Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a negat destituirea comandantului flotei ruse, informație publicată de mass-media ruse. Unele decrete sunt „secrete” şi prin urmare nu pot fi comentate, s-a rezumat să declare Dmitri Peskov. Flota rusă a suferit o serie de eşecuri în Marea Neagră, fiind aproape pusă în imposibilitatea de a activa.
Publicațiile rusești Fontanka şi Izvestia au anunţat duminică că Nikolai Evmenov, comandantul flotei ruse, a fost demis din funcţie şi înlocuit de Aleksandr Moiseev, care până atunci fusese comandantul flotei ruse de Nord.
„Există decrete clasificate ca fiind secrete. Nu pot să le comentez. Nu au existat decrete publice cu privire la acest subiect”, le-a răspuns Dmitri Peskov jurnaliştilor care l-au întrebat luni despre aceste informaţii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Numirea unui nou comandant al flotei ruse este în mod normal anunţată prin decret prezidenţial.
Dacă această numire este confirmată, ea va constitui o remaniere majoră în cadrul comandamentului militar rus.
Flota rusă, blocată în Marea Neagră
În doi ani de conflict la scară mare, Ucraina a înregistrat mai multe succese împotriva flotei ruse de la Marea Neagră, permiţând redeschiderea unui culoar maritim pentru exportul de cereale ucrainene, în pofida ameninţărilor cu bombardamente din partea Rusiei.
Militarii ucraineni au afirmat la începutul lui februarie că circa o treime dintre navele de război ruse au fost „scoase din acţiune” în această zonă.
Potrivit biografiei sale oficiale, Nikolai Evmenov, 61 de ani, conducea întreaga flotă rusă începând din mai 2019. Înainte de aceasta, Evmenov, de formaţie marinar pe submarine, fusese comandantul flotei de Nord.
Crimeea, o peninsulă anexată de Moscova în 2014, este de asemenea lovită în mod regulat de atacuri ucrainene cu drone aeriene, maritime şi cu rachete, pentru ca este importantă pentru logistica trupelor ruse.
Succesele înregistrate de Ucraina
De la începutul lui martie, marina ucraineană a afirmat, de exemplu, că o unitate specială a distrus „cea mai modernă dintre navele de patrulare ruse, «Serghei Kotov»”, „lovită de drone maritime Magura V5” lângă strâmtoarea Kerci care leagă Crimeea de Rusia.
Operaţiunea a fost revendicată de spionajul militar ucrainean (GUR), în cooperare cu marina ucraineană.
GUR a difuzat un video ce ilustrează presupusul atac. În acest video se putea vedea o dronă navală apropiindu-se de „Serghei Kotov”, lungă de 94 de metri, apoi o explozie cu flacără mare, fum şi bucăţi proiectate deasupra acestei nave.
Printre alte succese, Ucraina a bombardat în septembrie 2023 cartierul general al flotei ruse de la Marea Neagră, la Sevastopol, în Crimeea, iar în primăvara lui 2022, la începutul conflictului, a reuşit să scufunde „Moskva”, nava-amiral a flotei ruse.
Editor : B.P.