Proteste împotriva guvernului autoritar al Slovaciei condus de Robert Fico. Oamenii apără libertatea presei

Data publicării:
oameni care protesteaza la bratislava
Foto: Profimedia

Mii de oameni au ieșit în stradă pentru a demonstra împotriva guvernului de coaliție condus de premierul Robert Fico, după ce demiterile din mass-media de stat și din instituțiile culturale susținute din bani publici au provocat indignare, relatează Deutsche Welle.

Manifestanții din capitala Slovaciei, Bratislava, și-au exprimat încă o dată furia împotriva guvernului de coaliție săptămâna aceasta, după demonstrațiile de anul trecut.

Protestele din 2023 s-au concentrat asupra eșecului perceput al guvernului și al justiției de a lupta împotriva corupției, pe politica externă prietenoasă cu Rusia și pe interferența în libertatea presei.

De această dată, măsurile luate de Ministerul Culturii par să fi declanșat noi proteste, mulți manifestanți cerând ca ministrul Culturii, Martina Simkovicova, și alți angajați din Guvern să fie dați afară.

Săptămâna trecută, Simkovicova i-a demis pe Matej Drlicka, directorul general al Teatrului Național al Slovaciei, și pe Alexandra Kusa, directorul Galeriei Naționale de Artă, după ce au concediat deja multe alte personalități importante ale culturii.

La începutul verii, la inițiativa Ministerului Culturii, postul public de televiziune și radio RTVS a fost dizolvat și înlocuit cu o instituție numită STVR, asupra căreia guvernul va putea exercita o presiune politică mult mai directă.

Reconfigurarea instituțiilor statului

Aceste măsuri fac parte din reconfigurarea instituțiilor statului de către premierul Robert Fico. Este a patra oară când Fico deține funcția de prim-ministru. El a fost forțat să demisioneze din funcție în 2018, după ce a fost acuzat de corupție și legat de crima organizată în urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kusnirova.

După ce a revenit la putere anul trecut, Fico se pare că încearcă să-și asigure poziția pe modelul prietenului și omologului său, prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

Scriitorul slovac Michal Hvorecky a rezumat situația astfel: „Ministerul îndepărtează în mod sistematic cei mai buni manageri culturali din funcții, și îi înlocuiește cu personal apropiat ministrului și partidului, cu oameni care reprezintă aceeași ideologie politică”.

Se simte cenzura

Cenzura și autocenzura încep deja să se simtă. Noul radiodifuzor STVR nu a avut voie să difuzeze un interviu cu regizorul Drlicka, proaspăt demis. Doar un interviu cu Machala a fost difuzat.

Într-o declarație, cele trei partide ale coaliției de guvernământ au descris protestele drept „incapacitatea presei liberale, a ONG-urilor și a opoziției de a accepta rezultatele alegerilor parlamentare”, și au avertizat că vor exista consecințe dacă „va continua atacul asupra reprezentanților coaliției de guvernare”.

În luna mai, prim-ministrul Fico a supraviețuit unei tentative de asasinat. Acum se știe că făptuitorul a fost un bărbat de 71 de ani, cu opinii politice confuze.

La doar câteva săptămâni după atac, Fico a spus că făptuitorul a fost încurajat de opoziția „neînchipuit de frustrată” și de instituțiile media „antiguvernamentale” din Slovacia. El a adăugat că acestea au fost susținute de puteri străine, precum și de miliardarul George Soros.

Prim-ministrul maghiar Orban l-a prezentat adesea pe Soros, care este evreu, ca pe un păpușar care trage sforile lumii, o temă antisemită clasică.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri