Primele F-16 olandeze destinate Ucrainei ajung în România în 2 săptămâni. Piloții ucraineni vor începe „în scurt timp” antrenamentele

Data actualizării: Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la bordul unui avion F-16
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la bordul unui avion F-16. Foto: Profimedia Images

Primele avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei vor ajunge la centrul de antrenament din România în termen de două săptămâni, a anunţat luni premierul olandez demisionar Mark Rutte, informează news.ro.

„Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16”, a declarat Rutte în timpul unei videoconferinţe cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postată pe X/Twitter.

„Primele (F-16) vor fi expediate la centrul de antrenament din România în următoarele două săptămâni, astfel încât din acea zi să ne pregătim pentru continuarea antrenamentelor”, a mai spus Rutte.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Danemarca, Norvegia şi Belgia au anunţat, de asemenea, că vor oferi avioane F-16 Ucrainei.

Mark Rutte: Situația din Gaza nu trebuie să ne distragă atenția la războiul din Ucraina

Ministrul apărării Angel Tîlvăr a semnat la sfârşitul lunii august Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România. În vederea implementării acestui proiect, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă", facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor.

„Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina” a anunţat la vremea respectivă ministrul apărării naţionale.

„Ceea ce se întâmplă acum în Gaza şi atacul terorist asupra Israelului şi toate urmările de acolo nu ne vor, nu trebuie şi nu ne pot distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă între voi şi Rusia, de la faptul că luptaţi împotriva agresiunii Rusiei", i-a spus Rutte lui Zelenski. „Trebuie să ne asigurăm că lumea este capabilă să se concentreze deopotrivă pe Ucraina şi, desigur, se preocupă foarte mult de ceea ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu”, a arătat premierul olandez.

„Ţările de Jos vor continua să sprijine Ucraina în faţa agresiunii continue a Rusiei, atât timp cât va fi necesar”, l-a asigurat încă o dată pe Zelenski premierul Mark Rutte.

„Nevoia existenţială de a riposta la agresiunea rusă rămâne prioritatea noastră, atât pentru Ucraina, cât şi pentru securitatea Europei în ansamblu. I-am confirmat acest lucru încă o dată preşedintelui Zelenski astăzi, în timpul unei videoconferinţe. Ţările de Jos sprijină Ucraina pe mai multe fronturi. (...) Am putut să-l informez pe preşedintele Zelenski că avioanele F-16 pe care Ţările de Jos le-au promis pentru a consolida apărarea aeriană ucraineană vor ajunge la centrul de pregătire din România peste două săptămâni. Aceasta înseamnă că în scurt timp vor putea începe cursurile de pregătire pentru piloţii ucraineni care le vor pilota”, a scris Mark Rutte pe X/Twitter.

El a precizat că a discutat, de asemenea, cu Zelenski despre progresele făcute în stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale pe Marea Neagră şi a anunţat că Ţările de Jos vor pune la dispoziţia Ucrainei nave de patrulare pentru a menţine această rută în siguranţă.

„Am purtat recent discuţii pe această temă în oraşul-port Odesa. Atrocităţile comise de Rusia nu trebuie să fie uitate. Pentru a asigura acest lucru, Olanda rămâne implicată în investigarea crimelor Rusiei. O a patra misiune medico-legală olandeză se află în prezent în Ucraina, sub auspiciile Curţii Penale Internaţionale, pentru a aduna dovezi ale crimelor de război”, a mai anunţat Mark Rutte.

În luna august, premierul olandez Mark Rutte anunţa că „Olanda şi Danemarca s-au angajat să transfere avioane F-16 Ucrainei odată ce vor fi îndeplinite condiţiile pentru un astfel de transfer”, fără a preciza însă numărul de aparate. Zelenski a scris pe Telegram că ar fi vorba despre 42 de aeronave. Potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, Danemarca are 44 de avioane F-16, dintre care 30 sunt operaţionale. Olanda are 42, dintre care 24 sunt operaţionale.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
O PROMISIUNE RESPECTATA (1)
CEC Bank oferă credite de nevoi personale cu dobândă fixă de 7,90%
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...