Postul de radio sovietic care emite 2 sunete de mai bine de 30 de ani. De ce sunt speriați cei care îl ascultă
Data actualizării: Data publicării:
Un post de radio misterios stârnește numeroase controverse, încă de la apariția sa, în 1982, în timpul Războiului Rece. Într-o zonă mlăștinoasă situată nu departe de orașul Sankt Petersburg, zac abandonate mai multe turnuri radio și clădiri abandonate. Locul sinistru a fost subiectul a numeroase dezbateri care datează încă din timpul Răboiului Rece, relatează BBC News.
Aici s-ar afla stația postului de radio „MDZhB”. Nimeni nu știe cine este proprietarul postului, cine se ocupă de transmisiune sau de unde. Cu toate acestea, postul a emis constant în ultimii 30 de ani, 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână. Radioul nu transmite de regulă emisiuni sau muzică, ci două sunete distincte, care se repetă încontinuu. O dată sau de două ori pe săptămână, o voce de bărbat sau femeie citește câteva cuvinte în rusă, precum "specialist în agricultură" sau "barcă pneumatică". Apoi vocile sunt înlocuite de aceleași două sunete difuzate în buclă.
Postul de radio poate fi ascultat de oriunde în lume, pe frecvența 4625 kHz. Legenda postului de radio a atras zeci de ascultători și fani, care îl numesc „The Buzzer” și recunosc că nu au nicio idee ce sunt acele sunete pe care le aud.
MDZhB nu este singurul post de radio de acest gen. Și „Pip” sau „Squeaky Wheel” (Roata care scârțâie) și-au căpătat un renume prin difuzarea unor sunete repetitive.
Nimeni nu știe cine emite pe frecvența 4625 kHz. „Nu există absolut nicio informație despre acest semnal”, susține un expert citat de BBC. Frecvența ar aparține armatei ruse, scrie publicația britanică, însă Rusia nu a recunoscut niciodată acest lucru. Postul de radio a apărut spre finalul Războiului Rece, iar astăzi transmite din două locuri: din turnurile abandonate de lângă Sankt Petersburg și dintr-un loc aflat undeva lângă Moscova.
Există mai multe teorii legate de existența acestui post de radio. Unele voci susțin că postul de radio ar funcționa ca un semnal de tip „mână moartă”, în cazul în care Rusia ar fi lovită de o bombă nucleară, semnalul s-ar opri și ar declanșa automat ofensiva. Un astfel de sistem a fost conceput încă din timpul Uniunii Sovietice: un sistem de computer scana undele scurte și identifica potențiale obstacole amenințătoare.
O altă teorie spune că postul ar putea fi folosit în cazul în care Rusia este invadată sau intră într-un război, pentru a le transmite comenzi și instrucțiuni soldaților sau spionilor. În 2013, postul a difuzat un mesaj special „Comanda 135 emisă”, despre care s-a spus că este un mesaj de test pentru armată. Cu toate acestea, nimeni nu poate spune cu siguranță care este rolul acestui post de radio misterios, cine se ocupă de el și ce semnificație au sunetele emise de acesta, însă dacă e să se dea crezare teoriilor care îl înconjoară, atunci cel mai bun lucru la care se poate spera este ca postul să nu își întrerupă niciodată rutina.