Politico: Orban, convins cu vin franțuzesc și șarmul Giorgiei Meloni să accepte ajutorul pentru Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Second day of Atreju edition 2019 in Rome, Italy - 21 Sep 2019
Premierul italian Giorgia Meloni a fost prin cei care l-au convins pe Viktor Orban să accepte ajutorul pentru Ucraina. Foto: Profimedia Images

Liderii UE au ajuns joi la un acord pentru a oferi Ucrainei un ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro. Decizia Consiliului European a fost aprobată și de premierul maghiar Viktor Obran, care anterior s-a opus vehement. Farmecul Giorgiei Meloni și vinul lui Emmanuel Macron l-ar fi convins pe Orban, scrie Politico.

A fost nevoie de șarmul premierului italian Giorgia Meloni și de niște vinuri și mâncăruri din partea francezilor pentru ca premierul ungar Viktor Orban să accepte să sprijine ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Meloni a condus discuțiile cu Orban datorită relației lor de lungă durată, au spus doi diplomați pentru Politico. „Ea a încercat de mai multe ori să fie o punte și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a spus unul dintre diplomați.

În cele din urmă, Orban a luat micul dejun alături de șefa Comisiei Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni.

Decizia – luată joi la Summitul de la Bruxelles – a fost una esențială pentru liderii UE care au vrut să demonstreze solidaritate pentru Ucraina, arătând în același timp că sunt capabili să îi forțeze mâna premierului maghiar. Orban a amenințat în mod repetat că va folosi dreptul de veto pe o gamă largă de probleme europene pentru a obține banii blocați de la UE.

Liderii UE au anunțat ajutorul pentur Ucraina într-un moment în care ajutorul Statelor Unite este blocat în Congres de luni de zile și când Ucraina avea nevoie vitală de sprijin în războiul cu Rusia.

„Acest lucru transmite un semnal important și SUA”, a declarat prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

Înainte de întâlnirea de joi, liderii europeni au subliniat că, deși un acord fără Ungaria este posibil, acesta ar semnala lipsa unității europene în fața Rusiei.

„Există un singur spectacol în oraș astăzi și acesta este cu toți 27”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, joi dimineață, înainte de anunțarea înțelegerii.

Surse apropiate premierului italian au spus că ea și-a început așa-zisa activitate diplomatică cu luni în urmă, cu discuții și întâlniri care implică diverși miniștri și oficiali, chiar înainte de blocajul din luna decembrie.

Și miercuri seara, delegațiile au lucrat până târziu în noapte pentru a găsi un acord cu Orban.

Săptămâna aceasta, Meloni și-a intensificat eforturile, vorbind cu Orban la telefon, întâlnindu-l la elegantul Hotel Amigo din Bruxelles pentru o conversație de o oră și din nou joi dimineață înainte de începerea întâlnirii.

Miercuri seara, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit și el cu Orban, după ce a petrecut săptămâni întregi concentrat pe construirea de punți cu el. La începutul acestei luni, el a încercat să-l cucerească pe liderul maghiar în timpul unui prânz la Elysée. În timpul acestui prânz, Macron i-a cerut lui Orban să-și împărtășească viziunea despre cum să integreze mai bine țările din estul UE.

Macron a jucat un rol cheie în aceste negocieri, au subliniat francezii, o viziune care a fost reluată de oficiali non-francezi.

„Nu a vrut niciodată să-l antagonizeze pe Orban, ci mai degrabă să-l aducă la bord. Este abordarea care dă roade astăzi”, a spus un apropiat al președintelui francez.

Aceste „ofensive” i-au permis președintelui Consiliului European, Charles Michel, să anunțe acordul mult așteptat după doar 10 minute de la începutul Summitului UE 

Michel a sărit peste formalități, prezentând rapid detaliile acordului cu Orban, la care niciun lider nu a obiectat, inclusiv mici concesii către Ungaria. O discuție anuală asupra pachetului de ajutor și „dacă este nevoie” o revizuire peste doi ani care i-ar „permite lui Orban să își salveze imaginea acasă”, a spus un diplomat al UE.

Ungaria s-a grăbit să prezinte rezultatul ca pe o victorie pentru Budapesta. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că lui Orban nu i s-au acordat concesii suplimentare.

Scholz a declarat reporterilor după summit că a avut, de asemenea, mai multe discuții „intense” cu Orban înainte de summit. Cancelarul german a subliniat că a insistat în mod deosebit asupra faptului că Ungaria nu poate obține nicio concesiune cu privire la statul său de drept.

„Toată lumea trebuie să se poată baza pe noi pentru a ne respecta propriile reguli, mai ales atunci când cerem ca alții să le respecte”, „în special în ceea ce privește statul de drept”, a spus Scholz.

Pentru a convinge Budapesta a fost adăugată o propoziție textului adoptat la Summit, care oferă garanții că modul în care statul de drept în Ungaria este evaluat de către Comisia Europeană este realizat într-o manieră corectă și obiectivă. Acest lucru a fost făcut pentru a restabili neîncrederea profundă pe care Budapesta o are față de Comisie cu privire la plata banilor către Ungaria. „Orban a obținut angajamentul de a fi tratat corect”, a spus un diplomat al UE.

Diplomații și oficialii au spus că Orban a trebuit pur și simplu să cedeze pentru a evita o criză politică majoră. Și înainte de anunțul de joi, liderii nu s-au sfiat să arate Ungariei cine era la conducere.

„Ungaria are nevoie de Europa. El ar trebui să analizeze, de asemenea, ce înseamnă pentru Ungaria să fie în Europa”, a spus prim-ministrul Estoniei Kaja Kallas înainte de Summitul UE.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singura gară din România, punct de frontieră pentru două țări. O bijuterie inspirată din Veneția și o...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic