Polonia se pregătește de o uriașă paradă militară. Varșovia vrea să le arate aliaților că au nevoie de arsenalul său
Polonia urmează să aibă marți cea mai mare paradă militară din ultimele decenii, ca o expunere a forței de care dispune ce vine pe fondul tensiunilor în creștere la granița dintre națiunea NATO și aliatul cheie al Rusiei, Belarus, informează CNN.
Ministerul polonez al Apărării a declarat că sărbătorirea Zilei Armatei Poloneze de marți va fi marcată de o paradă care include 200 de unități de echipament militar polonez și străin, 92 de avioane și 2.000 de militari.
Parada va include unele dintre cele mai recente tehnologii pe care le are Polonia în arsenalul său, inclusiv tancuri M1A1 Abrams fabricate în SUA, tancuri K2 sud-coreene și obuziere autopropulsate K9, lansatoare de rachete HIMARS, obuziere autopropulsate Krab, precum și obuziere autopropulsate de fabricație americană și sistemele de rachete Patriot, care fac parte din sistemul polonez de apărare aeriană „WISŁA”.
Polonia a investit masiv în armată
Polonia a devenit una dintre principalele puteri militare ale Europei în ultimii ani, după ce a investit miliarde în echipamente noi, ca urmare a deciziei Rusiei de a anexa peninsula ucraineană Crimeea în 2014. De asemenea, puterea diplomatică a Varșoviei a crescut ca urmare a rolului instrumental pe care l-a jucat în sprijinirea Ucrainei de la invazia pe scară largă a Moscovei.
Săptămâna trecută, Polonia a anunțat desfășurarea a mii de trupe suplimentare la granița sa de est, deoarece îngrijorarea crește cu privire la prezența forțelor mercenare rusești Wagner în Belarus.
Polonia are granițe nu doar cu Ucraina și Belarus, ci și cu semi-enclava Kaliningrad a Rusiei. Prin organizarea unei desfășurări masive de putere marți, Varșovia trimite un mesaj pe care Rusia și Belarus trebuie să-l înțeleagă, au spus experții.
„Este un fel de obicei sovietic. Rusia își face parada pe 8 mai, belarușii au și ei parade, la fel și Coreea de Nord, Iranul. Este un fel de reflectare a limbajului lor. Statele adverse văd aceste parade ca pe o demonstrație de forță, așa că și Polonia va răspunde cu o demonstrație de forță”, a declarat Edward Arnold, cercetător la think tank-ul britanic de securitate RUSI, pentru CNN.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
În același timp, Polonia este la doar două luni distanță de alegerile majore, iar Arnold a spus că, pe lângă faptul că își arată capabilitățile Rusiei și aliaților săi, guvernul polonez caută, de asemenea, să-și asigure propriul popor că este dedicat securității.
Partidul de dreapta care se află la guvernare, Lege și Justiție (PiS), speră să-și asigure un al treilea mandat consecutiv la putere, care ar fi fără precedent în Polonia post-comunistă. Dar, până acum, s-a cam zbătut să aibă un avans decisiv față de gruparea de opoziție Platformă Civică.
„Problemele de securitate sunt cu adevărat importante, alături de economie și standardele de viață, ceea ce nu este surprinzător, deoarece are loc un război la granița Poloniei”, a declarat Aleks Szczerbiak, profesor și șeful departamentului de politică de la Universitatea Sussex din Anglia. „Demonstrarea competenței lor în materie de securitate este absolut esențială pentru realegerea guvernului”, a spus el, adăugând că problema trece peste spectrul politic.
„Nimeni nu va spune că securitatea militară nu este o problemă importantă și că nu ar trebui să întărim armata. Opoziția va spune că guvernul organizează această paradă ca un fel de cascadorie electorală, dar nu vor spune, știți, întărirea armatei poloneze este lipsită de importanță.”
Rolul Poloniei în NATO s-a schimbat dramatic
Rolul Poloniei în cadrul NATO s-a schimbat dramatic în ultimul deceniu, potrivit lui Jamie Shea, fost oficial al NATO, profesor de strategie și securitate la Universitatea din Exeter, în Anglia, și membru la Chatham House.
„Dacă te uiți la NATO în urmă cu 10 ani, înainte ca Putin să anexeze Crimeea și să lanseze invazia Ucrainei, obiectivul principal al NATO a fost mai ales Orientul Mijlociu, Afganistan și acele tipuri de misiuni la care a participat Polonia, dar doar într-o mică măsură. ”, a spus el pentru CNN. „Dar din 2014, cu NATO revenind pentru a se concentra asupra Europei Centrale și de Est... importanța Poloniei în alianță a crescut masiv.”
Arnold a spus că schimbarea puterii în rândul membrilor europeni ai NATO este vizibilă. „Conducerea era Marea Britanie, Germania, Franța și apoi împreună cu SUA, alianța Quad, a fost grupul care a decis lucrurile și care a stabilit politica NATO”, a spus el.
Cu Regatul Unit ieșit din Uniunea Europeană și Germania care încă ezită să își asume un rol de lider în Ucraina, Polonia și-a simțit oportunitatea.
„Au relații foarte bune cu țările baltice, sunt foarte vocali în problemele de apărare și securitate, iar Rusia a fost întotdeauna o amenințare majoră... așa că dacă te gândești la asta din punctul de vedere al Washingtonului, atunci Varșovia arată ca un pariu bun”, a adăugat Arnold.
Polonia a crescut dramatic suma pe care o cheltuiește pentru apărare în ultimii ani, de la mai puțin de 2% din PIB-ul său în 2014 la 4% anul acesta, potrivit statisticilor oficiale NATO. Asta îl face cel mai mare cheltuitor în ceea ce privește ponderea PIB-ului, peste SUA. Și ce e mai important, mai mult de 50% din investiția Poloniei este în echipamente noi, cercetare și dezvoltare.
„Dacă rămân pe drumul cel bun cu toate aceste planuri diferite de achiziții, ei vor fi superputerea militară europeană a UE și a NATO”, a spus Shea. „Făcând un calcul, dacă achiziționează toate tancurile din SUA, tancurile Abrams și tancurile pe care le-au comandat din Coreea de Sud, plus modernizarea celor pe care le au în acest moment, vor avea mai multe tancuri decât Franța, Germania, Italia și Regatul Unit la un loc”, a spus acesta.
Polonia a devenit un aliat cheie al Ucrainei
Polonia a devenit un aliat cheie pentru Ucraina, ceea ce o face vulnerabilă. Majoritatea echipamentelor militare occidentale și a altor provizii ajung în Ucraina prin Polonia, iar țara găzduiește 1,6 milioane de refugiați ucraineni, potrivit Națiunilor Unite.
„Ajutoarele occidentale vitale care vin în sprijinul Ucrainei și care o ajută în răspunsul militar, depind în mod esențial de Polonia”, a spus Shea. „O mare parte din pregătirea soldaților ucraineni are loc în Polonia, iar polonezii au înființat și o serie de ateliere de reparații, unde tancurile Leopard pot fi reparate și trimise înapoi, iar mulți soldați ucraineni răniți sunt tratați în spitale poloneze”, a explicat el.
În același timp, guvernul este gata să acorde prioritate alegătorilor săi. „PiS a arătat că este dispus să-i supere major pe ucraineni, acolo unde consideră că alternativa ar fi înstrăinarea fermierilor polonezi”, a spus Shea, subliniind decizia Varșoviei de a interzice importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, în urma unui val de mărfuri ieftine. Varșovia încearcă acum să prelungească interdicția.
Și, chiar dacă nu au dispărut confruntările Poloniei cu Uniunea Europeană, pe probleme precum statul de drept și migrația, Varșovia le arată clar aliaților săi că au nevoie de puterile sale militare.
„Relația actualului guvern cu UE este destul de instabilă, în special în chestiuni legate de justiție și afaceri interne, precum și alte probleme. Dar Polonia vrea să încerce să minimizeze aceste aspecte și să sublinieze într-un fel UE că aduce o contribuție foarte mare la securitate și nu partidul de guvernământ nu vrea să pericliteze asta în niciun fel”, a spus Arnold.
Evenimentele recente din Belarus au arătat că riscurile cu care se confruntă Polonia nu sunt pur ipotetice.
În noiembrie, două persoane au fost ucise în estul Poloniei, la aproximativ 6,4 kilometri vest de granița cu Ucraina, de o rachetă ucraineană care se apăra de focul rusesc. Oficialii ucraineni și polonezi au descris incidentul ca fiind un accident și au dat vina pe agresiunea rusă pentru moartea lor.
Rusia a folosit Belarus ca scenă când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Mai recent, mii de luptători mercenari Wagner au fost trimiși acolo luna trecută, ca parte a unui acord pentru a pune capăt insurecției armate a grupului împotriva Kremlinului.
Președintele belarus Alexandru Lukașenko a cerut grupului să ajute la pregătirea armatei țării sale, iar la începutul acestei luni, cele două forțe au organizat exerciții comune de antrenament în apropierea graniței cu Polonia. În timpul acestor exerciții, Varșovia a acuzat două elicoptere belaruse că au încălcat spațiul aerian polonez.
Ca reacție la incident, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat la radioul public că 10.000 de soldați vor fi trimiși la graniță: 4.000 ar sprijini direct poliția de frontieră, iar restul de 6.000 ar fi în rezervă.
Belarus a întărit frontiera în trecut. În 2021, Lukașenko a fost acuzat că a produs o criză acolo, transportând migranți din Orientul Mijlociu la Minsk și apoi trimițându-i la granița UE, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse de Europa asupra regimului său.
Editor : M.I.
- Etichete:
- polonia
- ucraina
- parada militara
- belarus
- ziua armatei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News