Vești bune pentru români: nu vor avea nevoie de viză de călătorie după Brexit, asigură ambasadorul Marii Britanii în România
Brexit. Fenomenul care a bulversat Uniunea Europeană nu are încă o încheiere. Mai mult, nici nu putem vorbi despre un final previzibil. Sunt scenarii, dezbateri, negocieri, chiar şi date fixate pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, dar nimeni nu ştie cum se va produce evenimentul. Ambasadorul britanic, Andrew Noble, a dat mai multe detalii practice despre cum ne va afecta Brexitul, în primul interviu acordat de când a preluat misiunea de la Bucureşti.
După Brexit, românii nu vor avea nevoie de o viză în Marea Britanie pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor să stea mai mult, vor avea voie să rămână pe o perioadă de până la 3 ani, iar pentru această situație, va fi o procedură foarte simplă: se vor înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe. Aceasta spune ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru emisiunea „Pașaport diplomatic” de la Digi24. Interviul a fost acordat de ambasador în limba română.
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Domnule ambasador Andrew Noble, bine ați venit la „Pașaport diplomatic”. Este primul interviu pe care îl dați în calitate de ambasador, de când sunteți în România.
Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România: Așa este și mă bucur foarte mult că avem această ocazie.
Va fi BREXIT!
Cristina Cileacu: Vă invit să începem interviul cu noul termen-limită pentru BREXIT, este vorba de data de 31 octombrie, și întrebarea mea este foarte simplă: va fi sau nu va fi BREXIT?
Andrew Noble: Va fi! Guvernul britanic este clar că aceasta este voința populară din Marea Britanie, să ieșim și vom ieși pe baza acordului care a fost negociat cu Uniunea Europeană. Mai este o chestiune, dacă Parlamentul din Marea Britanie va accepta și suntem siguri că va accepta, dar este, ca în orice țară, un proces politic care trebuie să se desfășoare. Dar sperăm și avem convingerea că putem chiar să terminăm cu toate negocierile pe partea britanică înainte de alegerile europene. Chiar dacă pregătim alegerile europene, suntem siguri că nu va fi necesar...
Cristina Cileacu: Să participați.
Andrew Noble: Să participăm, exact.
Cristina Cileacu: Și mai concret, ce se poate renegocia din nou cu Uniunea Europeană, pentru că liderii europeni au fost destul de stricți, atunci când premierul britanic, Theresa May, a fost de foarte multe ori la discuții cu ei. Deci ce se mai poate schimba la acest acord cu Uniunea Europeană, în măsura în care Bruxelles-ul spune noi am negociat deja, deci va rugăm să rezolvați problema în Parlamentul de la Londra.
Andrew Noble: Este o întrebare bună, dar trebuie să intrăm puțin în detalii, ca să întelegem care este situația. Strictețea Uniunii este și strictețea prim-ministrului nostru. Ea a explicat foarte clar Parlamentului că acordul însuși, viitorul tratat cu Uniunea Europeană, este despre ieșire. Acest acord nu poate fi schimbat și aceasta este poziția fermă a ambelor părți. Dar este o a două parte a acordurilor dintre noi și această este o perspectiva politică pentru relația de viitor cu Marea Britanie. Acesta nu este un text legal, nu a fost negociat în sensul strict și ambele părți sunt foarte clare asupra faptului că aici putem include și alte aspecte pentru viitorul relației.
Cristina Cileacu: La Londra și nu numai la Londra sunt foarte mulți cetățeni britanici care vor să nu iasă din Uniunea Europeană și înca se speră la un al doilea referendum. Este o idee susținută și de foarte multe personalități publice, nu doar britanice, ci și din toată lumea. În ce măsură această propunere ar putea deveni realitate?
Andrew Noble: Este o temă foarte mult discutată în Marea Britanie, aveți dreptate, dar când s-a discutat această propunere în Camera Comunelor, nu a fost o majoritate pentru un al doilea referendum. Și aceasta este până acum situația. Dacă va fi posibil sau nu, este imposibil să spun. Știu că sunt niște miniștri britanici care cred la nivel personal că va fi ceva în viitor, dar până acum Parlamentul nu s-a hotărât în această direcție și premierul este foarte clar că populația britanică a vorbit cu o voce foarte clară să ieșim și nu avem nevoie de un al doilea referendum.
