Vladimir Putin a promis să construiască cu Coreea de Nord sisteme comerciale şi de securitate care să nu fie controlate de Occident şi a promis sprijinul său neclintit într-o scrisoare publicată marţi de presa de stat nord-coreeană înaintea vizitei sale planificate în această ţară.
Într-o scrisoare publicată în Rodong Sinmun din Coreea de Nord, un organ de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere, preşedintele rus a declarat că cele două ţări au dezvoltat relaţii şi parteneriate bune în ultimii 70 de ani, bazate pe egalitate, respect reciproc şi încredere.
"Vom dezvolta mecanisme alternative de comerţ şi de soluţionare reciprocă care nu sunt controlate de Occident şi vom rezista împreună restricţiilor unilaterale nelegitime", a scris Putin. "Şi, în acelaşi timp - vom construi o arhitectură de securitate egală şi indivizibilă în Eurasia".
El a mulţumit Coreei de Nord pentru susţinerea a ceea ce Rusia numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina şi a promis sprijin pentru eforturile Phenianului de a-şi apăra interesele în ciuda a ceea ce a numit "presiunea, şantajul şi ameninţările militare ale SUA".
Putin urmează să facă marţi şi miercuri o vizită de stat în Coreea de Nord, la finalul căreia ar putea fi semnat un acord de parteneriat strategic între cele două ţări, a căror alianţă este percepută ca o ameninţare de către Occident.
Americanii şi europenii sunt îngrijoraţi de luni de zile de apropierea accelerată dintre Moscova şi Phenian, acuzând Coreea de Nord că furnizează Rusiei muniţii pentru asaltul său asupra Ucrainei în schimbul asistenţei tehnologice, diplomatice şi alimentare.
Această vizită "arată în ce măsură preşedintele Putin şi Moscova sunt acum dependenţi de ţările autoritare din întreaga lume. Prietenii lor cei mai apropiaţi şi cei mai mari susţinători ai efortului de război rusesc - războiul de agresiune - sunt Coreea de Nord, Iranul şi China", a comentat luni, de la Washington, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniind că Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, "încalcă acum sancţiunile" impuse Coreei de Nord.
Aceasta este doar a doua vizită în Coreea de Nord a liderului rus, care a vizitat ultima dată ţara în urmă cu aproape un sfert de secol, la scurt timp după ce a venit la putere, pentru a se întâlni cu tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong-il.
Editor : G.M.