Premierul Slovaciei s-a înfuriat în timpul unei conferințe de presă și i-a numit pe jurnaliști „ticăloși însetați de sânge”

Data publicării:
Slovakia's PM Fico Pledges To Block Ukraine's NATO Bid While In Office, Kyiv - 07 Oct 2024
Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, i-a numit marți pe jurnaliștii de la principalele instituții media „ticăloși însetați de sânge” și i-a amenințat cu noi restricții, inclusiv cu un organism național de supraveghere a presei, despre care criticii spun că echivalează cu o cenzură a guvernului, potrivit Politico.

Fico s-a enervat la o conferință de presă după ce un jurnalist l-a întrebat despre tensiunile din coaliția sa guvernamentală formată din trei partide. Președintele slovac Peter Pellegrini, din partea partenerului de coaliție Hlas, criticase guvernul în weekend. 

„Din prima zi a rezultatelor parlamentare (30 septembrie 2023 - n.red), nu ne-ați lăsat (în pace-n.red.) nici măcar un minut. Ne-ați atacat ca niște ticăloși însetați de sânge”, a declarat Fico. El a menționat principalele cotidiene slovace independente Denník N și Sme, precum și portalul Aktuality.sk, care au criticat guvernul său și cu care a încetat orice comunicare. 

„Vă citiți articolele după ce le-ați scris? Nu cred că o faceți ... Este ură pură. Sunteți posedat de diavol”, a continuat Fico. De asemenea, el a dat vina pe jurnaliști pentru atacul din mai în care un bărbat înarmat l-a împușcat de patru ori în stomac. 

„Vreți doar să faceți rău, rău, rău și rău, și de aceea atmosfera (din societate - n.red.) este așa cum este”, a spus Fico. 

El a continuat enumerând diversele măsuri pe care guvernul său le-ar putea lua împotriva mass-media, care, a spus el, „fac tot ce vor, fără să-și asume absolut nicio responsabilitate”. 

„A venit timpul când va trebui să răspundem la astfel de lucruri”, a spus Fico, adăugând că „haosul mediatic” care domnește în Slovacia „nu există în nicio altă țară din UE”. 

Premierul a declarat că susține înființarea unei autorități naționale pentru mass-media și, de asemenea, sancțiuni pentru jurnaliștii care nu corectează erorile din ceea ce scriu, adăugând că toți jurnaliștii ar trebui să urmeze cursuri de recalificare, la fel ca „avocații și notarii publici”. 

Politicienii din opoziție au reacționat cu indignare. 

„Ideea unei autorități media naționale care să controleze jurnaliștii nu este altceva decât un efort subtil voalat de a cenzura și limita mass-media, care există poate doar în Coreea de Nord”, a declarat deputatul Zora Jaurová din partea partidului liberal de opoziție - Slovacia progresistă. 

„Este cu mult peste măsură ca prim-ministrul să se refere la jurnaliști ca la niște ticăloși însetați de sânge într-un moment în care societatea este divizată de ura pe care el și acoliții săi au răspândit-o în ultimii câțiva ani”, a declarat Veronika Remišová, președintele partidului Za ľudí (Pentru popor), într-o postare pe Facebook. 

Mass-media din Slovacia se află sub presiune de când Fico a revenit la putere pentru a patra oară în octombrie anul trecut. Guvernul său a desființat radiodifuzorul public RTVS și l-a înlocuit cu Slovak Television and Radio, despre care apărătorii libertății de exprimare și instituțiile UE se tem că este un purtător de cuvânt al coaliției de guvernare. 

Ultimele comentarii ale prim-ministrului sunt văzute ca o altă salvă într-un conflict continuu cu democrația liberală. În 2018, în timpul celui de-al treilea mandat de prim-ministru al lui Fico, jurnalistul de investigație Ján Kuciak și logodnica acestuia, Martina Kušnírová, au fost uciși, declanșând cele mai mari proteste din țară de la căderea regimului comunist în 1989 și ducând la demisia lui Fico.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan