Presa de specialitate după acordul semnat ieri: „România devine singurul producător de muniție din Europa pentru tancurile Abrams”

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri Abrams
Pe lângă tancurile Abrams și avioanele F-35, pe lista de cumpărături se mai află și vehicule amfibii AAv-7. Foto: Profimedia

Acordul de împrumut semnat ieri de România, pe baza Mecanismului de Finanțare Militară Externă, aduce schimbări importante în programul de modernizare a apărării României. Site-ul de tehnologie militară și apărare Army Recognition explică ce presupune asta.

Membră a NATO și a Uniunii Europene, România intenționează să aloce 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare, subliniind importanța sa strategică pe flancul estic al NATO. Proximitatea geografică a țării față de Ucraina, cu o graniță comună de 650 de kilometri, a expus-o impactului direct al conflictului, inclusiv fragmente de drone rusești care au intrat în mod repetat pe teritoriul României în ultimul an.

„Acordul de împrumut permite Ministerului român al Apărării să acceseze direct 700 de milioane de dolari, în timp ce până la 220 de milioane de dolari vor merge către ROMARM, o companie de stat care supraveghează 15 firme specializate în producția de arme și muniții, de la praf de pușcă la rachete ghidate”, scrie Army Recognition.

Împrumutul, acordat prin mecanismul american Foreign Military Sales / Mecanismul de Finanțare Militară Externă (FMS), are un plan de rambursare pe 12 ani. Această finanțare urmează unei autorizații acordate de Guvernul României în luna august, care permite țării să atragă un total de 4 miliarde de dolari prin împrumuturi directe prin FMS, precum și până la 8 miliarde de dolari de pe piețele financiare, susținute de garanții guvernamentale americane.


Subvenție de 60 de milioane de dolari

Acest împrumut beneficiază, de asemenea, de o subvenție de 60 de milioane de dolari din partea SUA pentru a reduce costul său și reflectă relația strategică dintre cele două țări. Potrivit ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec, acest acord vine într-un moment în care Europa trece prin schimbări strategice majore. Ea a remarcat rolul României în cadrul alianței, recunoscând contribuțiile acesteia la securitatea regională.

Michael Miller, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA), a subliniat importanța acestui acord, precizând că împrumuturile directe sunt rezervate partenerilor-cheie de cooperare în domeniul securității. El a afirmat că România rămâne o prioritate de top pentru DSCA, adăugând că împrumutul va consolida și mai mult cooperarea bilaterală privind viitoarele programe militare și de modernizare.


Modernizare militară

„Împrumutul va spori capacitățile de apărare ale României și va accelera eforturile sale de modernizare militară. Acestea includ achiziționarea de sisteme de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă principale Abrams, și coproducția de muniție. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru înființarea unui centru de excelență pentru producția de muniție de calibru mare (120-155 mm), poziționând România ca singurul producător de muniție pentru tancurile Abrams din Europa, cu potențial de export pe întreg continentul și nu numai.

De asemenea, România intenționează să achiziționeze echipamente militare suplimentare ca parte a strategiei sale de modernizare, inclusiv avioane de luptă F-35A de nouă generație, care vor înlocui în cele din urmă flota sa îmbătrânită de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. Această achiziție va include servicii de instruire, întreținere a aeronavelor, infrastructură și actualizări ale bazelor de date privind războiul electronic. În plus, România a anunțat achiziționarea mai multor vehicule amfibii AAV-7 de la Corpul de Infanterie Marină al SUA.”

Acest acord, împreună cu alte inițiative recente de modernizare, marchează un pas semnificativ în eforturile României de a-și consolida capacitățile de apărare. Finanțarea nu numai că va îmbunătăți apărarea națională, dar va spori și contribuțiile României la securitatea colectivă a NATO în anii următori.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Elon Musk și Donald Trump
Elon Musk a început deja să-i enerveze pe apropiații lui Donald Trump: „Se poartă de parcă ar fi copreședinte”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...