Prăbușirea economică a Afganistanului. Prețurile cresc, bancomatele nu mai au bani și moneda națională se depreciază accelerat

Data actualizării: Data publicării:
afganul bancnotă
Moneda națională din Afganistan se depreciază rapid. Foto: Profimedia Images

Timp de mai bine de o săptămână de când talibanii au preluat controlul în Afganistan, băncile și casele de schimb valutar au rămas închise, au crescut prețurile pentru produsele de bază, iar activitatea economică s-a oprit. Nu se mai confruntă cu o opoziție militară serioasă, însă noii conducători talibani se confruntă cu o nouă amenințare: o prăbușire economică, scrie The Wall Street Journal.

„Oamenii au bani, dar sunt în bancă, ceea ce înseamnă că nu mai au bani acum. Este greu să găsești bani în numerar”, a spus Bahir, un rezident din Kabul, care a lucrat pentru o companie de construcții.

Miercuri, pentru prima dată de la preluarea puterii de către talibani în 15 august, băncile din Kabul s-au redeschis, însă mulți oameni încă au dificultăți în a-și accesa economiile. Kabul Bank a început să elibereze bani către clienți, dar nu emite sume mari. Alte bănci, deși sunt deschise, spun că nu sunt în măsură să permită retrageri din cauza lipsei de numerar de la banca centrală a Afganistanului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Prețurile produselor alimentare esențiale, cum ar fi făina și uleiul, au crescut cu până la 35% în ultima săptămână în Kabul, potrivit locuitorilor. Moneda locală, afganul, a atins un nivel record săptămâna trecută, iar pentru o țară care a facilitat comerțul în dolari americani, orice import va deveni mai scump.

„Prețurile la alimente nu au fost niciodată mai mari. Suntem sufocați”, a declarat Mustafa Haqbeen, locuitor din Kabul.

Fără soluții politice, valoarea monedei afgane s-ar putea prăbuși, inflația ar putea accelera și amestecul de violență și haos ar duce țara într-o criză uriașă. Printre cei care avertizau despre riscul creșterii inflației se număra Ajmal Ahmady, fostul șef al băncii centrale din Afganistan, care a fugit săptămâna trecută din țară. El a sugerat că inflația ar putea atinge în curând cifre duble.

Citește și Ajutoarele pentru oamenii din Afganistan sunt blocate din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul

Deja două servicii majore de transfer de bani din SUA au suspendat plățile către Afganistan, iar băncile americane examinează mai îndeaproape tranzacțiile cu omologii afgani, deoarece așteaptă lămuriri dacă sancțiunile SUA asupra talibanilor se aplică în întreaga țară acum că grupul islamist este în control.

Decizia serviciilor de transfer bancar Western Union și MoneyGram International de a nu mai face plăți în Afganistan restricționează fluxul de bani care reprezintă o sursă cheie de sprijin pentru multe familii afgane, scrie The Guardian.

Au apărut deja informații despre afganii din unele orașe care nu au mai putut să-și plătească chiria, în timp ce unii s-au plâns că nu pot găsi alimente și combustibil.

Perspectivele sumbre au fost prezentate și într-un raport publicat vineri de Fitch Solutions, potrivit căruia economia Afganistanului ar putea scădea cu până la 20% în acest an.

„Țările care se confruntă cu circumstanțe similare, precum Myanmar și Siria, și-au văzut PIB-ul prăbușindu-se cu aproximativ 10-20%, ceea ce nu poate fi exclus și pentru Afganistan”, a declarat Anwita Basu, de la Fitch Solutions.

Între timp, și Banca Mondială a anunțat că a oprit finanțarea proiectelor din Afganistan după ce talibanii au preluat controlul asupra țării. Anunțul vine la doar câteva zile după ce Fondul Monetar Internațional a suspendat plățile.

Potrivit datelor din 2020, 90% din populația Afganistanului a trăit cu mai puțin de 2$ pe zi, iar pierderea sprijinului american ar slăbi una dintre cele mai mici economii din lume.

În anii ‘90, când talibanii au preluat puterea, aceștia au revitalizat economia afgană, punând capăt luptelor interne dintre triburile rivale și redeschizând drumurile comerciale. La acea vreme, Pakistanul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au stabilit relații diplomatice cu conducătorii talibani din Afganistan, iar stabilitatea care a urmat a întărit legitimitatea mișcării.

Cu toate acestea, până în prezent, nicio națiune nu a recunoscut noul regim din Kabul, provocând o contracție economică care ar putea forța talibanii să formeze un guvern mai incluziv și mai moderat care să includă forțe politice rivale.

„Cu cât vom avea mai repede o soluție politică, cu atât vom salva Afganistanul de consecințele economice grave care se apropie”, a declarat Omar Zakhilwal, fostul ministru de finanțe care s-a întors la Kabul săptămâna aceasta, pentru a se alătura discuțiilor cu talibanii.

„Lucrăm în tandem cu talibanii pentru a aduce din nou o față normală la Kabul: redeschiderea băncilor, a birourilor, a ministerelor”, a declarat acesta.

Talibanii au numit un oficial obscur în funcția de guvernator al băncii centrale, potrivit Bloomberg. Mohammad Idris, care a condus comisia economică a talibanilor, va „aborda problemele bancare care se apropie și problemele oamenilor” în calitate de șef al Da Afghanistan Bank, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahed.

Se știu puține lucruri despre Idris, inclusiv despre formarea sa sau calificările profesionale în ceea ce privește politica monetară, valutară și bancară.

Comisia economică a talibanilor a funcționat din „umbră” în ultimii 20 de ani, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite declarând că activitățile sale includ colectarea impozitelor ilegale de la întreprinderi și fermieri pentru finanțarea insurgenței grupului militant.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Triplu noroc pentru aceste trei zodii în 2025. Încep anul în forță, au parte de câștiguri uriașe
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”