Proces istoric la Curtea Penală Internațională. Un fost lider al miliției sudaneze este judecat pentru crimele de război din Darfur

Data publicării:
profimedia-Ali Abd-Al-Rahman sudan
Organizația Națiunilor Unite spune că 300.000 de oameni au fost uciși și 2,5 milioane de persoane au fost strămutate în conflictul din Darfur din 2003-2004. Foto: Profimedia Images

Un fost lider al miliției sudaneze devine marți prima persoană judecată la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crimele de război din Darfur, o regiune devastată de conflicte. Procesul de la tribunalul de la Haga are loc într-o perioadă în care au loc noi violențe în Sudan, scrie France24 și BBC.

Ali Muhammad Ali Abd-Al-Rahman, cunoscut și sub numele de Ali Kushayb, este judecat marți în fața Curții Penale Internaționale (CPI). Este pentru prima dată când tribunalul de la Haga a urmărit penal o persoană pentru conflictul din regiunea Darfur din Sudan.

Kushayb se confruntă cu 31 de acuzații de crime de război și crime împotriva umanității, în calitate de presupus lider al miliției pro-guvernamentale Janjaweed. El este acuzat de crimă, tortură, viol, persecuție și atacare a civililor în perioada august 2003 și aprilie 2004. 

Organizația Națiunilor Unite spune că 300.000 de oameni au fost uciși și 2,5 milioane de persoane au fost strămutate în conflictul din Darfur din 2003-2004.

„Se presupune că el a implementat strategia de contra-insurgență a Guvernului Sudanului, care a dus, de asemenea, la comiterea de crime de război și crime împotriva umanității în Darfur. De asemenea, se presupune că a înrolat luptători, a înarmat, a finanțat și a furnizat hrană și alte provizii miliției Janjaweed aflate sub comanda sa”, spune Curtea Penală Internațională.

El a declarat marți CPI că nu este vinovat de crime de război. 

Luptele au izbucnit pentru prima dată când rebelii africani de culoare, plângându-se de discriminare sistematică, s-au răsculat împotriva regimului dominat de arabi al lui Omar al-Bashir. Guvernul președintelui Bashir a răspuns cu o campanie de bombardamente aeriene și raiduri ale milițiilor janjaweed, care au fost acuzate de crime în masă și violuri. Sute de sate au fost arse și jefuite, cu acuzații de epurare etnică împotriva populației civile.

Procurorii spun că Abd-Al-Rahman a jucat un rol cheie într-o serie de atacuri asupra a cel puțin patru sate din Darfurul de Vest. În timpul atacurilor, cel puțin 100 de săteni au fost uciși, femei și fete au fost violate, iar membrii grupului etnic predominant Fur au fost supuși deportărilor și persecuției.

Fostul președinte al Sudanului, Omar al-Bashir, a evitat până acum deportarea. Este acuzat de genocid și crime de război și se află în prezent în arest, în Sudan, după ce a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2019.

Anul trecut, Sudanul spunea că îi va preda Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe fostul dictator Omar Hassan al-Bashir şi pe doi acoliţi de-ai săi din cadrul regimului. 

Conflictul din Darfur, regiune din vestul ţării, a opus începând din 2003 regimul majoritar arab al lui Bashir şi rebeli proveniţi din minorităţi etnice care se considerau marginalizate. 

Omar Hassan al-Bashir a fost înlăturat de la putere în aprilie 2019, după o mişcare de contestare fără precedent.

În februarie 2020, puterea de tranziţie instalată în fruntea ţării după plecarea lui s-a angajat verbal să favorizeze predarea lui Bashir către CPI, care a emis în urmă cu peste zece ani un mandat de arestare pe numele său şi ale altor figuri ale fostului regim, pentru „crime împotriva umanităţii” şi „genocid” în Darfur.

Ceilalţi doi membri marcanţi ai regimului sunt fostul guvernator al provinciei Kordofan de Sud, Ahmed Haroun, şi fostul ministru al apărării Rahim Mohamed Hussein, căutaţi din acelaşi motiv. Arestaţi după căderea fostului dictator, ei sunt în prezent deţinuţi în Sudan.

Deja găsit vinovat pentru corupţie în decembrie 2019, fostul preşedinte este în prezent deţinut la închisoarea Kober, din Khartoum.

De asemenea, el este judecat de justiţia sudaneză pentru rolul său în lovitura de stat care l-a adus la putere în 1989, dar procesul său a fost amânat în mai multe rânduri din iulie 2020, după ce avocaţii săi au invocat vicii de procedură.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...