Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a criticat pe ambasadorul american la Belgrad, Anthony Godfrey, spunând că este „nepotrivit” ca un ambasador al SUA să facă aprecieri despre achizițiile militare ale țării. În plus, el s-a arătat deranjat și de faptul că SUA au livrat echipament militar Croației, țară vecină, în prezent membră NATO, cu care Serbia a avut un conflict militar în momentul destrămării fostei Iugoslavii.
Serbia nu este o ameninţare pentru nimeni, dar prin consolidarea armatei noastre prevenim pericolele pe care le pot reprezenta alții la adresa noastră, a afirmat miercuri preşedintele sârb Aleksandar Vucic, declarându-se surprins de o declaraţie a ambasadorului american Anthony Godfrey privind achiziţiile de arme de către Belgrad. Aleksandar Vucic a apreciat drept nepotrivit ca achiziţiile de arme ale Serbiei să fie discutate de un ambasador al SUA atât timp cât cheltuielile militare ale SUA se ridică la 770 de miliarde de dolari, de 650 de ori mai mari decât cele ale Serbiei, relatează Agerpres, care preia o informație a agenției sârbe Tanjug.
„L-am considerat întotdeauna un bărbat corect şi un prieten al ţării noastre şi de aceea am fost surprins de acea declaraţie”, a afirmat președintele Serbiei într-o conferinţă de presă de bilanţ la final de an.
El a adăugat că toţi vecinii Serbiei, cu excepţia Bosniei, dar şi toate ţările din regiune sunt membre ale NATO şi cumpără arme.
„Ungaria şi Bulgaria, ţări cu care avem relaţii foarte amicale, achiziţionează cantităţi semnificative de arme, dar eu găsesc interesant că ambasadorul SUA în Croaţia nu şi-a pus întrebarea cum va reacţiona Serbia atunci când SUA fac cadou Croaţiei 16 elicoptere Kiowa şi rachete Hellfire”, a declarat şeful statului sârb. De asemenea, el a arătat că Germania i-a vândut Croaţiei obuziere Panzer, dar a refuzat să vândă Serbiei puşti Heckler&Koch.
Prin consolidarea armatei sale, Serbia nu încalcă niciun tratat regional privind armamentul, pentru că achiziţionează în general arme defensive, a precizat Vucic. „Iată de ce avem acum avioane de vânătoare de generaţia 4 plus. Suntem aproape de a lua o decizie finală asupra achiziţionării de avioane de vânătoare şi bombardiere şi sisteme adiţionale de rachete anti-avion, întrucât acest lucru va fi un element de descurajare pentru oricine ar lua în calcul să ne ameninţe ţara”, a subliniat el.
Declarațiile președintelui sârb vin în contextul în care tensiunile cresc în țara vecină Bosnia și Herțegovina, unde entitatea sârbă, Republica Srpska, și-a propus să lanseze o procedură de separare de instituțiile centrale tripartite și există temeri că ar putea izbucni un nou conflict din cauza ambițiilor secesioniste ale sârbilor bosniaci.
Editor : Luana Pavaluca