Premierul britanic condamnă violențele de la Leeds în care au fost implicați români. Poliția a arestat mai multe persoane

Data actualizării: Data publicării:
Violențe în Leeds. Foto: Profimedia Images
Violențe în Leeds. Foto: Profimedia Images

Scenele șocante care au fost înregistrate joi, în orașul Leeds, din Anglia, când o mulțime furioasă a distrus și răsturnat o mașină de poliție și a dat foc unui autobuz, l-au determinat pe premierul britanic să reacționeze. Keir Starmer a condamnat ”violențele șocante și rușinoase” de la Leeds și a asigurat de întregul suport pentru poliție, pentru a acționa cu forță împotriva celor care le-au comis, relatează Sky News.

În înregistrările acestor violențe, distribuite pe rețelele sociale, se aud strigăte în limba română. Autoritățile britanice nu menționează până la acest moment sub nicio formă naționalitatea participanților la confruntări.

MAE confirmă implicarea unei familii de români în violențe

Ministerul român de Externe precizează, într-un comunicat emis vineri, că s-a autosesizat în seara zilei de 18 iulie, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, după informațiile din presa britanică privind tentativa de preluare a unor copii dintr-o familie de români, în îngrijirea statului, la care unii localnici au răspuns cu violență la Leeds.

Consulul este în legătură cu familia și cu autoritățile britanice. Reprezentantul Consulatului le-a recomandat „ferm” acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză. De asemenea, până la stabilizarea situației din zonă, consulul a fost în legătură directă cu reprezentanții cultelor religioase din localitate, care au transmis cetățenilor români aceleași recomandări potrivit MAE. 

Au fost arestate mai multe persoane și vor mai fi arestări

Poliția din West Yorkshire a anunțat că a arestat mai multe persoane în urma răscoalei de ieri din Leeds și a confirmat că aceasta a pornit după ce polițiștii au mers să ajute asistenții sociali care au extras cinci copii, dintre care unul cu o fractură craniană, dintr-o familie.

Forțele de ordine britanice au precizat că în următoarele zile vor fi arestate și alte persoane, și ”nicio piatră nu va rămâne neîntoarsă” în căutarea celor responsabili pentru evenimentele de joi seara. De asemenea, prezența polițiștilor în zonă va fi sporită pentru a combate orice alte tentative de răscoale, iar astfel de încercări vor primi ”un răspuns puternic”.

Adjunctul șefului poliției din West Yorkshire a declarat: ”Au existat multe speculații, comentarii și îngrijorări în urma răscoalei din Harehills, orașul Leeds, peste noapte. Ofițerii noștri au răspuns la un apel de la asistența socială pentru copii în jurul orei 17, ieri, după ce asistenții sociali au raportat că au fost întâmpinați cu ostilitate atunci când se ocupau de o problemă de protecție a copilului. Ofițerii care au răspuns au fost atacați și au ajutat personalul de asistență socială pentru copii să se retragă într-un loc sigur. Pe măsură ce dezordinea a luat amploare, au fost cauzate pagube vehiculelor și s-au produs mai multe incendii”.

Pe de altă parte, prim-ministrul Sir Keir Starmer a condamnat revolta din Leeds și a anunțat că poliția va avea un suport deplin pentru a lua cele mai dure măsuri posibile împotriva făptuitorilor. ”Scenele pe care le-am văzut noaptea trecută au fost șocante și rușinoase. Iar dezordinea de această natură nu își are locul în societatea noastră. Poliția are sprijinul nostru deplin în desfășurarea investigațiilor și în luarea celor mai ferme măsuri posibile împotriva autorilor și în menținerea siguranței publicului”, a declarat un purtător de cuvânt a Guvernului britanic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ancheta este în desfășurare, nu există notificări cu privire la reținerea unor cetățeni români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seară, că în cazul incidentelor de joi, de la Leeds în care au fost implicaţi cetăţeni români, există o anchetă în desfăşurare, iar, în acest context, interesul minorilor implicaţi este o prioritate. Instituția a precizat că până în prezent nu au fost recepţionate notificări cu privire la reţinerea sau arestarea unor cetăţeni români, scrie News.ro.

Ministerul menționează că demersurile făcute de Centrala MAE, prin intermediul misiunii diplomatice şi al Consulatului General al României la Manchester, după incidentele produse în Leeds (UK), au continuat pe parcursul zilei de vineri. Astfel, consulul general al României la Manchester a avut o serie de întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor locale din Leeds implicate în gestionarea situaţiei care a avut la bază acţiunea de preluare a patru cetăţeni români minori în grija serviciilor sociale locale.

„În cadrul dialogului, reprezentanţii autorităţilor locale de poliţie au apreciat demersurile efectuate de Consulatul General (CG, n.r.) al Românei la Manchester în sprijinul normalizării situaţiei, respectiv discuţiile cu familia de cetăţeni români şi cu reprezentanţii cultelor religioase din care fac parte cetăţenii români prezenţi la faţa locului. În cadrul discuţiilor a fost subliniată necesitatea respectării recomandărilor autorităţilor locale, urmarea căilor legale de acţiune şi importanţa respectării deciziilor autorităţilor de protecţie a minorilor din Leeds”, arată MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale de poliţie, ancheta derulată cu privire la acest incident este în curs de desfăşurare, astfel încât la acest moment nu au fost recepţionate notificări cu privire la reţinerea sau arestarea unor cetăţeni români implicaţi în evenimentele de joi seară.

Interesul minorilor

MAE mai afirmă că, în contextul discuţiilor cu reprezentanţii serviciilor sociale britanice din cadrul Consiliului local Leeds care gestionează cazul cetăţenilor români minori, precum şi cu familia de cetăţeni români, reprezentanţii CG Manchester i-au asigurat de sprijinul autorităţilor române în identificarea unei soluţii stabile, de durată, în interesul superior al minorilor, cu respectarea deciziilor adoptate de autorităţile britanice responsabile de caz.

Reprezentanţii CG Manchester au subliniat importanţa deschiderii şi a cooperării familiei minorilor cu autorităţile competente pentru identificarea tuturor instrumentelor menite să faciliteze o soluţie în interesul superior al minorilor.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale