Live Text Forțele ruse sunt „foarte departe” de a captura Bahmut. Stoltenberg avertizează: „Putin se pregăteşte pentru mai mult război”
Șeful grupului de mercenari Wagner a proclamat victoria la Bahmut, după câteva luni de asediu. A publicat o filmare în care ridică steagul rus pe clădirea administrației. Evgheni Prigojin susține că, din punct de vedere legal, a preluat controlul la Bahmut și că armata ucraineană este concentrată în părțile de vest ale orașului. Sunt afirmații care nu pot fi verificate. Prigojin a dedicat momentul bloggerului rus asasinat la Sankt Petersburg. Statul Major ucrainean susține că apărătorii din Bahmut continuă să respingă atacurile. Iar Volodimir Zelenski a spus, în discursul său obișnuit de azi noapte, că luptele sunt deosebit de încinse, potrivit The Guardian. La aproximativ 25 de kilometri de Bahmut, un bombardament rusesc a ucis ieri 6 oameni și a rănit 11. Alți doi au murit în regiunea de nord Sumî. Zelenski a denunțat din nou atacarea civililor. Putin „se pregătește pentru mai mult război”, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Directorul AIEA va discuta cu oficialii ruși la Kaliningrad despre centrala ucraineană Zaporojie
ACTUALIZARE 19: 15 Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va deplasa miercuri în exclava rusă Kaliningrad pentru a discuta cu oficiali ruşi despre securizarea centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
Rafael Grossi efectuează această vizită "în cadrul consultărilor menite să asigure protecţia" centralei nucleare situate în oraşul ucrainean Energodar, care este ocupată de trupele ruse şi unde situaţia este foarte precară, a declarat un purtător purtător de cuvânt al AIEA, fără alte detalii, informează Agerpres.
Şeful AIEA a fost prezent câteva ore săptămâna trecută la centrale Zaporojie pentru a încerca găsirea unei soluţii acceptabile deopotrivă pentru Kiev şi Moscova.
"Activitatea militară este în creştere în toată această regiune", fiind observată în special o "creştere semnificativă a numărului de soldaţi", în timp ce bombardamentele provoacă opriri repetate ale electricităţii (necesară pentru pompele de apă ce asigură răcirea combustibilului din miezul reactoarelor), a rezumat el acolo situaţia.
Prin urmare, după luni de discuţii fără rezultat, ideea creării unei zone demilitarizate în jurul centralei pare depăşită, astfel că acum prioritatea este stabilirea unor "măsuri realiste" pentru a minimiza riscul unei catastrofe nucleare la această centrală, a mai remarcat Rafael Grossi.
Forțele ruse sunt „foarte departe” de a captura Bahmut – oficial ucrainean
ACTUALIZARE 17:30 Ucraina spune că forțele ruse sunt „foarte departe” de a captura orașul Bahmut și că luptele au izbucnit în jurul clădirii administrației orașului, unde grupul de mercenari Wagner susține că a arborat steagul rus.
„Bahmut este ucrainean și nu au capturat nimic și sunt foarte departe de a face asta”, a declarat Serhiy Cherevatiy, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, pentru Reuters.
Stoltenberg: Nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei care să impună o schimbare în postura noastră nucleară
ACTUALIZARE 17:20 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că alianţa nu a văzut nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei după anunţul preşedintelui Vladimir Putin că va desfăşura arme nucleare în Belarus.
„Anunţul preşedintelui Putin face parte dintr-un tipar de retorică nucleară periculoasă şi necugetată prin care Rusia şi preşedintele Putin încearcă să folosească armele nucleare ca un mod de a ne împiedica să sprijinim Ucraina. Intimidare, constrângere pentru a opri aliaţii şi partenerii NATO în a-i susţine pe ucraineni în dreptul de a-şi apăra ţara. Nu vom fi intimidaţi, vom continua să sprijinim Ucraina”, a dat asigurări Stoltenberg, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele aliate, care are loc marţi şi miercuri la Bruxelles.
„Bineînţeles, NATO rămâne vigilentă, monitorizăm îndeaproape ceea ce face Rusia. Dar până acum nu am văzut nicio schimbare în postura lor nucleară care să impună vreo schimbare în postura noastră nucleară”, a spus secretarul general al organizaţiei, potrivit agenției Agerpres.
Stoltenberg: Nu există semne că Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război
ACTUALIZARE 16:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că salută planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care respectă principiile centrale ale cartei ONU, dar că nu sunt semne că liderul rus Vladimir Putin se pregăteşte pentru pace, ci pentru „mai mult război”.
Stoltenberg a afirmat că marţi, la sediul Alianţei, va avea loc comisia NATO-Ucraina, la care va participa ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în cadrul căreia se va discuta despre războiul de agresiune al Rusiei şi despre sprijinul NATO pentru Ucraina, relatează Agerpres.
„Nu ştim când se va încheia acest război. Dar când se va termina va trebui să realizăm aranjamente pentru ca Ucraina să poată descuraja o agresiune viitoare. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană”, a spus Stoltenberg în cadrul conferinţei de presă premergătoare reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, de marţi şi miercuri.
El a salutat planul de pace al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care „respectă principiile centrale ale cartei ONU” şi „asigură fundaţia pentru o pace justă şi sustenabilă”.
„Dar nu există semne că preşedintele Putin se pregăteşte pentru pace. Se pregăteşte pentru mai mult război. De aceea suntem uniţi în determinarea noastră de a menţine cursul actual. Şi să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a spus secretarul general al NATO.
Rusia amenință cu „consolidarea capacității militare” la granița cu Finlanda după ce aceasta va deveni membră NATO, de marți
ACTUALIZARE 15:40 Rusia face noi amenințări, luni, la puțin timp după ce a fost făcut anunțul că Finlanda va deveni membră NATO, oficial, de marți. Adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandr Grușko, a declarat că statul agresor își va „consolida capacitatea militară în regiunile sale vestică și nord-vestică, drept răspuns”, relatează Reuters, citat de Agerpres.
Reacţia oficialului rus vine după anunţul făcut, luni, de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia Finlanda va deveni, marţi, cel de-al 31-lea stat membru al NATO şi drapelul finlandez va fi ridicat pentru prima dată la sediul organizaţiei.
Putin plănuiește să mute torpile secrete Poseidon mai aproape de SUA
ACTUALIZARE 15:25 Rusia plănuiește să formeze o divizie specială de submarine nucleare înarmate cu torpile Poseidon cu încărcătură nucleară, care va face parte din flota sa din Pacific până la sfârșitul lui 2024 sau până în prima jumătate a lui 2025, scrie agenția rusească Tass, citată de The Guardian.
Rusia anunțase, în ianuarie, că a produs primul său set de torpile Poseidon, la patru ani după ce Putin a anunțat acest tip fundamental nou de armă nucleară strategică. La sfârșitul lui martie, rușii au confirmat că infrastructura militară de coastă pentru submarine capabile să folosească torpile Poseidon se va finaliza în peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat al Rusiei, acolo unde se află și baza de submarine nucleare a flotei pacifice ruse.
„Decizia de a forma o divizie specială de submarine nucleare în Kamceatka a fost luată. Vorbim de un termen pentru decembrie 2024 sau prima jumătate a lui 2025”, a declarat o sursă anonimă, citată de agenția Tass și The Guardian.
Citește continuarea AICI
ISW: Asasinarea bloggerului militar în Sankt Petersburg ar putea fi un avertisment pentru Prigojin
ACTUALIZARE 15:20 Asasinarea proeminentului blogger rus pro-război Macsim Fomin (cunoscut și ca Vladlen Tătarski) într-o cafenea din Sankt Petersburg ar putea reprezenta un avertisment pentru șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Macsim Fomin a fost unul dintre cei mai importanți bloggeri ruși care acopereau războiul din Ucraina, având 560.000 de urmăritori pe Telegram și conexiuni adânci cu grupul Wagner, Kremlinul, Republica Populară Donețk și naționaliști ruși care au dominat spațiul de informare rusesc de la începutul invaziei în Ucraina, scrie ISW.
Asasinarea lui Fomin la barul care are legături cu Wagner din Sankt Petersburg ar putea arăta mai multe fisuri în cadrul Kremlinului și al cercului său intern. Fomin a fost un critic vocal al comandamentului militar rus și al Ministerului Apărării. Moartea lui Fomin reprezintă prima asasinare de profil înalt a unui blogger militar ultranaționalist din Rusia, de la începutul invaziei ruse în Ucraina.
Citește continuarea AICI
Rusia acuză Ucraina de asasinarea bloggerului militar și califică incidentul din Sankt Petersburg drept un „atac teorist”
ACTUALIZARE 15:15 Rusia a calificat luni drept atentat terorist asasinarea bloggerului militar rus Vladlen Tatarski, care a murit cu o zi în urmă într-o explozie la o cafenea din Sankt Petersburg, relatează EFE, potrivit Agerpres. În același timp, autoritățile ruse acuză că atacul e legat de serviciile speciale ucrainene şi de Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), scos în afara legii, al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie deja de doi ani.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„A fost stabilit că atentatul terorist comis la 2 aprilie la Sankt Petersburg împotriva cunoscutului jurnalist Vladlen Tatarski a fost planificat de serviciile speciale ucrainene cu participarea unor agenţi care au colaborat cu FBK-ul lui Navalnîi”, susţine Comitetul antiterorist rus într-un comunicat.
Citește continuarea AICI
Războiul lui Putin în Ucraina a cauzat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului și sectorului cultural (UNESCO)
ACTUALIZARE 15:10 Războiul din Ucraina a cauzat distrugeri de 2,4 miliarde de euro la nivelul patrimoniului şi al sectorului cultural şi a generat pierderi de 13,9 miliarde de euro pentru veniturile obţinute din divertisment, artă şi turism, a anunţat luni UNESCO, informează AFP.
Aproximativ 248 de monumente au fost avariate, inclusiv unele care au fost complet distruse, în special în estul ţării, au anunţat reprezentanţii acestei organizaţii a ONU cu sediul la Paris şi al cărei director general, Audrey Azoulay, se află luni într-o vizită în Ucraina.
Invazia rusă a provocat totodată o prăbuşire a sectoarelor din economia ucraineană asociate culturii, mai ales a "turismului, artelor, sportului, divertismentului, industriei culturale, educaţiei culturale", estimată la pierderi de 15,1 miliarde de dolari (13,9 miliarde de euro), potrivit unui oficial din cadrul UNESCO, citat de Agerpres.
Citește continuarea AICI
Rusia confiscă pașapoartele înalților funcționari și directorilor companiilor de stat (Financial Times)
ACTUALIZARE 15:05 Serviciile de securitate ale Rusiei confiscă paşapoartele înalţilor oficiali şi directorilor companiilor de stat pentru a-i împiedica să călătorească în străinătate, temându-se de dezertări din cadrul regimului preşedintelui rus Vladimir Putin, a informat luni cotidianul britanic Financial Times, citat de EFE.
Oficialii din domeniul securităţii au înăsprit cerinţele de călătorie în sectorul de stat, cerându-le personalităţilor marcante să-şi predea documentele de călătorie, potrivit mai multor persoane familiarizate cu această chestiune, notează Agerpres.
Această măsură reflectă suspiciunea profundă a Kremlinului şi a FSB-ului, serviciile secrete ruse succesoare ale KGB, cu privire la loialitatea elitei civile a Rusiei, dintre care mulţi se opun în particular războiului din Ucraina şi sunt iritaţi de impactul pe care l-a avut conflictul asupra traiului lor, scrie sursa citată.
Citește continuarea AICI
Putin înfiinţează prin decret un fond de susţinere a militarilor angajaţi în războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 15:00 Preşedintele Vladimir Putin a semnat luni un decret care oficializează crearea unui fond special pentru acordarea de asistenţă soldaţilor angajaţi în campania declanşată de Kremlin în Ucraina şi familiilor lor, o nouă măsură socială anunţată de şeful statului rus în plin conflict care durează de peste un an, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Armata rusă a înregistrat pierderi grele de la începutul ofensivei împotriva Ucrainei, iar în urma mai multor eşecuri militare, Putin a mobilizat începând din septembrie trecut 300.000 de rezervişti, deci persoane civile.
Decretul pentru sprijinirea „Apărătorilor patriei”, conform denumirii oficiale a documentului, a fost publicat luni pe portalul de informaţii al guvernului de la Moscova. Potrivit acestui decret, în afară de militarii angajaţi, soţia sau partenera de viaţă şi copiii vor primi sprijin din acest fond special, a cărui valoare totală nu este specificată.
Vladimir Putin a anunţat la 21 februarie crearea acestui fond în discursul susţinut în faţa Adunării Federale (camerele reunite ale parlamentului - Duma de Stat, inferioară, şi Consiliul Federaţiei, superioară), la aproape un an de la declanşarea 'operaţiunii speciale militare' în Ucraina, aşa cum Moscova îşi numeşte campania declanşată împotriva ţării vecine. „Datoria noastră este să susţinem familiile care i-au pierdut pe cei dragi şi să le ajutăm să-şi crească copiii şi să le oferim educaţie şi loc de muncă”, a declarat el.
Acest fond ar urma „să acorde ajutor ţintit şi personalizat familiilor combatanţilor căzuţi în lupte, precum şi veteranilor” campaniei militare în Ucraina, a afirmat preşedintele rus. Ulterior, Putin a spus că acest fond special va fi direct subordonat guvernului. Premierul Mihail Mişustin a indicat la 23 martie într-un discurs în Duma de Stat că „fondul respectiv ar urma să înceapă să funcţioneze în întreaga ţară în următoarele luni”.
Preşedinte al acestui fond a fost numită Anna Ţivileva, şefa consiliului de administraţie al Grupului Kolmar, specializat în extracţia de cărbune, notează ziarul financiar rus Kommersant.
Într-o recentă anchetă jurnalistică, publicaţia media rusă independentă Agenţia (Aghenţtvo) scria că Anna Ţivileva este soţia guvernatorului regiunii Kemerovo, Serghei Ţivilev, şi rudă a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Conform autorilor anchetei respective, numele de fată al Annei Ţivileva este Anna Putina, devenită Loghinova după o primă căsătorie cu medicul psihiatru Lev Loghinov, ea măritându-se ulterior cu Serghei Ţivilev. Anna s-a născut în orăşelul Ivanovo (290 km nord-est de Moscova), iar tatăl său este un văr al preşedintelui Vladimir Putin, notează Current Time (Nastoiaşcee vremea), un proiect media creat de Biroul Radio Europa Liberă de la Praga şi Vocea Americii.
Moscova a declanşat la 24 februarie 2022 o intervenţie militară în Ucraina, în ceea ce Kievul şi Occidentul denunţă a fi o agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Olaf Scholz afirmă că Germania va sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie
ACTUALIZARE 14:00 România şi Germania au multe puncte în comun în ceea ce priveşte temele de politică externă, iar Ucraina va fi sprijinită militar atât timp cât va fi nevoie, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, cancelarul Olaf Scholz, aflat în vizită la Bucureşti, potrivit Agerpres.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Avem multe puncte în comun în ceea ce priveşte temele cheie de politică europeană, externă şi de securitate. Acest lucru este valabil şi cu precădere în ceea ce priveşte atitudinea noastră faţă de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, contrară dreptului internaţional. Am arătat acest lucru în mod ferm atunci când am vizitat amândoi Kievul, alături de Emmanuel Macron şi Mario Draghi, întâlnindu-l pe preşedintele Zelenski. Acest simbol puternic european a fost important. La fel de important este şi faptul că vom sprijini militar Ucraina atât cât va fi nevoie. Lucrăm împreună la acest lucru”, a arătat oficialul german, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.
În ce priveşte posibilitatea ca producătorul german de armament Rheinmetall să construiască un centru de întreţinere a echipamentelor militare în România, Olaf Scholz a declarat că aparatele folosite în Ucraina necesită reparaţii sau mentenanţă şi că este important ca aceste lucruri să se realizeze în apropierea graniţei.
„Colaborarea noastră pentru sprijinirea Ucrainei este foarte intensivă. Şi desigur că acoperă şi întrebările puse de dumneavoastră. Şi este clar că trebuie să asigurăm ca aceste utilaje să fie şi supuse unei mentenanţe şi vom urmări acest aspect împreună şi ca europeni, şi ca alianţă NATO. Puteţi fi siguri că vom face acest lucru cu mulţi, mulţi paşi şi în viitor. (...) Trebuie să existe posibilităţi de reparare a acestor aparate. Este important ca aceste reparaţii să se facă în afara Ucrainei, dar şi aproape de graniţă şi este bine că multe state europene sunt dispuse să participe alături de noi la acest lucru”, a mai declarat cancelarul german.
El a evidenţiat rolul României în preluarea a numeroşi refugiaţi din Ucraina şi în sprijinirea transporturilor internaţionale umanitare. „Datorită României, „Solidarity Lanes” ale Uniunii Europene au contribuit în mod esenţial la transporturile de cereale. Este bine să avem un partener de partea Germaniei pe care ne putem baza. Unitatea în cadrul Uniunii Europene şi ca partener transatlantic este şi rămâne decisivă în această situaţie”, a spus el.
Polonia a livrat Ucrainei primele avioane de vânătoare MiG-29
ACTUALIZARE 12:40 Polonia a livrat deja primele avioane de vânătoare MiG-29 pe care le promisese Ucrainei, a declarat luni un responsabil al preşedinţiei poloneze după un anunţ similar al Slovaciei făcut la sfârşitul lunii martie, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
„MiG-uri au fost deja trimise, ele sunt într-adevăr utile Ucrainei pentru a apăra securitatea noastră a tuturor”, a declarat Marcin Przydacz, un consilier al preşedinţiei poloneze, într-o intervenţie la postul de radio privat RMF FM.
Przydacz nu a precizat câte avioane de luptă a trimis Polonia Ucrainei în acest prim lot, dar, la 16 martie, preşedintele polonez Andrzej Duda anunţa că vor fi transferate patru MiG-29 Ucrainei în viitorul apropiat, notează Ukrainska Pravda.
Cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski miercuri în Polonia urmează să fie discutată problema transferului unui alt lot de avioane de luptă, indică aceeaşi publicaţie ucraineană. La 17 martie, guvernul Slovaciei, în cadrul unei reuniuni extraordinare, a decis să trimită 13 avioane de luptă MiG-29 în Ucraina. Primele patru dintre acestea au fost deja transferate Ucrainei, conform media citate.
Rusia mută arme nucleare tactice în Belarus, în pofida „zgomotului” făcut de Europa și SUA (ambasador rus)
ACTUALIZARE 11:10 Armele nucleare tactice pe care Rusia intenţionează să le instaleze în Belarus vor fi desfăşurate mai aproape de graniţa de vest a „Uniunii statale” (Rusia-Belarus) cu ţările vecine din NATO, în pofida „zgomotului” făcut de Europa şi SUA, a declarat duminică într-un interviu pentru postul de televiziune belarus oficial STB ambasadorul Rusiei la Minsk, Boris Grîzlov, potrivit Unian şi RBK.ru.
Comentariile ambasadorului rus la Minsk survin după declaraţiile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin privind planurile Moscovei de a desfăşura arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus, ţară vecină şi aliată Rusiei, ceea ce a fost interpretat de observatori ca o nouă tentativă a liderului rus de a agita ameninţarea nucleară pentru a descuraja Occidentul să acorde sprijin Ucrainei, potrivit Agerpres.
Aceste arme „urmează să fie instalate mai aproape de graniţa de vest a Uniunii noastre statale pentru a extinde capacitatea noastră de apărare şi se va face indiferent de întreg zgomotul Europei şi SUA”, a subliniat Grîzlov în declaraţia citată de Belta, conform media menţionate. Grâzlov, un aliat apropiat al lui Putin, se referea la criticile Occidentului faţă decizia lui Putin, potrivit agenţiilor de presă citate.
Evocând desfăşurarea de arme nucleare americane în Italia, Belgia, Ţările de Jos, Germania şi Turcia, Boris Grîzlov a afirmat că se impune o paritate. „Rusia şi Belarus sunt teritorii ale unei Uniuni statale, legală între altele, spre deosebire de teritoriul (altor) ţări în care SUA îşi desfăşoară armele nucleare”, a afirmat Grîzlov, fost ministru de interne şi preşedinte al Dumei de Stat sub preşedinţia lui Vladimir Putin.
Construcţia de instalaţii de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus ar urma să fie finalizată către 1 iulie, a declarat recent Putin, adăugând că Moscova a ajutat Belarus să-şi modernizeze avioanele de luptă pentru a putea să transporte arme nucleare.
Zelenski face miercuri o vizită în Polonia
ACTUALIZARE 11:05 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să efectueze miercuri o vizită oficială în Polonia, a declarat luni consilierul prezidenţial polonez pentru afaceri externe, Marcin Przydacz, potrivit Reuters şi AFP.
„Vizita se va desfăşura la invitaţia preşedintelui (Andrzej) Duda. Vor avea loc discuţii lungi şi extinse, nu doar despre situaţia securităţii, ci şi despre sprijinul economic şi politic. Va fi o vizită oficială”, a declarat Przydacz la postul privat de radio RMF, notează Agerpres. El a adăugat că, miercuri, la Castelul din Varşovia, Zelenski se va întâlni cu polonezi şi ucraineni care s-au refugiat în Polonia.
Zelenski s-a întâlnit ultima dată cu Duda în decembrie 2022 în timpul revenirii sale dintr-o vizită în SUA.
Polonia şi Ucraina, ţări vecine, au legături istorice profunde. Numeroşi ucraineni şi-au părăsit ţara după invazia rusă de anul trecut, iar un număr mare dintre ei s-au refugiat în Polonia.
Bahmut nu a căzut încă, dar rușii încercă să preia controlul total asupra orașului, afirmă Kievul
ACTUALIZARE 11:00 Statul Major al forţelor armate ucrainene a recunoscut luni în buletinul său informativ zilnic că trupele ruse „fac încercări pentru a prelua controlul total” asupra Bahmut, într-o referire neobişnuită din partea Kievului în notele sale oficiale cu privire la posibilitatea cuceririi complete a acestui oraş din regiunea Doneţk de către Rusia, notează EFE.
„În direcţia Bahmut, inamicul nu încetează să atace oraşul (Bahmut) în încercarea de a prelua controlul total” al acestuia, se arată în nota Statului Major General, publicată luni, puţin după ora locală 06:00 (04:00 GMT), pe contul său de Facebook, potrivit Agerpres.
„Inamicul nu-şi încetează asaltul asupra Bahmut. Cu toate acestea, apărătorii ucrainenii menţin cu curaj oraşul, respingând numeroasele atacuri inamice”, indica Statul Major ucrainean în buletinul său informativ de duminică seara pe pagina sa de Facebook, potrivit AFP.
Anterior, Prigojin a declarat că forţele sale - implicate de luni de zile în efortul de încercuire şi cucerire a acestui oraş distrus de numeroase bombardamente - au ridicat drapelul rusesc pe principala clădire administrativă din Bahmut şi au preluat controlul asupra cartierului din centrul oraşului. „Din punct de vedere legal, Bahmut a fost cucerit. Inamicul este concentrat în partea sa de vest”, a afirmat Prigojin într-un mesaj audio postat pe contul de Telegram al serviciului său de presă duminică seara.
Într-un video care îi însoţeşte mesajul, Prigojin agită un drapel rus cu o inscripţie în onoarea lui Vladlen Tatarski, bloggerul militar rus, susţinător fervent al ofensivei în Ucraina, ucis duminică în explozia unei bombe. Acest atentat produs într-o cafenea din centrul istoric al Sankt- Petersburgului a făcut peste 30 de răniţi, potrivit autorităţilor.
În mesajul său zilnic către populaţie dat publicităţii în noaptea de duminică spre luni, preşedintele Volodimir Zelenski le mulţumeşte „soldaţilor care luptă la Avdiivka, Mariinka şi Bahmut”. „În special la Bahmut. Este deosebit de intens acolo”, afirmă el.
O sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) remarcă în acelaşi timp că intensitatea luptelor din Bahmut se schimbă în mod constant şi depinde în principal de aprovizionarea cu muniţie a fiecărei părţi.
În acest context, Reuters notează că liderul Wagner a făcut şi înainte afirmaţii premature.
Ministrul ucrainean adjunct al apărării, Hanna Maliar, a calificat situaţia de la Bahmut drept tensionată, indicând că forţele ucrainene îşi apără poziţiile, iar trupele ruse continuă să atace fără să ţină cont de pierderi.
Proeminentul analist militar ucrainean Oleh Jdanov (ofiţer în rezervă) a afirmat că luptele au cuprins deja centrul Bahmut. Forţele ucrainene au respins 25 de atacuri inamice, dar forţele ruse au capturat uzina metalurgică AZOM, pe care trupele ucrainene o apăraseră timp de zile întregi.
„Inamicul atacă centrul oraşului dinspre nord, est şi sud, încercând să cucerească oraşul în întregime”, a spus Jdanov, care are legături strânse cu armata ucraineană, într-un comentariu video pe Youtube.
Trupele ruse au progresat în ultimele luni la Bahmut dinspre nord şi sud, tăind mai multe rute de aprovizionare ucrainene şi preluând sub control partea de est a oraşului. La 20 martie, Evgheni Prigojin a afirmat că Wagner controlează de acum 70% din Bahmut.
Bahmut este de luni de zile punctul cel mai fierbinte de pe întreaga linie a frontului, unde se dau cele mai înverşunate lupte. Rusia vrea să cucerească oraşul pentru a-şi continua înaintarea spre est, în timp ce Ucraina opune rezistenţă pentru a opri ofensiva şi a epuiza inamicul în această bătălie.
