Cel puţin 30 de mineri au rămas blocaţi în subteran de patru zile în statul Niger din centrul Nigeriei după prăbuşirea unei mine ca urmare a ploilor torenţiale, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al serviciilor de urgenţă din regiune.
Duminică seara, zeci de persoane angajate de o companie minieră locală lucrau într-o imensă mină din satul Galkogo, în districtul Shiroro, la momentul prăbuşirii, a indicat Abdullahi Baba Ara, responsabil al agenţiei nigeriene pentru gestionarea urgenţelor (SEMA) din statul Niger.
"Conform informaţiilor de care dispunem, peste 30 de mineri au rămas blocaţi în mina care s-a prăbuşit peste ei", a declarat Ara, potrivit Agerpres.
"Şapte persoane au fost evacuate, grav rănite, în timp ce operaţiunile de salvare continuă pentru a le salva pe celelalte", a precizat el.
Potrivit lui Abdullahi Baba Ara, în regiune se extrag mai multe metale importante, cum ar fi aurul, tantalul şi litiul.
Numărul exact al minerilor rămaşi blocaţi în subteran nu este cunoscut momentan, iar echipele de salvare nu au putut ajunge în zona prăbuşirii din cauza insecurităţii care domneşte în districtul Shiroro.
"Prevăzusem să mergem în zonă, însă forţele de securitate ne-au cerut să nu o facem din cauza insecurităţii generate de prezenţa grupurilor armate", a explicat Abdullahi Baba Ara.
Shiroro este unul dintre numeroasele districte din statul Niger terorizate de grupuri armate care atacă satele izolate, jefuiesc, incendiază case şi răpesc locuitorii pentru răscumpărări.
Din diverse motive de securitate, guvernul statului Niger a interzis exploatarea minieră în districtele Shiroro, Munya şi Rafi.
Autorităţile locale se tem în mod particular că resursele miniere vor fi acaparate de grupurile armate.
În acest stat însă, unde căutarea aurului este una dintre puţinele resurse pentru locuitori, multe situri miniere continuă să funcţioneze, în pofida avertismentelor şi a interdicţiilor.
Editor : A.P.