Mai mulți martori sunt așteptați astăzi să explice în cel mai mare proces împotriva Mafiei din ultimele decenii felul în care grupul mafiot ’Ndrangheta a spălat, cu ajutorul băncilor britanice, miliarde de euro prin intermediul unor companii-paravan înființate inclusiv în România, informează The Guardian.
'Ndrangheta a folosit astfel Marea Britanie pe post de „bază de investiții și operațiuni de spălare de bani”, conform procurorului Nicola Gratteri, cel a cărui anchetă a dus la judecarea celui mai puternic grup mafiot din Italia.
Un total de 355 de acuzaţi, printre care lideri politici, funcţionari, poliţişti şi oameni de afaceri, 900 de martori şi 400 de avocaţi vor fi audiaţi într-o sală de judecată fortificată din orașul Lamezia Terme din provinica Calabria, cea mai săracă regiune italiană.
În cadrul procesului, 58 de martori ai acuzării au acceptat să spargă Omerta, legea tăcerii, pentru a dezvălui secretele clanului.
Conform cercetărilor făcute în perioada 2018-2020 de procurorii antimafie italieni, capii familiei Nirta au încredințat administrarea afacerilor clanului unui om de încredere care, oficial, se ocupa cu vânzarea de gresie-faianță.
Procurorii îl descriu pe acest individ drept un veritabil „alchimist”, capabil să creeze companii-paravan în România, Croația, Slovenia și Austria. Pe parcursul mai multor ani, toate aceste afaceri au fost transferate în Marea Britanie și ulterior închise.
Ultimul mare proces împotriva Mafiei italiene, din anii '80, s-a soldat cu asasinarea a doi judecători
Procurorii italieni susțin că secretul succesului acestei organizații din Calabria l-a reprezentat felul în care a reușit să conecteze lumea interlopă cu cea a „gulerelor albe”, mai exact cea a „gulerelor albe din Londra”: în ultimul deceniu, mafia italiană a reușit să spele miliarde de euro în City of London - districtul financiar al capitalei Marii Britanii.
'Ndrangheta este considerată a fi una dintre cele mai bogate și mai temute organizații de crimă organizată din lume. Conform unui studiu realizat în 2013 de Demoskopita Research Institute, acest clan avea o „cifră anuală de afaceri” estimată la valoarea de 55 de miliarde de euro și o putere financiară mai mare decât cea a companiilor Deutsche Bank și McDonald's la un loc.
În centrul dezbaterilor se va afla celebrul procuror italian antimafia Nicola Gratteri, care trăieşte sub protecţia poliţiei de peste 30 de ani. Potrivit procurorului, aceste proces nu este depăşit decât de primul mare proces, din 1986-1987, de la Palermo, împotriva organizaţiei siciliene Cosa Nostra, la capătul căruia 338 de acuzaţi au fost condamnaţi.
Judecătorii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au fost apoi asasinaţi de mafie în anul 1992.