Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian i-a prezentat duminică pe membrii guvernului său în Parlament, spre aprobare. Cabinetul este format din 19 miniștri, printre care o femeie şi un diplomat deschis către Occident.
Şeful parlamentului, Mohammad Bagher Ghalibaf, a anunţat numele celor 19 membri ai cabinetului în timpul unei sesiuni transmise în direct la televiziunea de stat, relatează Agerpres.
Parlamentul urmează să înceapă examinarea listei de candidaţi luni şi să îi supună la vot începând de sâmbătă.
În contextul tensiunilor sporite dintre Iran şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Israel, pe de altă parte, pe fondul războiului din Fâşia Gaza, Pezeshkian l-a nominalizat pe Abbas Araghchi, un diplomat de carieră în vârstă de 61 de ani, pentru postul de ministru de externe.
Cunoscut pentru deschiderea sa către Occident, Araghchi a jucat un rol-cheie în încheierea de către Iran a acordului nuclear internaţional în 2015 la Viena, care a fost torpilat trei ani mai târziu de decizia Statelor Unite de a se retrage din înţelegere.
Pezeshkian a numit o femeie, Farzaneh Sadegh, absolventă în urbanism şi care a deţinut funcţii de răspundere în Ministerul Locuinţelor, în postul de ministru al Drumurilor şi Dezvoltării urbane.
Dacă va fi aprobată, ea ar fi a doua femeie iraniană care deţine un post ministerial de la înfiinţarea Republicii Islamice în 1979.
Pezeshkian l-a ales, de asemenea, pe generalul Eskandar Momeni, comandant de poliţie şi fost membru al Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice, ca ministru de interne.
El îl propune la Ministerul Apărării pe generalul Aziz Nassirzadeh, fostul comandant al Forţelor Aeriene şi adjunctul şefului Statului Major al forţelor armate din 2021.
În Iran, votul de încredere se acordă de la ministru la ministru, şi nu întregului guvern. Nu există o funcţie de prim-ministru.
Masoud Pezeshkian a fost ales la începutul lunii iulie într-un scrutin prezidenţial anticipat după moartea lui Ebrahim Raisi, ucis într-un accident de elicopter în mai.
El a pledat pentru o deschidere mai mare a Iranului către lume şi a promis să reînvie acordul nuclear, în contextul în care retragerea Statele Unite a fost însoţită de o revenire a sancţiunilor dure.
Dar preşedintele Iranului are puteri limitate: el este responsabil pentru implementarea, în fruntea guvernului, a principalelor linii politice stabilite de ayatollahul Khamenei, actualul şef al statului şi factorul de decizie final în probleme strategice.
Editor : M.I.