Propagandiștii Kremlinului sărbătoresc victoria extremei drepte în Germania. „De ce încercați să legați AfD de Hitler?”

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin
Propaganda rusă încearcă să prezinte rezultatul alegerilor ca și cum acestea s-ar fi datorat aproape în întregime politicilor Germaniei față de Rusia. Foto: Profimedia

În Rusia, mass-media, comentatorii și experții salută succesul extremei drepte în alegerile regionale din Germania. Ei consideră că aceasta sprijină interesele Kremlinului în Ucraina, subminează democrația germană și ajută propaganda internă, scrie DW.

Partidul german de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost mult timp un iubit al propagandei ruse. Victoria partidului în Turingia și locul al doilea în Saxonia au dus la emisiuni euforice la televiziunea de stat rusă.


Promovarea păcii în termenii Rusiei

În Rusia, propagandiștii și experții televiziunii de stat par să considere rezultatele obținute de extrema dreaptă și de extrema stângă în Turingia și Saxonia drept o victorie și pentru Moscova.
Câștigurile masive ale AfD și rezultatele bune ale Alianței populiste de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) au fost unul dintre cele mai discutate subiecte în mass-media de stat din Rusia în ultimele zile.

Reportajele TV au prezentat povestea ca și cum rezultatele s-ar fi datorat aproape în întregime politicilor Germaniei față de Rusia. Partidele care formează coaliția de guvernare la nivel național au înregistrat toate pierderi importante în cele două alegeri regionale. Potrivit unui reporter, acest lucru se datorează faptului că Berlinul înarmează Kievul și din cauza consecințelor sancțiunilor, respingerii energiei rusești și reacției slabe la exploziile conductelor Nord Stream.

Istoricul populist Nikolai Starikov a explicat în cadrul unui talk-show de ce Rusia ar trebui să fie mulțumită de rezultatele alegerilor din estul Germaniei. „Wagenknecht propune practic aceeași politică externă ca AfD - pace în condițiile noastre pe teritoriul ucrainean”, a spus el.


Rezultatele servesc scopurilor propagandei ruse

Atât AfD, cât și BSW sunt într-adevăr printre cei mai aprigi susținători din UE ai unei încetări a focului în Ucraina și ai ridicării sancțiunilor împotriva Rusiei.

Profesorul austriac de relații internaționale și expert în Rusia, Gerhard Mangott, spune că prezența unor astfel de partide în guvernul german ar fi considerată un avantaj de către Rusia. Potrivit acestuia, este unul dintre cele trei motive pentru care Rusia este atât de mulțumită de rezultate.

„Al doilea motiv este că performanța puternică a extremei stângi și a extremei drepte în aceste alegeri de stat destabilizează sistemul politic din Germania”, continuă Mangott. Până în prezent, Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor financiar pentru Ucraina, după SUA, iar slăbirea acestui sprijin este în interesul Rusiei.

Acest lucru conduce la al treilea motiv, care este dorința Kremlinului de a le arăta rușilor obișnuiți cât de instabile pot fi democrațiile din punct de vedere politic și cum lucrurile se înrăutățesc în Occident, în timp ce Rusia rămâne fermă din punct de vedere politic.


Extrema dreaptă un clișeu al propagandei occidentale?

Liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, nu își ascunde poziția pro-rusă. Așa a comentat un corespondent rus din Germania decizia lui Höcke de a vizita o secție de votare din Turingia în mașina sa de epocă, Lada, o mașină rusească.

Pentru corespondent, Höcke nu este un politician de extremă dreapta, ci un „eurosceptic” și un „ultrapatriot”.

Popularul talk-show „60 Minutes” nu a descris de fapt AfD ca fiind un partid de extremă dreapta, iar în timpul emisiunii, scriitorul Nikolai Starikov a cerut presei ruse să nu mai repete ceea ce el spune că este doar un clișeu al propagandei occidentale.

„De ce încercați să legați AfD de Hitler? În zilele noastre, propaganda occidentală etichetează pe oricine nu poate fi cumpărat drept fascist sau nazist. Pe cine numesc ei așa? Așa ne numesc pe noi, pe Trump, pe oricare dintre oponenții lor”, a declarat Starikov în cadrul emisiunii.

Acest lucru este în concordanță cu ceea ce a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, când a fost întrebat despre AfD. În timp ce el numește guvernul ucrainean naziști, el a spus că nu vede semne de neo-nazism în cadrul AfD.

De ce apără Rusia extrema dreaptă?

Între timp, în luna mai, un tribunal german a decis că fostul profesor de istorie și în prezent politician de rang înalt al AfD, Björn Höcke, a folosit în mod intenționat un slogan nazist interzis în campania sa politică.

În urmă cu câțiva ani, Alexander Gauland, un alt politician de top din AfD, a încercat să minimalizeze atrocitățile regimului nazist spunând că „Hitler și naziștii sunt doar o pată de rahat de pasăre în peste 1.000 de ani de istorie germană de succes”.

Cu toate acestea, nimic din toate acestea nu pare să deranjeze conducerea Rusiei, o țară care a pierdut aproximativ 26 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial.

„Având în vedere că Putin se presupune că luptă împotriva naziștilor din Ucraina și susține că guvernul de acolo este format din naziști, el ar trebui, desigur, să facă tot posibilul pentru a ascunde faptul că AfD din Germania are opinii de extremă dreapta și, în unele cazuri, asemănătoare cu ale naziștilor”, explică Gerhard Mangott.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri