Previziunile președintelui Gerald Ford: când va ajunge o femeie să conducă Statele Unite

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Gerald Ford
Scenariul lui Ford despre cum ar ajunge o femeie în Biroul Oval. Foto; Profimedia

În urmă cu aproape 35 de ani, fostul președinte Gerald Ford (1974 – 1977) se afla într-o sală plină cu elevi din West Branch, Iowa, și s-a confruntat cu o întrebare neașteptată venită din sală.

„Domnule Ford, ce sfat i-ați da unei tinere doamne care dorește să devină președinte al Statelor Unite ale Americii?”, l-a întrebat o școlăriță cu ochelari de soare, cu pulover roz și coadă de cal, pe Ford în 1989, cu mult după încheierea propriei sale președinții, scrie MSN care citează The Washington Post.

El a chicotit.

„Pot să vă spun cum cred eu că se va întâmpla - pentru că nu se va întâmpla în cursul normal al evenimentelor”, a spus președintele Ford, cel care i-a succedat lui Richard M. Nixon când acesta a demisionat în 1974 în urma scandalului Watergate.

Ford a continuat să detalieze un scenariu în care o femeie vicepreședinte ar ajunge în Biroul Oval - dacă președintele, un bărbat, ar muri.

„Fie Partidul Republican, fie Partidul Democrat vor nominaliza un bărbat pentru funcția de președinte și o femeie pentru cea de vicepreședinte, iar femeia și bărbatul vor câștiga. Așa că vom ajunge să avem un președinte, un bărbat, și un vicepreședinte, o femeie”, a spus Ford.

„Și în acest mandat al președintelui, președintele va muri, iar femeia va deveni președinte în conformitate cu legile noastre”, a adăugat el.


Asemănări. Și diferențe

Videoclipul reapare pe rețelele de socializare, mulți observând paralele între predicția lui Ford și anul 2024 - când Biden s-a retras din cursa prezidențială și a susținut-o pe vicepreședinta sa, Kamala Harris, care se bucură de un val de susținere din partea partidului său și este probabil să fie candidatul democrat.

În același timp, există diferențe esențiale. O femeie a obținut într-adevăr nominalizarea unui partid major - în 2016, când Hillary Clinton a câștigat nominalizarea democrată, deși a pierdut alegerile în fața lui Donald Trump. Și, desigur, Biden este încă în viață.

Ford a mai spus că, probabil, ar putea vedea o femeie președinte - cel puțin în condițiile descrise de el - în următorii patru până la opt ani. Mai mult de trei decenii mai târziu, încă nu a existat o femeie președinte.

Ford a prezis că, odată ce o femeie va deveni președinte, bărbații vor avea probleme în competiția pentru funcția de conducere. „Odată ce această barieră va fi spartă, de atunci încolo, bărbații ar face bine să fie atenți, pentru că le va fi foarte greu să obțină o nominalizare în viitor”, a spus el.

Având în vedere particularitățile predicției făcute de Ford, merită să ne amintim, de asemenea, că Ford însuși este singurul american care a devenit președinte fără a câștiga alegerile generale pentru funcția de președinte sau vicepreședinte. El a câștigat nominalizarea republicană în 1976, a candidat, dar a pierdut alegerile în fața lui Jimmy Carter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale