Politico: Vaccinul Sputnik al Rusiei divizează Europa

Data actualizării: Data publicării:
harta europei cu tarile UE si vaccin
Mai multe țări din Europa vor să achiziționeze vaccinul din Rusia, în ciuda recomandărilor UE. Foto: Getty Images

Principalul vaccin împotriva Covid-19, Sputnik V, produs de Rusia, împarte Europa în marea criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus. Pe de o parte, Comisia Europeană susține că blocul comunitar nu are nevoie de vaccinurile rusești, iar de cealaltă parte unele state membre UE au început deja discuțiile pentru achiziționarea primelor doze.

Vaccinul produs în Rusia nu a fost încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și se află în prezent în curs de analizare. În tot acest timp, Comisia Europeană, care face eforturi pentru a ajuta statele să accelereze campania de vaccinare, spune că blocul nu va avea nevoie de el, fiind deja în curs contracte de achiziționare cu celelalte companii producătoare de vaccinuri anti-Covid, precum Pfizer - BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau, mai nou, Johnson & Johnson. Însă acest lucru nu a împiedicat mai multe guverne europene să se desprindă de abordarea comună a UE și de a lua atitudine, notează Politico

Sputnik a câștigat "cel mai mare premiu de până acum" săptămâna trecută, se arată în analiza sursei citate, când Germania, care a respectat până acum abordarea comună a UE în ceea ce privește vaccinurile anti-Covid, a declarat că va începe discuțiile pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinul rusesc. Această decizie a Germaniei vine după alte câteva precedente, precum Ungaria și Slovacia, care au comandat deja doze produse în Rusia. Între timp, cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că și Austria a ajuns la un consens în urma discuțiilor și va cumpăra 1 milion de doze de Sputnik V.

În schimb, alte guverne europene critică în continuare poziția rușilor legat de vaccinurile produse. Criticii Rusiei spun că Moscova folosește deliberat vaccinul pentru a semăna diviziune în interiorul Uniunii Europene. Un exemplu în acest caz este prim-ministrul lituanian, Ingrida Šimonytė, care a descris Sputnik V ca fiind „ o armă hibridă pentru a diviza și a conduce”.

Tocmai părerile contrare duc la concluzia că vaccinul rusesc provoacă reale diviziuni în Europa. Prim-ministrul Cehiei, Andrej Babiš, susține că țara sa nu se opune folosirii Sputnik V. Mai mult, guvernul pe care îl conduce și-a demis în ultimele zile miniștrii Sănătății și Afacerilor Externe pentru că s-au opus posibilității de a achiziționa vaccinul rusesc.

Citește și: ANALIZĂ. Europa nu și-a îndeplinit niciun obiectiv de vaccinare în primul trimestru al anului 2021

Extinderea la nivel european a vaccinului produs în Rusia are loc chiar și în timp ce politicienii UE trag un semnal de alarmă cu privire la acțiunile Moscovei în alte domenii - cum ar fi prezența trupelor la granița ucraineană și tratamentul de care ar avea parte Alexei Navalnîi, a cărui stare de sănătate se deteriorează rapid în închisoare.

Unii politicieni europeni sunt de părere că decizia Germaniei de a purta discuții cu Rusia, cu privire la achiziționarea Sputnik, riscă să aducă probleme majore la nivelul Uniunii Europene. Europarlamentarul german Viola von Cramon-Taubadel, care a criticat vaccinul în trecut, a descris mișcarea Germaniei drept un „dezastru geopolitic” pe care Kremlinul îl folosește pentru a amplifica diviziunile în blocul comunitar european. 

„Este îngrijorător faptul că politicienii germani sunt prea naivi pentru a nu înțelege ce se întâmplă de fapt”, a spus von Cramon-Taubadel, care este membru în Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Ea a descris negocierile pe care Germania, o mare putere europeana, le-a avut cu Rusia drept propagandă pentru președintele Vladimir Putin, care va fi difuzată „în toate emisiunile TV rusești publice și de stat”.

Rușii își apără vaccinul și spun că nu au alt scop decât încercarea de a opri pandemia 

În tot acest timp, rușii neagă constant faptul că scopul lor ar fi altul decât oprirea pandemiei. Într-un interviu pe care l-a acordat în ianuarie pentru Politico, Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe,  s-a plâns de politizarea vaccinului.

„Rușii au creat un vaccin bun și vor să-și protejeze propriul popor și să joace un rol esențial în oprirea pandemiei la nivel mondial”, a spus atunci Dmitriev. „Faptul că acest lucru creează atât de multă agitație arată starea actuală la nivel politic”.

"Politizarea vaccinurilor este lipsită de etică și costă vieți”, au precizat și reprezentanții Fondului rus de investiții directe, pe care Dmitriev îl conduce. 

Un alt imbold primit de vaccinul Sputnik a fost dat de India, după ce Autoritatea de reglementare a medicamentelor de acolo a autorizat utilizarea vaccinului rusesc, respectiv producția la nivel local. Astfel, peste 850 de milioane de doze de vaccin pe an ar urma să fie produse în India.

În timp ce popularitatea vaccinului rusesc crește, controversele pe această temă sporesc în Europa. După Cehia, și Guvernul slovac a fost nevoit să se retragă din cauza deciziei prim-ministrului de atunci, Igor Matovič, de a cumpăra unilateral 2 milioane de doze Sputnik V.

Ciocnirile asupra Sputnik nu se limitează doar la Europa Centrală și de Est, asta pentru că pe tot continentul există presiuni din cauza vaccinării lente, care a fost criticată pe scară largă, inclusiv de OMS, în ciuda eforturilor fiecărei țări în parte. Cea mai recentă lovitură privind tentativa de a accelera campania de imunizare a venit marți, când Johnson & Johnson a spus că va „întârzia proactiv” lansarea vaccinului său împotriva coronavirusului în Europa, invocând îngrijorarea cazurilor de coagulare a sângelui în SUA.

Citește și: Campania de vaccinare din UE ar putea fi întârziată cu cel puțin două luni fără vaccinul Johnson & Johnson

Guverne regionale din țări precum Italia și Spania, discuții pe cont propriu pentru vaccinuri

Vaccinul rus a oferit, de asemenea, pretextul pentru o serie de încercări ale guvernelor regionale de a-și încheia propriile contracte, rupându-se de planurile naționale.

În Spania, încercarea Madridului, condus de președintele conservator Isabel Díaz Ayuso, de a achiziționa doze de Sputnik ar fi reprezentat o reală provocare pentru guvernul național condus de socialiști. Și în Germania, Bavaria i-ar fi luat fața Berlinului, anunțând mai devreme o comandă pentru vaccinuri. Premierul Markus Söder a declarat jurnaliștilor că Bavaria va semna un acord provizoriu de cumpărare de 2,5 milioane de doze.

Și în Franța, Renaud Muselier, președintele regiunii Provence-Alpi-Coasta de Azur, a scris pe Twitter miercuri că va primi o jumătate de milion de doze de Sputnik. În Italia, președintele regiunii Campania, Vincenzo De Luca, s-a contrat cu guvernul național în legătură cu decizia sa de a semna un acord pentru o jumătate de milion de doze de vaccin Sputnik. 

Citiți și: Franța va administra vaccinurile Johnson & Johnson primite, deși compania a decis amânarea lansării lor în Europa

Presiune în Germania

În cazul Germaniei, nu este clar dacă dozele de Sputnik vor ajunge la timp pentru a face diferența în ceea ce privește accelerarea campaniei de vaccinare la nivel național, mai ales că ministrul Sănătății, Jens Spahn, a insistat că orice achiziție va necesita un aviz clar al EMA. Momentan, Agenția Europeană a Medicamentului a început reviziuirea pentru alte două vaccinuri, Novavax și CureVac, înainte de Sputnik. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care comisarul UE, Thierry Breton, susține că blocul nu are nevoie de Sputnik. El a reiterat aceste observații vinerea trecută, afirmând că „Sputnik V ar veni mult prea târziu pentru a duce la îndemplinire obiectivul nostru de a vaccina cât mai mulți europeni posibil în vară”.

Această posibilitate a fost recunoscută de ministrul federal al Sănătății din Germania,  care a declarat recent la radioul german că, pentru a face diferența, livrarea ar trebui să ajungă în următoarele două până la cinci luni, „altfel, oricum avem vaccin mai mult decât suficient”.

Politicienii germani sunt supuși unei presiuni foarte mari, în încercarea de a găsi modalități de a stimula campania de vaccinare împotriva Covid-19, în condițiile în care se află în fața unui an electoral.

Katrin Boettger, director al Institutului pentru Politici Europene din Berlin, a declarat că măsura accelerării campaniei de vaccinare este o modalitate de poziționare într-o lumină pozitivă a Ministerului Sănătății, care în ultima perioadă a dat numai vești proaste despre pandemia de coronavirus. 

"Este cazul ca populația să fie foarte critică în ceea ce privește nivelul scăzut de vaccinări din Germania în acest moment", a remarcat Boettger, care a remarcat și un aspect practic legat de achiziționarea vaccinurilor din Rusia: "Mai mulți producători de vaccinuri au fost nevoiți să își revizuiască livrările, uneori dramatic, de când UE a început campania de vaccinare. În ciuda celor mai bune asigurări ale Comisiei Europene, multe țări ar putea să nu-și îndeplinească obiectivele legate de vaccinare până la finalul verii. 

Europarlamentarul german Peter Liese, purtătorul de cuvânt al sănătății al Partidului Popular European de centru-dreapta, a declarat că a fost sceptic cu privire la vaccinul rusesc, dar acum crede că EMA va aproba Sputnik.

"Dacă avem un vaccin aprobat de EMA, iar o agenție europeană spune că este sigur, cum putem spune atunci că pur și simplu nu îl dorim din motive politice?", a spus acesta. De asemenea, este logic ca UE să aibă mai multe opțiuni, a adăugat el, deoarece nu există nicio certitudine că alți producători de vaccinuri își vor îndeplini angajamentele, având în vedere istoria recentă.

Poziția unui europarlamentar român în ceea ce privește vaccinul Sputnik

Europarlamentarul român Cristian-Silviu Bușoi, de asemenea din PPE adoptă o poziție diferită. El susține că rapoartele referitoare la siguranța vaccinului sunt îngrijorătoare. Au fost raportate patru decese și șase efecte adverse grave, însă autoritățile ruse au respins aceste rapoarte, spunând că vaccinul nu a cauzat niciun deces.

Bușoi a subliniat, de asemenea, potențialul pericol strategic al utilizării vaccinului: "Acesta este în mod evident folosit de Rusia ca instrument politic. Altfel ar fi fost folosit pentru a crește rata de vaccinare în Rusia, care este încă scăzută, mai degrabă decât să îl exporte în străinătate".

Editor : Alexandra Andronie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...