Comandanţi militari ucraineni lasă să se înţeleagă că propria lor contraofensivă - cu sprijinul tancurilor occidentale nou livrate şi al altor echipamente - nu este departe, dar subliniază totodată importanţa menţinerii Bahmut până atunci, conform EFE.
Prigojin, șeful grupului Wagner, spune că rușii controlează Bahmut „în sens legal”
ACTUALIZARE 09:20 Grupul paramilitar rus Wagner a revendicat luni cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal”, scrie AFP, preluată de Agerpres.
„În sens legal, Bahmut a fost capturat. Inamicul este concentrat în zonele din vest”, a declarat patronul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, pe canalul său de Telegram.
Oraş cu circa 70.000 de locuitori înainte de război, Bahmut a devenit - în virtutea îndelungatei bătălii şi a pierderilor grele suferite de ambele tabere - simbolul luptei între ruşi şi ucraineni pentru controlul regiunii industriale Donbas. Trupele ruse au înaintat în ultimele luni în nordul şi sudul oraşului, tăind mai multe căi de aprovizionare ucrainene şi ocupând partea sa de est.
Șase civili au fost ucişi în urma bombardamentelor ruseşti la Kostiantinivka, la 20 km de Bahmut
ACTUALIZARE 09:15 Şase civili au fost ucişi şi opt au fost răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de la Kostiantinivka, în estul Ucrainei, duminică dimineaţă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, relatează Reuters.
Kostiantinivka, care avea aproximativ 70.000 de oameni înainte de război, se află la doar 20 km vest de Bahmut, epicentrul luptei din ultimele opt luni. „Ruşii au bombardat masiv oraşul Kostiantinivka”, a declarat Andri Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters. El a spus că au fost avariate 16 blocuri de apartamente, opt case, o grădiniţă şi o clădire administrativă. Iermak a adăugat fotografii care arată distrugerea parţială a clădirilor şi craterelor din cauza exploziilor.
Zelenski: Luptele de la Bahmut sunt „deosebit de fierbinți”
ACTUALIZARE 09:10 Președintele Volodimir Zelenski a spus duminică că luptele de la Bahmut, din regiunea Donbas, sunt „deosebit de fierbinți”.
„Sunt recunoscător războinicilor noștri care luptă lângă Avdiivka, Mariinka, lângă Bahmut... Mai ales Bahmut! Se dau lupte „deosebit de fierbinți” acolo astăzi!” spuse el în discursul său de noapte fără să detalieze mai mult. Comentariile sale au venit în timp ce grupul Wagner revendica cucerirea primăriei din Bahmut, oraş în estul Ucrainei, afirmând că această preluare înseamnă că în prezent controlează oraşul „în sens legal”,potrivit Reuters, citată de The Guardian.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Zelenski a mai spus că Rusia trebuie înfrântă din toate punctele de vedere. „Astăzi, teroriştii ruşi au lovit din nou la Kostiantynivka, regiunea Doneţk. Blocuri rezidenţiale. Şase oameni au fost ucişi de acest bombardament rusesc. Trei femei, trei bărbaţi. Oameni obişnuiţi dintr-un oraş obişnuit din Donbas. Alte 11 persoane au fost rănite. Rusia a folosit rachete S-300 şi Uragan MLRS împotriva Kostiantynivka. În această dimineaţă, teroriştii ruşi au atacat şi districtul Konotop din regiunea Sumy. Două persoane au fost ucise. Acestea sunt doar câteva exemple din zecile de atacuri pe zi. Există o singură modalitate de a opri teroarea rusă, de a restabili securitatea în toate oraşele şi comunităţile noastre - din regiunea Sumy până la Donbas, din regiunea Harkov până în regiunea Herson, din regiunea Kiev până la Yalta. Şi aceasta este victoria militară a Ucrainei. Nu există altă cale şi nu va exista altă cale. Statul malefic pentru care a devenit o normă să atace locuinţele cu „Uragan”, să lanseze rachete S-300 către oraşe, să bombardeze sate obişnuite, oameni... Statul malefic trebuie învins. În fiecare sens al cuvântului. Raşismul trebuie să sufere o înfrângere totală: militară, economică, politică, juridică. Primul punct este militar. Şi îl va înfrunta”, a spus Zelenski.
Editor : A.C.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi
- live text
- razboiul din ucraina
- mercenari wagner
- evgheni prigojin
- bahmut
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News