Povestea soldaților ucraineni care au luat cu asalt regiunea Kursk. „Ar trebui să ia totul, chiar și Moscova!"

Data actualizării: Data publicării:
Soldat ucrainean
Militari ucraineni așteaptă într-un vehicul militar să se îndrepte spre o misiune de luptă, în regiunea Sumî, în apropiere de granița cu Rusia. Foto: Profimedia

Corespondentul BBC la Sumî (localitate în Ucraina, la 30 de km de graniță) a stat de vorbă cu trupele ucrainene care au participat la incursiunea în teritoriul rusesc. Multe lucruri, veți vedea, sunt încă secrete, dar atmosfera este total aparte.


În timp ce „Z" ar putea fi simbolul invaziei Rusiei, un triunghi reprezintă cea mai îndrăzneață încercare a Ucrainei de a o respinge. Triunghiul apare acum pe toate vehiculele ucrainene - camion de aprovizionare, tanc sau transportor de personal - care se îndreaptă spre frontiera rusă din regiunea Sumî.

Este vorba despre o ofensivă care a cucerit sute de kilometri pătrați de teritoriu rusesc și a redat în mod palpabil impuls și moral efortului de război al Ucrainei.

Oficialul rus însărcinat cu regiunea de frontieră Kursk a vorbit despre 28 de așezări aflate sub control ucrainean, iar aproape 200.000 de ruși și-au părăsit casele.

Povestea lui Tomaș

Tomaș tocmai s-a întors din misiunea transfrontalieră din Ucraina împreună cu camaradul său „Accord" (nume de cod), care spune cu nonșalanță că a fost „cool".

Unitatea lor de drone a petrecut două zile pregătind terenul pentru incursiunea transfrontalieră.

„Am primit ordin să venim aici, dar nu știam ce înseamnă asta", recunoaște Tomaș în timp ce se oprește pentru o cafea la o benzinărie.

„Am suprimat în avans mijloacele de comunicare și supraveghere ale inamicului pentru a ne elibera calea".

Nu se știe exact cât de mult teritoriu rusesc a fost cucerit, deși există scepticism cu privire la afirmația comandantului suprem Oleksandr Sirskii potrivit căreia 1 000 km² se află sub controlul Ucrainei. Inastitutul pentru Studiu Războiului a confirmat 800 km².

profimedia-0897992631
Foto: Profimedia

Ministerul rus al Apărării a insistat marți asupra faptului că încercările ucrainene de a intra adânc în teritoriul rusesc au fost zădărnicite, dar s-a dovedit că s-a mai înșelat.

Indiferent de realitate, se pare că Ucraina s-a angajat purenic în acest joc militar.

Scopul acestei ofensive este neclar, deși președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre țintirea locurilor din care Rusia poate lansa atacuri asupra Ucrainei și despre apropierea "unei păci juste".

Dar este evident că în regiunea Kursk Kievul își desfășoară unele dintre cele mai bune trupe.

„Elementul surpriză a funcționat"

Soldații bine echipați și antrenați se adună în jurul vehiculelor. Majoritatea refuză politicos să vorbească. Unii par epuizați.

Prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, un soldat aflat încă în Rusia ne spune că luni întregi de planificare au forțat Moscova să mute trupe din alte părți ale liniei frontului din Ucraina.

„Elementul surpriză a funcționat", spune el. "Am intrat ușor, cu puțină rezistență. Pe 6 august, primele grupuri au traversat noaptea în mai multe direcții".

„Aproape imediat au ajuns la periferia de vest a orașului Sudzha", adaugă el.

În astfel de operațiuni, secretul convine soldaților care le execută. Nu același lucru poate fi spus despre civili.

De ambele părți ale frontierei, zeci de mii sunt evacuați după o intensificare a loviturilor aeriene și a luptelor.

„Civilii ruși pe care îi întâlnim nu opun rezistență", explică soldatul. "Noi nu îi atingem, dar ei ne tratează fie aspru, fie negativ, fie deloc".

„De asemenea, ne înșală cu privire la pozițiile trupelor ruse", adaugă el.

Soldații cu care discutăm confirmă că forțele ruse au fost într-adevăr redistribuite de pe linia frontului de est, inclusiv din direcțiile Harkov, Pokrovsk și Torețk.

Dar niciunul dintre ei nu raportează încă o încetinire a ofensivei rusești.

profimedia-0898280044
Foto: Profimedia

"Rusia a atacat prima, nu noi"

Vladimir Putin a promis un "răspuns demn" la prima captură de teritoriu rusesc de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar teama pe care a intenționat să o răspândească nu a ajuns la așezările prăfuite de la graniță, bombardate în mod obișnuit de forțele sale.

Reporterul BBC ajunge ulterior în satul Stetskivka, la nord de Sumî. Într-o mașină Lada, de culoare portocalie apar Mișa și prietenul său Valera.

„Vreau să cucerească [regiunea Kursk] și să facă asta!" strigă Mișa, făcând un gest de răsucire cu mâinile, ca unui om căruia i se pun cătușe.

„Ar trebui să ia totul, chiar și Moscova!"

„Rusia a atacat prima, nu noi", spune Valera cu geamul coborât. „Acum băieții noștri au răspuns și au arătat de ce suntem capabili. Am fi capturat-o mai devreme dacă am fi avut permisiunea".

Se pare că Ucraina are, în sfârșit, undă verde din partea Occidentului pentru a ataca dincolo de graniță.

Miza este încă extrem de mare, așa cum o demonstrează noile sisteme de apărare construite la periferia orașului Sumî.

Până săptămâna trecută, zona se temea de o ofensivă rusă în nordul Ucrainei. În cazul în care incursiunea ucraineană eșuează, aceste îngrijorări s-ar putea materializa rapid.

profimedia-0898406229
Foto: Profimedia

De ce ar mai fi nevoie

Forțele ucrainene au fost, și încă sunt, depășite numeric de agresorii ruși.

„Pentru a menține controlul asupra acestui teritoriu rusesc, avem nevoie de două lucruri", scrie soldatul nostru ucrainean pe pământ inamic.

„Mai multe orașe precum Sudzha sub controlul nostru și rezerve", spune el.

„Linia frontului este deja plină și nu este clar de unde le vom obține".

Pentru Kiev, logica sau speranța este că Rusia este forțată să treacă de la luptele de pe teritoriul ucrainean la cele de pe teritoriul său.
Unii ucraineni cred că această contraofensivă ar putea chiar să-i consolideze poziția în orice viitoare negocieri de pace.

De asemenea, ar putea îndepărta și mai mult negocierile.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri