la orașe atât de îndepărtate precum orașul portuar Sankt Petersburg din nord-vestul țării și un sat rural din Penza, la sud-est de Moscova.
„Nu am vrut să luptăm în niciun fel”, a declarat Nikolai, în vârstă de 22 de ani, care este din orașul Celiabinsk. „Ni s-a promis că nu vom lua parte deloc la ostilități. Dar ceva a mers prost”.
Când a fost întrebat cine a promis acest lucru, el a răspuns „Președintele Vladimir Putin”.
Accesul presei la prizonieri
Ministerul ucrainean al Apărării a permis vineri unui mic grup de jurnaliști, inclusiv unei echipe de reporteri de la Washington Post, accesul la o închisoare în care sunt deținute trupe ruse, cu condiția ca locația acesteia să fie ținută secretă. Gardienii ucraineni ai închisorii au fost prezenți în celule în timpul interviurilor, dar nu au monitorizat îndeaproape conversațiile, nu au intervenit și nu au revizuit materialele înainte de publicare.
Reporterii Post s-au identificat ca jurnaliști, au explicat că materialul va fi publicat și au întrebat fiecare deținut pe care l-au intervievat dacă este dispus să vorbească sau este forțat să o facă. Unii deținuți au refuzat să participe. Alții au confirmat că o fac de bunăvoie. Deținuții au vorbit cu condiția să le fie folosite doar prenumele pentru a vorbi deschis despre experiențele lor.
Marea majoritate a prizonierilor nu au fost răniți. Mai mulți soldați răniți intervievați de The Post au explicat cum au suferit răni în luptă înainte de capturare, inclusiv unul care a spus că s-a rănit cu propria grenadă în speranța că va muri și nu va fi luat prizonier. Soldații ucraineni i-au acordat primul ajutor, a spus el, și apoi l-au evacuat la o clinică unde i s-au făcut radiografii și a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea șrapnelului din răni.
Prinși complet nepregătiți
Nikolai și colegul său de prizonier Serghei, în vârstă de 19 ani, au declarat că Ucraina le-a atacat cartierul general militar pe 6 august, iar comandanții lor au plecat fără să le dea instrucțiuni despre ce să facă în continuare. Temându-se că vor fi uciși dacă rămân, tinerii au mers timp de trei zile prin păduri și mlaștini și „au dormit pe pământ rece”, a spus Nikolai. În timp ce căutau un loc sigur, au dat peste un grup de vehicule decorate cu triunghiuri - un simbol pe care Ucraina l-a vopsit sau lipit cu bandă adezivă pe toate vehiculele sale care au trecut în Rusia în ultimele zile. „Încercam să îmi amintesc dacă triunghiul era semnul nostru de identificare sau nu”, a spus Nikolai. Curând au fost înconjurați.
Soldații ucraineni i-au apucat de gât, a spus el, i-au verificat pentru arme și apoi le-au dat mâncare, apă și țigări. „Au venit, au stat de vorbă, și-au spus poveștile, le-au ascultat pe ale noastre”, a spus el. Apoi le-au legat mâinile și le-au acoperit ochii și i-au trimis peste graniță în Ucraina.
”Predă-te și vei trăi!”
Kirill, în vârstă de 20 de ani, care purta un tricou cu Star Wars, a declarat că radioul său a fost oprit când a început incursiunea ucraineană și că a pierdut mesajele care cereau evacuarea trupelor. El s-a ascuns în tranșeea sa, dar a fost în curând înconjurat de forțele ucrainene.
„La început, am fost speriat, am fost foarte surprins. Apoi mi-au spus: „Predă-te și vei trăi””, își amintește el. El s-a predat imediat, iar ei i-au legat mâinile și i-au acoperit ochii, apoi l-au urcat într-un vehicul blindat și au plecat. Când s-au oprit din drum, un soldat ucrainean s-a oferit să îl lase să își sune mama, care lucrează la un magazin alimentar din Rusia, a spus el.
Ceilalți au spus că nu li s-a permis să dea telefoane, dar li s-a dat hârtie pentru a trimite scrisori rudelor de acasă.
La două zile după incursiunea ucraineană, Nikita, în vârstă de 20 de ani, a declarat că comandanții l-au evacuat pe el și pe ceilalți soldați departe de graniță, către poziții rusești abandonate într-o casă din sat. Acolo s-au odihnit și au mâncat pâine, iar apoi un RPG a spart fereastra. Comandanții au decis să se predea, a spus el, iar el a fost transferat peste graniță în Ucraina. Miercuri le-a scris o scrisoare părinților săi, le-a spus el, spunându-le: „Sunt în viață, sunt în închisoare - nu vă faceți prea multe griji, mă voi întoarce”.
La începutul acestei săptămâni, membrii familiilor recruților capturați la Kursk au lansat o petiție adresată lui Putin, îndemnându-l să schimbe soldații cât mai curând posibil. Petiția a acuzat, de asemenea, forțele speciale Akhmat din Cecenia, care luptă în Kursk, de abandonarea tinerilor soldați, dintre care unii nu au terminat pregătirea militară obligatorie de patru luni.
Au apărut chat-uri pe Telegram și Vkontakte, rudele încercând să identifice soldații ruși capturați în fotografii și videoclipuri distribuite de bloggeri militari ucraineni. The Post a analizat zeci de mesaje postate de membrii familiilor soldaților care au fost staționați la frontiera Kursk. Majoritatea au declarat că au pierdut contactul cu recruții în primele zile ale ofensivei ucrainene spre Sudzha, între 5 și 8 august.
„Am sunat la Ministerul Apărării, dar nu ne-au dat nicio informație, ne-au spus doar că nu figurează ca fiind ucis sau capturat”, a declarat Aleksandra, o rudă a unuia dintre recruții care au dispărut pe 6 august. „Dar l-am recunoscut într-o fotografie”.
A avut 2 minute la dispoziție să fugă
Denis, în vârstă de 20 de ani, a declarat că primele trupe ucrainene pe care le-a întâlnit după incursiune i-au spus că are 2 minute la dispoziție să fugă. A fugit printr-o mlaștină și a evitat să fie prins până la 9 august. El a spus că se temea că va fi torturat în închisoarea ucraineană. La sosire, a spus el, „mi-am schimbat complet părerea”.
Pavel, în vârstă de 20 de ani, a declarat că este încă uimit că se află în custodia ucraineană.
„Nu credeam că acest lucru se poate întâmpla”, a spus el. „Suntem doar recruți”.
Pentru mulți a fost prima experiență de luptă. ”Sunt copii”
Într-o celulă din închisoare, plină cu soldați mai în vârstă, atmosfera era mai sumbră. Printre ei se aflau polițiști de frontieră și soldați contractuali. Toți bărbații au declarat că incursiunea ucraineană a fost prima lor experiență de luptă și că nu au fost desfășurați anterior în Ucraina, cu excepția unui soldat - Askerkahn, 33 de ani, care a rămas tăcut.
Cu un braț bandajat, el se număra printre mai mulți răniți din cameră. Din cei 60 de oameni alături de care a luptat pentru a încerca să respingă incursiunea ucraineană, doar patru sau cinci au supraviețuit. Restul au refuzat să se predea și au fost uciși în luptele cu trupele ucrainene, a spus el. El știa că ar putea rămâne în închisoare pe o perioadă nedeterminată, dar spera că Rusia va găsi o modalitate de a-i întoarce rapid acasă pe tinerii recruți.
„Nu erau deloc pregătiți pentru război sau captivitate”, a spus el. „Sunt copii”.
Editor : Marina Constantinoiu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News