Președintele sârb Aleksandar Vucic a renunțat la funcția de lider al Partidului Progresist Sârb (SNS), spunând, sâmbătă, în cadrul unui congres al partidului, că este nevoie de o nouă abordare pentru a uni țara, însă a precizat că va rămâne șef al statului, transmite Reuters.
Mișcarea vine la o zi după ce zeci de mii de oameni din Serbia și din teritoriile vecine Kosovo, Muntenegru și Bosnia s-au adunat în centrul Belgradului pentru a-și arăta sprijinul pentru Vucic, ca urmare a unui mare protest antiguvernamental care a avut loc după două atacuri armate grave ce au ucis 18 persoane la începutul lunii mai.
Un alt protest antiguvernamental este programat în cursul zilei de sâmbătă.
Liderii din SNS au acceptat demisia lui Vucic la congresul de partid din Kragujevac, în centrul Serbiei, și l-au nominalizat pe ministrul apărării Milos Vucevic pentru a-l înlocui, așa cum a propus Vucic.
Șeful statului le-a spus membrilor de partid la congres că el crede că este nevoie de o „abordarea ușor diferită pentru a uni un număr mai mare dintre cei care vor să lupte pentru victoria unei Serbii patriotice...o Serbie de succes care se va concentra asupra cetățenilor, pentru o țară care nu va căuta motive de divizare, ci pentru unificare și împreunare”.
Partidele de opoziție și observatorii l-au acuzat îndelung pe Vucic și pe SNS de autocrație, suprimarea libertăților presei, violență împotriva oponenților politici, corupție și legături cu crima organizată. Vucic și aliații săi au negat acuzațiile.
Vucic a declarat că va rămâne președinte și membru de partid.
După numire, Vucevic a confirmat că SNA se va alătura unei organizații politice umbrelă pe care Vucic plănuiește să o creeze pe 28 iunie.
Preşedintele sârb s-a aflat la conducerea ţării, în diverse funcţii, din 2012. Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificaţie redusă în contextul în care Vucic şi susţinătorii săi controlează majoritatea mass-media, sistemul judiciar şi o parte a economiei. Cu toate acestea, cele două atacuri armate în masă care s-au soldat de 18 morţi la începutul lunii au zguduit societatea sârbă.
Opozanţii preşedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste şi au cerut să se ia măsuri. Membrii opoziţiei au subliniat retorica agresivă a preşedintelui faţă de opozanţii politici, precum şi situaţia presei tabloid, care, în opinia lor, banalizează violenţa infractorilor şi, în acelaşi timp, îi oferă lui Vucic o platformă.
Preşedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil îngrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat vineri un mare miting la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor, potrivit Agerpres, care citează dpa.
În perioada premergătoare mitingului, Vucic a descris manifestaţia drept „cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei” şi a promis cel puţin 140.000 de participanţi. Potrivit observaţiilor unui reporter dpa şi a presei sârbe independente, la miting au fost prezente câteva zeci de mii de persoane.
Citește și: Președintele Serbiei a pus armata în alertă maximă din cauza tensiunilor din Kosovo
Editor : A.C.