S-ar schimba lucrurile la Londra fără Theresa May premier?
Cristina Cileacu: Atunci când ați făcut prima conferință de presă în România, când ați preluat postul de ambasador, ați răspuns, țin minte foarte bine, la o întrebare și anume că nu comentați scenarii. O să vă rog să faceți o excepție, dacă se poate.
Andrew Noble: Mă bucur că ați reținut ceva în afara ursului, pentru că până acum este numai ursul cel care a fost ținut minte. (n.r. ambasadorul UK a adoptat un urs din rezervația Zărnești)
Cristina Cileacu: Iată că s-a reținut și altceva. Ați spus foarte clar că dumneavoastră, în calitate de diplomat, ați fost învatat să nu comentați scenarii.
Andrew Noble: Da.
Cristina Cileacu: Dar vă rog să facem un exercițiu de imaginație, să-l numim.
Andrew Noble: Hai să vedem!
Cristina Cileacu: Să spunem că premierul actual al Marii Britanii și-ar pierde funcția și ați avea un alt premier. Se va mai discuta cu atâta pasiune în continuare pentru punerea în practică a BREXIT-ului sau credeți că sunt șanse să se limiteze această discuție?
Andrew Noble: Întelegi acum de ce prefer să nu comentez scenariile.
Cristina Cileacu: Am înteles și atunci.
Andrew Noble: Întotdeauna vom avea un prim-ministru. Se discută mult în presă că poziția prim-ministrului din Marea Britanie este o poziție periculoasă. Dar pe de altă parte, nu este nicio propunere să avem un alt premier. Theresa May este prim-ministru. Eu am convingerea că va ramâne prim-ministru foarte mult. Ea a spus clar că dacă acordul este acceptat de Parlament, pentru întelegerea cu Uniunea Europeană, va ieși din viață politică, dar, hai să vedem. Această este o chestiune pentru viitor. Atunci când vom avea acord negociat, aprobat de Parlament, va fi alt scenariu în Marea Britanie și nimeni nu știe ce se va întâmpla, dar important este că vom avea un acord, o bază de ieșire. Odată ce am ieșit, putem să începem faza mult mai importantă, negocierea viitoarei relații cu Uniunea Europeană. Și dacă Theresa May părăsește guvernul, atunci ar putea fi un alt prim-ministru. Dar, din păcate nu am nicio informație în această privință.
Ce au de făcut românii din Marea Britanie după Brexit
Cristina Cileacu: Cum spuneam, este doar un exercițiu de imaginație. Să vorbim puțin despre relația viitoare cu Uniunea Europeană și o să mă refer inevitabil la cetățenii români care au luat viața de la capăt în Regatul Unit al Marii Britanii. Țara dvs a exprimat foarte des și foarte clar că ei sunt doriți acolo.
Andrew Noble: Da.
Cristina Cileacu: Totuși, dacă puteți să ne oferiți câteva detalii practice despre ce anume vor avea de făcut în momentul în care BREXIT devine realitate.
Andrew Noble: Eu am petrecut o săptămână întreagă călătorind în Marea Britanie, știți foarte bine, ca să explicăm ce posibilități sunt pentru români și pentru ceilalți din Uniunea Europeană, care vor să rămână în Marea Britanie. De fapt, am creat un nou sistem, care cred că este foarte bine înțeles de populația europeană, să spunem așa, în Marea Britanie. Ambasadorul României în Marea Britanie lucrează foarte tare ca să fie înțeles acest sistem, care se numește „stabilirea statutului”. Este un sistem foarte simplu, foarte rapid și fără costuri pentru cetățeni și toate drepturile depind de această stabilire a statutului sau prestabilirea acestui statut pentru cei care nu au locuit pânî în momentul ieșirii, 5 ani, în Marea Britanie. Dar, în orice caz, cetățenii europeni vor avea aceleași drepturi în viitor cum ar fi fost dacă rămâneam în UE.
Ce se întâmplă cu cetățenii români care vin în Marea Britanie după Brexit. E nevoie de viză pentru călătorii?
Cristina Cileacu: Și legat de cei care vor să-și înceapa viața de la capăt, în Marea Britanie, după BREXIT, ei ce vor avea de făcut?
Andrew Noble: Depinde de ce fel de BREXIT avem. Dacă este unul fără acordul cu UE și așteptăm să nu fie, dar este o posibilitate, drepturile vor fi aceleași doar pentru cei care erau în Marea Britanie înainte de momentul ieșirii. Dacă vom avea acordul negociat cu UE, va fi o perioada de implementare. Până acum, nu știm care va fi data-limită a acestei perioade, pentru că momentul BREXIT s-a schimbat relativ des, dar aproape 18 luni sau 2 ani, va fi situația absolut la fel cum este astăzi. Asta înseamna că cei care sosesc în perioada implementării vor avea aceleași drepturi că cei care erau deja acolo....Exact. Mult mai bine exprimat.
Cristina Cileacu: În ceea ce privește călătoriile, pentru că foarte mulți români își pun întrebarea dacă după ce BREXIT va intra în funcție vor avea nevoie de viză să călătorească în Marea Britanie. Cum lămurim această situație?
Andrew Noble: Nu vor avea nevoie de o viză.
Cristina Cileacu: Este lămurită.
Andrew Noble: Da.
Cristina Cileacu: Și doar pentru perioada de tranziție, cât se va implementa BREXIT, sau și după aceea?
Andrew Noble: Și după aceea. În momentul implementării nu au nevoie de nimic, pentru că nu se schimbă nimic. După sfârșitul perioadei de implementare sau după momentul BREXIT într-o situație de ieșire fără acord, nu vor avea nevoie de o viză pentru o ședere de până la 90 de zile. Dacă vor sta mai mult, este un proces foarte simplu, vor avea voie să rămână până la o perioadă de 3 ani. Și acesta este un alt proces foarte simplu. Pentru cei care au nevoie de o călătorie mult mai lungă este prevăzut și acest lucru.
Cristina Cileacu: Se pot înregistra undeva și practic sunt luați în evidențe.
Andrew Noble: Exact.
Oferta pentru cetățenii britanici din România, cea mai bună din UE
Cristina Cileacu: Cum rămâne cu cetățenii britanici, pentru că noi ne gândim la cetățenii din România care trăiesc în Marea Britanie, dar cetățenii britanici trăiesc peste tot în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Din câte știu sunt puțin peste 2.000 de britanici care locuiesc permanent în România. Cât de mult vor fi afectate drepturile lor, după BREXIT?
Andrew Noble: Mă bucur să spun că guvernul român a înteles cuvântul reciprocitate într-o măsură mult mai deplină decât alte guverne europene. Iar pachetul de măsuri și de drepturi pentru cetățenii britanici în România este foarte, foarte bun. Noi am explicat, am făcut niște călătorii peste tot în România să explicăm cum este situația pentru ședere, muncă, educație și sănătate și oferta guvernului român va fi foarte acceptabilă. Este mai mult decât acceptabilă și în anumite aspecte este cea mai bună ofertă din UE.
Cristina Cileacu: Puteți să ne dați câteva detalii, cum anume sunt mai bune aceste drepturi, această ofertă făcută de România pentru cetățenii britanici care trăiesc aici?
Andrew Noble: De exemplu, nu va există un permis de muncă pentru britanici. Aceasta este o diferența mare față de celelalte țări, permisul de conducere britanic va fi acceptat întotdeauna. Noi am abordat și negocieri legate de sistemul de sănătate, să prelungim de fapt sistemul care există astăzi, care asigură un nivel de prevederi foarte bogat, pentru românii care trăiesc și călătoresc în Marea Britanie și pentru britanicii care vin aici și asta nu ar putea fi mai bine. Cred că România este singură țară unde am avansat în această direcție.
Cristina Cileacu: Și cum de s-a întâmplat acest lucru?
Andrew Noble: Pentru că, calitatea relațiilor între țările noastre este la un nivel foarte, foarte înalt. Și auzim de la mulți români, persoane particulare și din Guvern, cât de dureroasă este situația în care Marea Britanie iese din UE și cred că această calitate a relațiilor a influențat și abordarea problemelor britanicilor care vor sta aici.
„Am cunoscut o Românie fără presă liberă, în anii 80”
Cristina Cileacu: Vedem că populismul crește în continuare în toată Europa, adică și în celelalte țări membre UE descoperim că atât extremă dreapta, cât și partidele populiste, sunt cumva pe val. În ce măsură BREXIT poate fi o lecție pentru populația din celelalte state membre?
Andrew Noble: Se poate ca cei din afara țării noastre să înțealegă mai bine, cu obiectivitate, situația din Marea Britanie decât noi. Noi înca suntem în această situație controversată, sunt multe opinii diferite, dar îmi pare foarte rău, chiar dacă acesta nu este un scenariu, este o realitate politică, eu nu am suficientă distanță ca să judec care este situația sociologică de fapt sau politică, în interiorul țării.
Cristina Cileacu: Cum vedeți în momentul de față, în Marea Britanie, libertatea presei, nu doar în țară dumneavoastră, ci la nivel de Uniunea Europeană?
Andrew Noble: Sunt unii care cred că libertatea presei merge pâna la nivelul Parlamentului, cred că această este o dovadă că avem o bună libertate, pentru că libertatea presei trebuie să fie absolută, într-un cadru legal. Nu putem să distrugem reputația unor cetățeni, dar trebuie să avem libertatea să discutăm orice situație politică, chestiune sociologică și așa mai departe. Cred că în Marea Britanie avem o situație destul de pozitivă, nu suntem absolut la vârf în ceea ce privește liga țărilor pentru libertatea presei. Sigur că putem întotdeauna să acționăm mai bine, dar dacă vedem situația din alte țări din Europa trebuie să punctez cu mare grijă că, chiar jurnaliști din Uniunea Europeană au fost uciși pentru munca lor. Și aceasta este o situație foarte gravă. Deci putem spune că libertatea presei este într-adevăr ceva unde trebuie să lucrăm împreună pe plan european, să atingem un nivel potrivit și încă să lucrăm ca să se îmbunatateasca situația.
Cristina Cileacu: Cum vedeți situația presei din România, pentru că sunteți deja ambasador al Marii Britanii în România de suficient timp cât să întelegeti, vorbiți foarte bine și limba româna, deci întelegeti și cum funcționează și presa de la noi din țară. Vi se pare că avem o presă liberă, vi se pare că avem o presă limitată din anumite puncte de vedere ale libertății?
Andrew Noble: Am o problema mică, în sensul în care am stat trei ani la București numai cu Scânteia și o fostă Românie Liberă și presa lui...
Cristina Cileacu: Nicolae Ceaușescu.
Andrew Noble: Da. Eu am cunoscut o Românie fără presă liberă. Dacă privesc situația de astăzi cred că este o situație foarte asemănătoare cu cea din Marea Britanie. Sigur că sunt provocări, noile metode de informare cu știri false, cu dezinformări sunt o provocare foarte mare și sigur că sunt unele organe care nu-mi plac deloc, dar asta înseamnă că nu sunt de acord. Mi se pare că gama presei din România este foarte largă. Sunt provocări, asta este clar, dar dacă vă uitați la liga libertății presei din lume, o să gășiți că Marea Britanie și România sunt foarte apropiate ca țări și ambele țări trebuie să lupte ca să aibă această presă liberă și fiabilă. Cred că fiabilitatea presei este un aspect care este probabil o mare provocare astăzi, dar este nu numai comparația cu anii 80, cred că situația aici este foarte bună și mult mai bună decât mulți români ar crede.
După ce a petrecut trei ani în România, ca cel mai tânăr membru al echipei ambasadei britanice la Bucureşti, între 1983 şi 1986, Andrew Noble a revenit aici în iulie 2018. Mai întâi, la Iaşi, unde a aprofundat studiile de limba română, începute în ianuarie la Londra, apoi la Bucureşti, pentru a-şi prelua mandatul. Andrew Noble a intrat în diplomaţie în anul 1982, iar în perioada 1983-1986 a activat în ambasada de la Bucureşti, ca secretar grad III şi II. De-a lungul timpul, a mai avut misiuni la Bonn, Cape Town, Atena şi Berlin. Înainte de a fi numit ambasador în România, Andrew Noble a fost, în perioada 2014-2017, ambasador al Marii Britanii în Algeria. Noul ambasador britanic este căsătorit şi are patru copii.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News