Povestea americanilor de care țara lor a uitat. Cum s-au trezit peste noapte locuitorii unui oraș din Mexic că sunt cetățeni ai SUA

Data actualizării: Data publicării:
soldați americani pun sârmă ghimpată de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic
După un timp, locuitorii din Rio Rico au uitat în mare parte că la un moment dat erau cetățeni americani. Foto: Profimedia Images

O decoperire șocantă făcută în 1967 a dezvăluit faptul că orașul Rio Rico, de la granița dintre SUA și Mexic, a făcut parte din teritoriul Statelor Unite ale Americii, relatează BBC. Astfel, sute de mexicani au realizat peste nopate că sunt de fapt americani.

Localnicii se referă la zona de la granița cu SUA drept „La Frontera” - este un loc foarte periculos unde forțele de securitate sunt mereu în alertă din cauza cartelurilor care fac trafic de droguri și de persoane din Mexic în America, aducând înapoi în țară arme și bani.

Rio Rico este un oraș mic din Mexic. Nu mai sunt foarte mulți locuitori și este greu de imaginat că acest loc a făcut cândva parte din Statele Unite.

Rio Grande a reprezentat granița dintre SUA și Mexic încă din 1848. La începutul secolului XX, Compania Americană a Terenurilor și Irigațiilor din Rio Grande avea o stație de pompare pe partea americană a râului care lua apă din râu și o redirecționa spre fermierii locali.

Compania a început să își facă griji că râul își va schimba cursul, însă, astfel că în 1906 a săpat un nou canal care a izolat 170 de hectare de pământ la sud de râu.

Rio Grande, granița dintre Mexic și SUA care s-a schimbat odată cu cursul râului

Vechea buclă pe care o făcea râul în jurul orașului Rio Rico a secat, iar acestei zone i s-a spus „Întinderea Horcon”.

„Practic, la sud de râu se află Mexicul, așa că 170 de hectare au devenit teritoriu mexican. Unul dintre tratatele pe care le-au încălcat a fost Tratatul de la Guadalupe Hidalgo din 1848 care preciza că Rio Grande reprezintă granița dintre cele două țări”, a spus Joe Vidales, de la Centrul de Patrimoniu McAllen.

Compania americană a fost amendată și obligată să îi despăgubească pe cei care trăiau în regiunea Horcon.

În era Prohibiției, Rio Rico era folosit de americanii care traversau râul „cu barca, înot sau, uneori, pe jos” ca să se bucure de bere, tequila și alte băuturi alcoolice interzise în America. Rio Rico a devenit în această perioadă un fel de Las Vegas mai mic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vorbind despre orașul care ajunsese de partea cealaltă a râulu, Vidales povesteșe că „avea cazinouri, avea pariuri, avea băuturi, clubul de noapte Tivoli. Avea un un ring de dans cât un teren de baschet.”

„Aveau lupte cu cocoși și bordeluri. Prohibiția a produs o explozie economică în Rio Rico”, a povestit Vidales.

Cu toate că nu există dovezi în acest sens, se crede că, în această perioadă, Al Capone și aghiotanții lui au investit în Rio Rico pentru a transforma orașul într-o stațiune turistică.

După 1933, când Prohibiția s-a încheiat, vremurile bune pentru Rio Rico s-au evaporat și ele.

Locuitorii din Rio Rico au uitat că sunt cetățeni americani

Mike England a crescut de partea americană a râului; pentru el, granița nu a reprezentat niciodată un obstacol care să separe oamenii.

„Crescând acolo lângă râu cum am făcut eu era un paradis pentru copii”, a povestit England. „Am avut șansa să pescuiesc, să vânez în fiecare zi, dar erau niște copii de partea cealaltă a râului care veneau [la noi] și i-am cunoscut pe toți și pescuiam de partea noastră”.

„Bineînțeles, că ei erau invitați în casa noastră, ca și când ar fi fost parte din familie. Mâncau cu noi”, și-a amintit England. „Și eu înotam râul și m-am întors la sud acolo unde am cunoscut familia lor la fel cum ei au cunoscut-o pe a mea.”

rio-rico
Rio Rico a fost la un moment dat un fel de Las Vegas mai mic. Al Capone ar fi încercat să transforme localitatea într-o stațiune turisitcă în era Prohibiției. Captură video: Youtube / BBC

„Este destul de ciudat. Se vorbește despre [migranți] ilegali de partea asta. Ei bine, și eu eram ilegal de partea cealaltă”, a povestit England. „Dar nimănui nu-i păsa.”

După un timp, locuitorii din Rio Rico au uitat, în mare parte, că la un moment dat erau cetățeni americani. Până în 1967, atunci când un profesor de geografie pe care îl chema James Hill a descoperit ceea ce s-a întâmplat cu „anomalia” din Horcon.

Cercetătorul a studiat minuțios situația din zonă și a desenat niște hărți foarte bine documentate cu toți proprietarii de terenuri și case din cele 170 de hectare de pământ formate de bucla râului.

Avocatul care a reușit să demonstreze că un bărbat care trebuia deportat era de fapt american

Situația a ajuns în atenția avocatului Laurier McDonald, care îl reprezenta pe Homero Cantu – un bărbat care urma să fie deportat din America. McDonald a reușit să demonstreze că, datorită faptului că clientul său se născuse în Rio Rico, Cantu era de fapt cetățean american.

O curte de apel din SUA a decis că, întradevăr, Cantu se născuse pe pământ american. Datorită celui de-al XIV-lea amendament la Constituția Statelor Unite, orice persoană care se naște în America este automat cetățean american.

Cazul lui Cantu a declanșat un val de cereri din partea oamenilor care voiau să obțină cetățenia americană pe motiv că s-ar fi născut în Rio Rico.

hartă cu cursul râului Rio Grande în apropiere de localitatea Rio Rico
Vechea buclă pe care o făcea râul în jurul orașului Rio Rico a secat, iar un teritoriu de 170 de hectare care făcea cândva parte din Statele Unite a ajuns să se situeze la sud de râu. Captură foto: University of the Arts London

„Acești oameni veneau din întreg Mexicul. Veneau din Europa. Veneau din China, spunând: 'Eu m-am născut în Rio Rico'”, a povestit Vidales. „Toate ziarele importante prezentau povestea despre 'americanii uitați'. A fost un eveniment important pentru că este o poveste neobișnuită.”

„Am avut clienți care, în funcție de dormitorul în care s-au născut, pentru că locuința se afla pe linia frontierei internaționale”, a spus Robert Crane, avocat specializat pe cazurile migranților. „A fost foarte, foarte ciudat.”

Într-un final, SUA a cedat oficial Mexicului teritoriul Întinderii Horcon și a acceptat revendicările a în jur de 250 de persoane. Cei mai mulți dintre ei au emigrat în SUA, Rio Rico devenind o ruină în comparație cu ceea ce fusese cândva.

Pe măsură ce SUA se confruntă cu traficul de droguri și imigrația ilegală, această zonă de graniță este acum una dintre cele mai bine supravegheate frontiere din lume.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...