Protestele violente anti-imigrație. Marea Britanie ia măsuri de urgență din cauza saturației închisorilor

Data actualizării: Data publicării:
maini pe gratii in inchisoare
Foto: Guliver/Getty Images

Guvernul britanic a recurs, luni, la măsuri de urgenţă din cauza saturaţiei închisorilor din nordul Angliei, situaţie agravată de sutele de arestări şi condamnări în urma recentelor proteste violente anti-imigraţie, scrie AFP preluată de Agerpres.

Arestările masive ce au urmat acestor proteste declanşate de uciderea a trei fetiţe - peste 1.110 de persoane fiind arestate până vineri - survin deja într-un context de criză gravă a sistemului penitenciar din Anglia şi Ţara Galilor, unde numărul deţinuţilor raportat la populaţie este cel mai mare din Europa de Vest.

Activarea acum de către guvernul britanic a dispozitivului denumit „Early Dawn” (Zorii timpurii) permite în special ca persoanele reţinute să rămână în celulele poliţiei în aşteptarea eliberării unor locuri în închisori, ceea ce va ajuta la reducerea presiunii asupra închisorilor pe termen scurt.

Poliţia a asigurat că aceste măsuri nu vor împiedica arestarea celor ce „reprezintă un risc pentru public”, dar reprezentanţii angajaţilor sistemului penitenciar au avertizat că ele vor întârzia funcţionarea justiţiei.

După venirea la putere la începutul lunii iulie, guvernul laburist al premierului Keir Starmer a acuzat că a moştenit de la precedentul guvern conservator un sistem penitenciar în pragul „colapsului” şi a anunţat un plan aplicabil începând din septembrie pentru eliberarea a mii de deţinuţi pentru a decongestiona sistemul.

Situaţia s-a complicat însă după revoltele împotriva migranţilor, declanşate în urma unui atac cu cuţitul în care un adolescent ai cărui părinţi sunt imigranţi rwandezi a ucis trei fetiţe pe 29 iulie în oraşul Southport, în nord-vestul Angliei. Violenţele s-au răspândit într-o serie de oraşe din Anglia şi Irlanda de Nord, fiind atacate cu predilecţie moschei şi hoteluri unde sunt cazaţi migranţii ilegali, iar participanţii la aceste revolte s-au confruntat cu poliţia şi cu contra-manifestanţi anti-rasişti.

Protestele au încetat după arestările masive efectuate printre participanţi, acestea ajungând vineri la 1.117. Sute dintre cei arestaţi au fost deja aduşi în faţa justiţiei, printre ei fiind şi cel puţin 72 de minori, unii în vârstă de numai 12 ani, şi îşi aşteaptă sentinţele în detenţie.

Zeci de condamnări, majoritatea la închisoare cu executare, au fost deja pronunţate, unele fiind mediatizate de televiziuni, o metodă prin care premierul Keir Starmer caută să descurajeze noi proteste. Guvernul acestuia a decis între timp eliberarea altor circa 500 de locuri în închisori, pentru a le face loc în arest celor reţinuţi în urma revoltelor anti-imigraţie.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Ce a pățit directorul Țiriac Open la prima întâlnire cu magnatul român, după ce a întârziat 20 de minute
Pro FM
Alexandru Ciucu, reacție dură după ce Alina Sorescu a spus că nu le lasă pe fiicele lor la concertele ei: „Nu...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Spitalul-model de provincie care a atras medici prin investițiile și facilitățile oferite. De la închidere...
Newsweek
Peste 2.000.000 de români vor primi 1200 de lei pentru a trece iarna mai ușor. Cum primesc banii
Digi FM
Colecție de meme-uri, după gogomănia spusă de Trump despre migranți: “Mănâncă pisici și câini, mănâncă...
Digi World
Efectele negative ale carantinei din timpul pandemiei de Covid asupra creierului adolescenţilor: "Copiii încă...
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cum arată Fran Drescher, spumoasa bonă din "Dădaca", la 67 de ani. Zâmbetul cuceritor și licărul din privire...
UTV
(VIDEO) Dinu Maxer primeste 'fasole' in loc de desert la un restaurant de lux. Internautii l-au corectat...