Polonia neagă că ar fi oferit sprijin logistic pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream. Acuză dezinformarea rusă

Data publicării:
Acumulare de gaze în apă, după sabotarea gazoductului Nord Stream. Foto: Profimedia Images
Acumulare de gaze în apă, după sabotarea gazoductului Nord Stream. Foto: Profimedia Images

În ciuda faptului că a fost emis un mandat de arestare în complicatul caz al sabotării gazoductelor Nord Stream, încă nu se știe cu exactitate cine se află în spatele atentatului. August Hanning, fost director al serviciului german de informații BND până în 2005, crede că a fost vorba despre ”o înțelegere la cel mai înalt nivel între Ucraina și Polonia”, scrie publicația germană Die Welt. Iar Polonia reacționează prompt. Vicepremierul polonez Krzysztof Gawkowski a negat vineri orice implicare a ţării sale în sabotarea, în septembrie 2022, a gazoductelor ruse Nord Stream care traversează Marea Baltică.

"Este evident că o echipă ucraineană a fost cea care a condus atacul. Şi acest lucru a fost posibil doar cu un sprijin logistic important din partea Poloniei", a dat asigurări joi Hanning într-un interviu acordat cotidianului Die Welt.

”Germania ar trebui să ceară despăgubiri Kievului și Varșoviei”

"Cred că au existat acorduri între preşedinţii (ucrainean Volodimir) Zelenski şi (polonez Andrzej) Duda pentru a se organiza acest atac", a adăugat el.

Potrivit acestuia, guvernul german ar trebui să ceară despăgubiri Kievului şi Varşoviei.

"Polonia nu a participat în niciun fel. Trebuie spus că aceasta este o minciună", a declarat Krzysztof Gawkowski pentru postul de televiziune Polsat News, scrie AFP, preluată de Agerpres.

”Dezinformare rusă”

Gawkowski a respins cu fermitate aceste acuzaţii.

"Cred că este vorba despre o dezinformare rusă care rezonează prin cuvintele politicienilor germani sau ale membrilor administraţiei de stat din Germania", a spus vicepremierul polonez.

"Fie ei acţionează sub influenţa" Moscovei, "fie sunt conştienţi de faptul că acest lucru duce la divergenţe în cadrul ţărilor membre NATO", a spus ministrul polonez, arătând spre Rusia ca un posibil autor al sabotajului.

"Sunt convins că nu există nicio dovadă a participării Poloniei la sabotarea Nord Stream", a mai spus Gawkowski.

WSJ scria că sabotajul a fost aprobat la cel mai înalt nivel

Tot joi,  și publicația Wall Street Journal (WSJ) scria că sabotarea gazoductului rus Nord Stream în 2022 în Marea Baltică a fost validată la cel mai înalt nivel la Kiev, inclusiv iniţial de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Potrivit publicaţiei americane, care se bazează în special pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncurile Mării Baltice a fost dus până la capăt cu supervizarea comandantului şef al armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujnîi, şi aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski îşi schimbase opinia pe parcurs şi ceruse oprirea proiectului.

Ancheta judiciară germană asupra sabotajului se orientează spre Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent împotriva unui scafandru profesionist din această ţară.

Ideea sabotajului apăruse în mai 2022 în timpul unei reuniuni de ofiţeri de grad înalt şi directori de companii ucrainene, la trei luni după declanşarea invaziei ruse împotriva Ucraina, scrie WSJ.

Potrivit WSJ, şase persoane în total au fost implicate direct în această operaţiune, care a costat circa 300.000 de dolari, totul finanţat din bani privaţi.

Ucraina spune că implicarea sa este ”un nonsens absolut”

Media germane, care au dezvăluit recent modul în care evoluează ancheta judiciară, sunt mult mai prudente cu privire la implicarea unor înalte autorităţi ucrainene şi tind dimpotrivă să îl disculpe pe Zelenski cel puţin. Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujnîi. 

Preşedinţia ucraineană a calificat joi drept ''nonsens absolut'' implicarea sa de către o media americană în sabotarea în 2022 a gazoductelor ruse Nord Stream ce traversează Marea Baltică, informează AFP.

"Implicarea Ucrainei în exploziile de la Nord Stream este un nonsens absolut. Aceste acţiuni nu aveau niciun interes practic pentru Ucraina", a declarat pentru agenţia de presă franceză consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, ca reacţie la informaţiile publicate de Wall Street Journal.

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Astronaut NASA surprinde o descoperire uimitoare în spațiu: Imagini spectaculoase de pe ISS [VIDEO]
Digi FM
Dinu Maxer, detalii neașteptate privind relația cu Nicoleta Luciu: „Ea era plecată la Miss World, m-am...
Pro FM
Selena Gomez a dezvăluit că nu poate face copii, din cauza problemelor de sănătate: „Mi-ar pune viața în...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Nicole Kidman, primele declarații după moartea mamei sale: „A însemnat mai mult pentru noi decât vom putea...
UTV
The Weeknd a lansat piesa „Dancing in the Flames”. Videoclipul este filmat cu noul iPhone 16 Pro