Presa de specialitate după acordul semnat ieri: „România devine singurul producător de muniție din Europa pentru tancurile Abrams”

Data actualizării: Data publicării:
Tancuri Abrams
Pe lângă tancurile Abrams și avioanele F-35, pe lista de cumpărături se mai află și vehicule amfibii AAv-7. Foto: Profimedia

Acordul de împrumut semnat ieri de România, pe baza Mecanismului de Finanțare Militară Externă, aduce schimbări importante în programul de modernizare a apărării României. Site-ul de tehnologie militară și apărare Army Recognition explică ce presupune asta.

Membră a NATO și a Uniunii Europene, România intenționează să aloce 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare, subliniind importanța sa strategică pe flancul estic al NATO. Proximitatea geografică a țării față de Ucraina, cu o graniță comună de 650 de kilometri, a expus-o impactului direct al conflictului, inclusiv fragmente de drone rusești care au intrat în mod repetat pe teritoriul României în ultimul an.

„Acordul de împrumut permite Ministerului român al Apărării să acceseze direct 700 de milioane de dolari, în timp ce până la 220 de milioane de dolari vor merge către ROMARM, o companie de stat care supraveghează 15 firme specializate în producția de arme și muniții, de la praf de pușcă la rachete ghidate”, scrie Army Recognition.

Împrumutul, acordat prin mecanismul american Foreign Military Sales / Mecanismul de Finanțare Militară Externă (FMS), are un plan de rambursare pe 12 ani. Această finanțare urmează unei autorizații acordate de Guvernul României în luna august, care permite țării să atragă un total de 4 miliarde de dolari prin împrumuturi directe prin FMS, precum și până la 8 miliarde de dolari de pe piețele financiare, susținute de garanții guvernamentale americane.


Subvenție de 60 de milioane de dolari

Acest împrumut beneficiază, de asemenea, de o subvenție de 60 de milioane de dolari din partea SUA pentru a reduce costul său și reflectă relația strategică dintre cele două țări. Potrivit ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec, acest acord vine într-un moment în care Europa trece prin schimbări strategice majore. Ea a remarcat rolul României în cadrul alianței, recunoscând contribuțiile acesteia la securitatea regională.

Michael Miller, directorul Agenției de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA), a subliniat importanța acestui acord, precizând că împrumuturile directe sunt rezervate partenerilor-cheie de cooperare în domeniul securității. El a afirmat că România rămâne o prioritate de top pentru DSCA, adăugând că împrumutul va consolida și mai mult cooperarea bilaterală privind viitoarele programe militare și de modernizare.


Modernizare militară

„Împrumutul va spori capacitățile de apărare ale României și va accelera eforturile sale de modernizare militară. Acestea includ achiziționarea de sisteme de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă principale Abrams, și coproducția de muniție. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru înființarea unui centru de excelență pentru producția de muniție de calibru mare (120-155 mm), poziționând România ca singurul producător de muniție pentru tancurile Abrams din Europa, cu potențial de export pe întreg continentul și nu numai.

De asemenea, România intenționează să achiziționeze echipamente militare suplimentare ca parte a strategiei sale de modernizare, inclusiv avioane de luptă F-35A de nouă generație, care vor înlocui în cele din urmă flota sa îmbătrânită de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. Această achiziție va include servicii de instruire, întreținere a aeronavelor, infrastructură și actualizări ale bazelor de date privind războiul electronic. În plus, România a anunțat achiziționarea mai multor vehicule amfibii AAV-7 de la Corpul de Infanterie Marină al SUA.”

Acest acord, împreună cu alte inițiative recente de modernizare, marchează un pas semnificativ în eforturile României de a-și consolida capacitățile de apărare. Finanțarea nu numai că va îmbunătăți apărarea națională, dar va spori și contribuțiile României la securitatea colectivă a NATO în anii următori.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...